Tabook
Tabook

Čtvrtek 27.9.2018

16:00 Upravil Bálik 
Vernisáž
Vodárenská věž 
 
16:30 Palo Čejka: Kleine größte Hits von der Spitze
Vernisáž 
Antikvariát Bastion
 
17:00 Sophia Martineck a Madalena Matoso 
Vernisáž 
BaoDílna, Jednota 
    
17:00 Karol Sidon a Jiří Daníček 
Nebyl by to Tabook bez Karola Sidona. Tentokrát ho uvidíme v přátelském rozhovoru s Jiřím Daníčkem, šéfredaktorem nakladatelství Sefer, což je host vzácný, který konečně přijal naše pozvání. Budeme mluvit o nových i starých knihách ze Seferu, o starých i nových časech a samozřejmě se to neobejde bez krátkého čtení!
Off: Sefer / Z očí do očí 
Jednota
 
18:00–20:00 Trio Carlos Manouche 
Gypsy jazz. Django Reinhardt always!
ExCzechoslovakia / Hudba
Před Jednotou
 
18:00 Velká diskuse ExCzechoslovakia: 1. poločas 
Fedor Gál, Jana Horváthová, Petr Placák
Co znamenalo 20. století pro lidi jiných národností žijící v československém prostoru? Jaký byl jejich život? Jak ovlivňovali českou kulturu? Jak žili, jak se emancipovali? Jak jejich život ovlivnilo skomírající Rakousko-Uhersko? A zákony nové republiky? Jaká je jejich stopa dnes? 
ExCzechoslovakia
BaoDílna
 
19:00 Vyhnání Gerty Schnirch 
Divadelní představení za účasti autorky Kateřiny Tučkové. 
Příběh o lidském osudu zlomeném dějinami, o vině Čechů a Němců a o tom, zda je možné odpustit a porozumět. Inscenace získala v roce 2015 Cenu Divadelních novin v kategorii Činoherní divadlo. 
ExCzechoslovakia / Divadlo
Divadlo Oskara Nedbala 
 
19:30 Velká diskuse ExCzechoslovakia: 2. poločas 
Renata Putzlacher (PL), Bohunka Koklesová (SK), Josef Mlejnek ml., Helena Sadílková 
Malé životy ve velkých dějinách, život na česko-polských hranicích, neznámí hrdinové, Československo versus Slovenský štát, stopy Poláků, Maďarů a Rusínů v československé kultuře.
ExCzechoslovakia
BaoDílna
 
20:00 Hollywood nad Vltavou 
Slavnostní uvedení vlastního životopisu Václava Marii Havla Mé vzpomínky za účasti Ivana M. Havla. Paměti otce prezidenta Václava Havla vycházejí vůbec poprvé v původní, autorem zamýšlené podobě. 
Off: Knihovna Václava Havla / ExCzechoslovakia
Jednota
 
21:00 Dora Kaprálová: Brno–Berlín 
Setkání s prozaičkou Dorou Kaprálovou, čtení z Berlínského zápisníku a rozumování nad tím, co se stalo se vzájemnými sousedskými vztahy.
ExCzechoslovakia / Brno
BaoDílna 
 
 

Pátek 28.9.2018

10:00–19:00 Nakladatelské tržiště ve Střelnici
 
10:00–19:00 Dobročinný antikvariát
Nakupte knihy ve prospěch Domácího hospicu Jordán a Rolničky.
Střelnice
 
10:00–18:00 Tetovací salon s Justine Sarlat
Pro děti barvou (10-12 hod.), pro dospělé skutečně (po domluvě 13-18 hod).
Střelnice zahrada a přízemí
 
10:00–19:00 Výtvarná bojovka 
Cože to…? Najdi a zakresli psa s růžovým obojkem! Založ svůj kmen a zajmi rukojmí! Vyzvedni ukrytou zásilku přívozem! Nech se provést po tajných místech Tábora! Zapoj se do akční malby nebo body artu! Vytvoř hru pro ostatní! Dívej se, pozoruj, sleduj! Maluj, tetuj, střílej!
Tak trochu jiné výtvarné dílny a aktivity pro děti (ale i dospělé). Probíhá celou dobu konání festivalu. Sledujte informační tabule u vchodu a osobu v podivném klobouku!
Střelnice 
 
