Tabook
Tabook
vypravěčství / vnitřní proudy / vřelost / plebejství / jazyk ulice / art brut / brak

Výstavy

text top

Malá velká vyprávění

Galerie u Radnice

Kitty Crowther je autorkou čtyřiceti obrazových knih pro děti. Její imaginativní a soucitné knížky vyrůstají z podhoubí moderní knihy pro děti (Lobell, Jansson), ale také ze světa pohádek a mýtů. Inspiruje ji příroda, od brouků, medúz, hub až po mraky, záře a vlnění. Kdyby nebyla výtvarnicí, stala by se bioložkou. Zatím ale kreslí barevnými tužkami a píše jasně a jednoduše.

Tereza Říčanová maluje, kreslí a píše. Pozoruje svět kolem sebe: koloběh ročních období, život své rodiny, světlo a barvu v krajině...  Holá skutečnost neexistuje, vše je oděné do barev, roztodivných tvarů a plné příběhů, humoru a tajemství.

Sýpka půda

Jak vznikají drobné vyklápěcí knihy aneb Pop up books? Pečlivá modelářská práce a službu konající ilustrace z rukou divadelníka, scénografa, designéra, editora a pamětníka.

MUŽ, KTERÝ U VŠEHO BYL!

Sýpka půda

Starosvětsky pečlivé a pádné dřevořezy zaplněné motivy, jež připomínají pomíjivost vezdejšího světa. Karnevalové tance v maskách s kostlivci. Skříně plné kostí a naškrobených nočních košil. A k tomu rafinovaně barevné vířící motivy na nekonečných raportech.

Sýpka

Lipské nakladatelství je dnes již legendou.

Lubok tiskne obrazová alba přímo ze štočků, z linorytových matric a z dřevěných liter. V edici Lubok Reihe se na sto stranách potkávají linorytci různého temperamentu. V edici Lubok Spezial pak autoři proměňují knihu ve svou galerii.

Kromě knih Lubok organizuje výstavy a má nejhezčí kino ve městě.

projekce v kavárně Sýpky

Sýpka půda

Všestranná umělkyně rumunského původu, která vyrostla v Maďarsku a žije v New Yorku a v Massachusetts. Vyšívá, kreslí, vystřihuje, nahrává, skládá... V jejích pracích najdeme jak stopu pouťovou (dekorativní, cukrkandlovou a efektní), tak lidovou (baladickou a bezprostřední) i modernistickou (fragment, repetitivnost, pluralismus). Expandující ilustrace.

Mikromuzeum Sýpka 3

„...měla by to být mini sbírečka lidových tisků nebo nějaké ručně dělané modlitební knihy nebo nějaké pouťové tištěné záležitosti ze sbírek táborských. Pár drobných věcí, které by se daly vystavit přímo v Sýpce jako úvod k výstavě v oblasti srdce, která tam bude…“

z dopisu J. Smrčkovi

ve spolupráci s Husitským muzeem Tábor

Sýpka půda

Madlenka je hrdinka prvních rukopisných a rukoukreslených knih Kateřiny Černé. Madlenka je evokací nevinnosti, lásky a fantazie. S Madlenkou přicházejí sváteční dny. Kateřina Černá je vystudovaná malířka, která se propsala a prokreslila k bezprostřednímu výrazu, jejž uplatnila ve velkém množství drobných ručně provedených knih. V jejích knížkách se míchají historky s historií, civilové se mění v hrdiny a nezapomíná se na klobouky.

antikvariát Bastion

Ilustrátor, grafik, typograf a scénograf, který individuálně i edičně upravil neuvěřitelné množství knih.

Upravil je s chutí a zvesela, nebál se výrazné barevnosti, dekoru, dramatu a pádné typografie. Kdo nezná Zdenka Seydla, ten nemá doma knihovnu.

Baobab Dílna

Linostock je internetová banka plnící se obrázky ke každodennímu užití.

Linostock je velká hra na hraně byznysu a osobního krachu.

Začněte vnímat obrázky tohoto světa v detailech, popisech a cenách!

Apokalypsa je převyprávěný cyklus událostí, o kterých jste určitě slyšeli a jejichž fotografickou podobu jste viděli. Stanislav Setinský v Apokalypse s chutí a vervou lidového vypravěče představuje obrazy hrůzy, a přikládá tak polínka pod pekelný mediální kotel.

Café Gallery MP7

Výstava šesti komiksových příběhů, které vznikly na základě příběhů skutečných lidí potýkajících se s psychickými potížemi. Výstava je rozšířena o ukázky procesu tvorby komiksů Stanislava Setinského. V mp7 k vidění až do 30. 11. 2016.

Galerie 140  

Dá se vůbec vybrat nejkrásnější kniha? Nebo platí, že co člověk, to vkus?

Soutěž Nejkrásnější česká kniha, jejíž kořeny sahají až do roku 1928, pořádají každý rok Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury ČR. Ceny se udělují v sedmi kategoriích a vyhlašují se první tři místa. Přijďte se podívat na nejkrásnější české knihy za předchozí rok.

PNP

trafostanice u Jordánu

Václav Tvarůžka – NOTGINH – hlavní sál galerie trafostanice – fotografie + ziny

Velkoformátový tisk deníkových záznamů z ulic nádherných amerických měst. K vidění budou i autorovy selfmade ziny, které jsou jeho specifickou formou tvorby.

Čeněk Folk – Bohatý vrch – menší galerie trafostanice – dokumentární instalace a kniha

Hora Cerro Rico u bolivijského města Potosí ukrývá někdejší největší stříbrný důl na světě, místo s děsivou historií, kde se technologie těžby za posledních pět století příliš nezměnila. Bohatý vrch je fotografickou esejí o fenoménu, který determinoval charakter evropské společnosti.

Jan Kašpar – Labyrint – sklep trafostanice – interaktivní instalace

„Řekl jsem mu to do očí za zády.“ Specifický prostor o dvou částech se zvukově naplňuje díky interakci návštěvníků, kteří tak vytvářejí unikátní individuální či skupinovou zvukovou stopu. Impuls se zde stává spouštěcím mechanismem změny stavu a prostředkem pro ovlivnění něčeho nám zdánlivě velmi vzdáleného anebo zdánlivě blízkého.

rámařství a galerie 4MAT

Edice Alrúna ukazuje dnešnímu fantasy/thrillerovému světu jeho autentické kořeny. Jména jako E. T. A. Hoffmann, Lafcadio Hearn, Jules Janin, Stefan Grabiňski je i dnes dobré znova připomínat. Jejich literární postupy, dávno zapomenuté reálie, lidské typy a odlišné tempo vyprávění umožňují zakusit i odlišný typ čtenářského zážitku. Tomu odpovídá volba výtvarné podoby řady. Dosud jedenáct vydaných knížek archaizujícího střihu je uvedeno ilustrovaným blokem, výtvarnou esencí příběhů, které každý z výtvarníků pojímá vlastním způsobem: Michaela Kukovičová, Boris Jirků, Alžběta Zemanová, Lída Šámalová, Nikola Hoření, Pavel Trnka, Jan Trakal, Filip Kraus a Luboš Drtina, který je také autorem podoby celé edice. Výstava v galerii 4MAT  přibližuje autentickou podobu ilustrací, které jsou v knize částečně barevně redukovány.

Volvox Globator