10:00–19:00 Papelote: I svět papíru má své menšiny
I zdánlivě nepotřebné papírové odřezky a jiné komponenty, které se nám jaksi nehodí do krámu, se mohou stát důležitou součástí nově vznikajícího celku. 
Off: Papelote / Workshop
Střelnice přízemí
 
13:00–18:00 Školka aneb Hravé odkladiště (Dětský klub Janíček)
Střelnice
 
***
 
10:00 My a my
Studenti Gymnázia Přírodní škola spolu s výtvarnicí a pedagožkou Magdalenou Bartákovou představí čtyři projekty, při nichž se seznámili s romskými dětmi a mladými lidmi, nacvičili spolu divadlo, sepsali časopis či poslouchali životní příběhy starší generace Romů. Beseda s pracovníky Cheironu-T o propojování světů romských a neromských dětí.
Off: Cheiron / ExCzechoslovakia
Cheiron
 
10:00 Eva Lindström 
Švédská výtvarnice mluví o práci na svých knihách, o svých hrdinech a o švédské vydavatelské politice. 
Schola 
BaoDílna 
 
10:00 Kateřina Tučková
Setkání s českou spisovatelkou, historičkou umění, kurátorkou a organizátorkou. Čtení a také pokus o malý vhled do světa, ze kterého vyrůstají její dokumentární romány. 
Brno / Z očí do očí
Jednota
 
10:00 H.U.D.B.A. a Kosmos 
Harmonicky unikátní defilé bombastické akustiky. Představení knih nakladatelství Jakost.
Off: Jakost / Dětem 
Střelnice zahrada 
 
10:00 12 hodin — 12 dětí — 12 obrazů
„Ne“čtenářská dílna pro 12 dětí na motivy knihy Evy Macekové 12 hodin s Oskarem. Budeme si vyprávět, číst z obrázků a užijeme si knížku. Pro děti 4–6 let, 30–45 minut. Lektorka Marika Zadembská.
Dětem / Čtenářské dílny
Střelnice Hnízdo
 
10:00 Osudové osmičky v kresleném humoru 
Petr Karlíček na téma kreslená satira v Československu v letech 1918 až 1968.
Off: Pandora / Schola
Střelnice kavárna 
 
10:30 O třech kůzlátkách
Klasický pohádkový příběh o jedné rodinné tragédii se šťastným koncem v podání Divadla U plotny. 
Dětem / Divadlo
Střelnice zahrada 
 
11:00 Mašek, Šindelka, Pokorný: Svatá Barbora
Autoři představí komiks na motivy kuřimské kauzy. Dokument, detektivka, nebo jen poodhalování pravdy, fikce, či obludná realita? Jak se popasovat s příběhy, které se vzpěčují lidskému rozumu a všem společenským pravidlům? Kde je pravda a kde lež? 
Off: Lipnik / Brno 
Divadlo Oskara Nedbala 
 
11:30 Pavel Kořínek: Ferda, Punťa i spousta zvěře překladové
Komiks v Československu za první republiky – od Tondy Čutála přes Ferdu Mravence až po zapomenuté obrázkové příběhy a jejich hrdiny. O propojení „komiksového provozu“ s jinými médii (film, divadlo), zahraničních inspiracích a vůbec o rodící se globální popkultuře. 
Schola 
BaoDílna 
 
11:30 Co je designér: věci, místa, sdělení
Představení knihy Normana Pottera. 
Off: Umprum
Střelnice kavárna 
 
11:30 Eva Danišová: Pal o duj mačkici 
Literární dílna romské spisovatelky. Společně budeme vymýšlet příběh a na jedné malé kočičí pohádce si vysvětlíme, jestli v životě záleží na barvě srsti, nebo dobrém srdci. Pro děti 8–12 let.
Dětem / Workshop
Střelnice zahrada
 
12:00 Kde bolo, tam bolo, dawno, dawno temu... 
Český vodník sedává s fajfkou na vrbě, slovenský junák posilněný haluškami skolí levou zadní draka – a co polský? Co se stane, když seznámíme pohádkové hrdiny tří sousedních zemí a pošleme je spolu do světa? Príďte sa s deťmi rozprávať, kresliť a písať. 
Off: Artforum, EduDrama a Absynt / Dětem / Workshop
Střelnice přízemí
 
12:30 Na cestě do Brna: Vyšíváme továrnu, šijeme sešit
Zóna pro umění 8smička, kterou najdete v polovině D1 na cestě z Prahy do Brna (a zpět) je hlavním motivem vyšívánky s motivem bývalé textilní továrny. Klára Syberová s Ondřejem Plášilem s vámi vyšijou továrnu na desky (na sešit) a naučí vás ušít sešit nebo knížku. Workshop je určený pro malé i velké návštěvníky.
Off: Humpolecká 8smička
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
13:00 Neklidný zadek mě pálí
Ukázky z knihy z neznámých textů tuláka a spisovatele Z. M. Kuděje přečte editor Miloš Doležal a Jana Franková. (Šipku s neklidným zadkem vyloží grafik knihy Luboš Drtina.)
Off: Podmelechovský spolek
Jednota
 
13:00 Romský blok 
Máša Bořkovcová, Ilona Ferková, Karolína Ryvolová, Muzeum romské kultury 
O tom, co se děje v současné romské literatuře a výtvarném umění, se současnou romskou autorkou Ilonou Ferkovou nad jejími texty a životem, a také trochu víc o Muzeu romské kultury v Brně a jeho překvapivých sbírkách.
ExCzechoslovakia / Brno
BaoDílna
 
13:30 Poleno–Mašek–Valoušek
Když poleno mluví… Když poleno není poleno, ale má velké potíže… Když si někdo vymýšlí víc, než je zdrávo… Umíte si vymýšlet víc, než je zdrávo? A hádat se s polenem? Tak to přijďte zkusit a nabruste si jazyky. PS: Na sraz přijde i červotoč. Podivuhodné setkání s polenem a jeho autory. 
Off: SČKN / Dětem / Workshop
Střelnice přízemí 
 
13:30 György Spiró 
Setkání s romanopiscem, dramatikem a esejistou, jedním z nejvýznamnějších současných maďarských spisovatelů. S Györgym Spiróem (1946) rozmlouvá Robert Svoboda a Zdenko Pavelka.
Off: Novela bohemica / Z očí do očí 
Střelnice kavárna
 
14:00 Pavla Dombrovská 
Koncert brněnské zpěvačky, režisérky a herečky, životem i prací propojené s divadlem Líšeň. 
Hudba / Brno
Střelnice Aux Café 
 
 
14:00 Husitské muzeum pro rodiny s dětmi....
Komentovaná prohlídka výstavy Nejkrásnější knihy ČR a v případě zájmu také workshop Vytvoř si Nejkrásnější českou knihu!
Povídání o Nejkrásnějších (nejen dětských) českých knihách roku 2017 s dílnou tvorby knih. Lektoři ukážou dětem oceněné knihy z posledního ročníku a pomohou jim vytvořit si vlastní, tu úplně nejkrásnější knihu.
Off: NKČR
 
 
14:00 Proč nemá kultura víc místa v médiích? 
Zbyněk Vlasák (Salon Práva), Ondřej Bezr (Lidovky), Antonín Pfeifer (Český rozhlas), Jaroslav Špulák (Právo), Jan Vitvar (Respekt) a Petr Nagy (Biblio)
Kulturní rubriky a kulturní stránky. Rozšiřují se, nebo naopak zmenšují? A jak se vybírá jejich obsah? Pozvali jsme renomované kulturní redaktory k diskusi o tom, kolik prostoru má kultura v médiích – a kolik by ho mohla mít. Moderuje Marek Toman. 
Debata
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
14:30 Madalena Matoso: Klapy klap 
Tahle knížka může kdykoliv vzlétnout. Dokáže dělat sklapovačky. Umí se proměnit v motýla, harmoniku nebo buben. Taky dokáže dělat pěkný kravál. Pozor, drž ji pevně!
S autorkou knihy poletíte až do oblak. Pro děti 5–8 let.
Dětem / Workshop
Střelnice přízemí
   
15:00 To bylo tak…
Když nemůžeš číst ani psát, zbývá ti vyprávět. Přijdeme spolu na kloub tajemství vyprávění, pomohou nám k tomu africké a kreolské příběhy z knih Byl jednou jeden zázrak Patricka Chamoiseaua a Ticho hrocha Davida Böhma. Dílna storytellingu pro děti i dospělé od 8 let, 45 minut. Lektorka Edita Vaníčková Makosová.
Dětem / Čtenářské dílny
Střelnice Hnízdo 
 
15:00 Ondřej Horák: Mrtvá schránka 
Po divokém dospívání vstou¬pil do cizinecké legie a nyní si obstarává peníze tím, že do pečlivě vybudované sítě schránek posílá z Jižní Ameriky tenoučké obálky s důkladně zabaleným bílým prᚬkem. Mladý muž, který už nic nečeká. Nový román uvádí Erik Lukavský a Petr Borkovec.
Off: Fra 
Jednota 
 
15:00 Čtení ve výstavě 
Čtení Ondřeje Buddeuse z diáře na rok 2019 aneb Několik příběhů, které se možná staly a možná ne proběhne na výstavě Filipa Šacha, jehož fotografie Ondřejův text doprovázejí. Ukázka ze třetí společné výpravy za možnostmi užité literatury.
Off: Papelote
Thir
 
15:00 Pavel Ryška: Nic není jednoduché, když kreslí Sempé
Ilustrované vyprávění o práci autora kreslených vtipů, karikaturisty a ilustrátora.
Schola
BaoDílna 
 
15:00 Pandora vysílá!
Revue Pandora vysílá na scénu své redaktory a hosty: Pavla Ctibora, Martina Vlčka, Irenu Šťastnou, Petra Karlíčka, Annu Háblovou, Vláďu Reisingera, Lukáše Berného, Milana Kaplana. Rozezvučíme slova o současné hudbě, fotografii, poezii, kritice, beletrii, výtvarném umění.
Off: Pandora
Střelnice kavárna 
 
15:00 vernisáž výstavy ZASEHORY
grafiky a pokleslé olejomalby Terezy Říčanové. Za účasti autorky! Zde FB události.
Off: Bylo nebylo
Kavárna Tržní náměstí
 
15:30 Arnošt Goldflam: O nepotřebných věcech a lidech 
„Jsou to příběhy nebo snad pohádky, když jsem ve sklepě našel po otci krabici, na které bylo jeho písmem psáno Staré nepotřebné hadry – a tak to taky bylo. Takže jsem začal vymýšlet sedm historek o takových nepotřebných věcech a taky jsem došel k názoru, že někteří lidé jsou taky nepotřební – nebo si to aspoň myslí, a napsal jsem dalších sedm příběhů.”
Off: SČKN / Dětem
Střelnice zahrada 
 
15:30–17:30 Alegorický průvod po dějinách Československa a po Tabooku
Živé obrazy, taškařice a jiná upadlá zábava za doprovodu Banana Split a jeho moralistů. 
Výstavy
Tábor – historické centrum 
 
16:00 Renata Putzlacher
Setkání s básnířkou, scenáristkou, textařkou a překladatelkou. Polka, která žije mezi Brnem a Těšínem, ale po předcích zdědila i německou, huculskou a horalskou krev… 
ExCzechoslovakia / Brno 
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
16:00 Živulenky
Písně z různých koutů Evropy. 
Hudba
Před Střelnicí 
 
16:30 Revue Prostor
Z čísla RP109 Osmičky čte hlavní editorka revue Magdaléna Křížová /ukázky z textů Jiřího Pehe, Aleny Wagnerové, Stanislava Bilera, Vratislava Maňáka a Kamila Boušky
Off: revue Prostor / ExCzechoslovakia
Rumunsko v lahvi 
 
17:00 Jiří Grus a Pavel Kořínek: Jak ilustrovat klasiku 
Besedu s Jiřím Grusem o tom, jak vznikají původní kresby k novým vydáním moderní české prózy – Klapzubovou jedenáctkou počínaje a Spalovačem mrtvol konče – moderuje Pavel Kořínek. 
Off: Karolinum
Střelnice kavárna 
 
17:00 Fedor Gál
Osobní pohled na rozpad Československa (od „autentické federace“ a „jsme jeden národ“ přes „za Boha a za Národ“ a „ať si jdou“ až po „budoucnost neznámá“). Setkání s Fedorem Gálem, slovenským sociologem, politikem, spisovatelem nad posledními knihami, projekty a myšlenkami. 
Z očí do očí / ExCzechoslovakia
Jednota 
 
17:30 Cukrárna U Šilhavého Jima 
Epesní představení z Divokého západu, z dob, kdy slovo muže – a ženy – ještě něco znamenalo. Drsní dobrodruhové a statečná knihovnice. Lekce plížení. Pro děti od devíti let, menší bereme taky, a pro jejich rodiče. Hrají Marek Toman a Edita Vaníčková Makosová.
Dětem / Divadlo
Střelnice zahrada
 
18:00 Bohunka Koklesová: Desaťročie dlhšie ako desať rokov (1938–1948)
(Hommage à Ľubomír Lipták)
Významný slovenský historik Ľubomír Lipták napsal studii Storočie dlhšie ako sto rokov. Myslel tím 20. století. Přednáška Bohunky Koklesové se zaměří na roky 1938–1948, na dobová propagandistická a umělecká díla, a zejména na situaci na Slovensku.
Schola / ExCzechoslovakia 
BaoDílna 
 
18:00 Nicanor Parra: Jiné básně
O jedné z klíčových postav latinskoamerické poezie 20. století promluví překladatel Petr Zavadil. Čtení je zároveň představením obsáhlého výboru z Parrovy poezie, který letos vyšel pod názvem Jiné básně. 
Off: Fra
Vinotéka u Makovců 
 
18:00 Divadlo Líšeň: Spoutaný trávou 
O tom, co již tisíc let vypráví jedno stéblo druhému stéblu trávy. Scénická meditace o úctě ke všem nepatrným bytostem, na motivy buddhistických příběhů. Scénář, režie, scéna, hudba: Pavla Dombrovská a Luděk Vémola, loutky Zdenka Klanicová.
Divadlo
Cesta
 
18:30 Básne SK/CZ
Tři vítězky ČS soutěže BÁSNE
Ábelová, Pekárková, Kolejáková 
Off: KK Bagala 
U Lva
 
19:00 Eugeniusz T. Dycki
Jeden z největších samorostů současné polské poezie, jehož básně urputně krouží kolem tématu smrti a nemoci i vlastní tělesnosti a sexuality. Melodie Dyckého poezie je stejně jedinečná jako jeho nezaměnitelný, rytmický přednes, který evokuje archaické zpěvy… 
Off: Protimluv a Polský institut v Praze
Jednota
 
19:00 Ondřej Škrabal: Platná pravidla pro herce
Texty na pomezí poezie, divadelní hry a občanského zákoníku vytyčují místo špatného postavení herce a nechávají zaznít absurditu herecké ústavy ČR.
Off: LačnitPress
Střelnice Aux Café 
 
19:00 Kittchen 
Koncert postfolkového písničkáře z Doks produkujícího písně tklivých melodií a uhrančivých textů, doprovázeného hutnou elektronikou producenta Aid Kida. Vstupné 150 Kč. 
Off: Divadlo Oskara Nedbala / Hudba
Divadlo Oskara Nedbala
 
19:30 S.d.Ch. – Ruce naší Dory
Ruce naší Dory hrají písně o procesu lásky a písně o procesu smrti. Nikdy tomu nebylo jinak, protože nic jiného není. Patos, étos a sentiment podle S.d.Ch. 
Off: Stánek / Hudba
Stánek 
 
19:30 Karel Haloun
Čtení z prozaického debutu nehrajícího rockera a nonkonformního grafika. Tři sofistikované zprávy o jednom dobrodružném životě ve dvacátém století. Událost sezony. 
ExCzechoslovakia
Vinotéka u Makovců 
 
19:30 Arnošt Goldflam
Setkání s českým hercem, dramatikem, režisérem, pedagogem a spisovatelem. 
Z očí do očí / Brno 
Divadlo Oskara Nedbala kavárna 
 
19:30 Literárny cirkus KK Bagalu
Uvedení slovenské knihy v překladu Michala Šandy
Balla - Velká láska
Off: KK Bagala 
U Lva
 
20:00–00:00 Sláva festivalová
Zdravice, vyhlášení cen Nadace Miroslava Šaška. Tabook party: Sakra Buraja, Jana Štromská, Banana Split. 
Cesta 
 
21:00-00:00 Sto múch a Burgr/Pjoni (feat. Ali Ibn Rachid)
Koncert slovenských skupin s literárními texty
Off: KK Bagala 
U Lva
 
21:00 Hastrman
Filmový debut Ondřeje Havelky Hastrman je adaptací románu Miloše Urbana. Ekologicko-romantický thriller o jednom člověku-zvířeti a jeho vášni. 
Off: Argo / Film
BaoDílna 
 
 

 

Sobota 29.9.2018

 
9:30–18:00 Nakladatelské tržiště ve Střelnici
 
9:30–18:00 Dobročinný antikvariát
Nakupte knihy ve prospěch Domácího hospicu Jordán a Rolničky.
Střelnice
 
10:00–18:00 Tetovací salon s Justine Sarlat
Pro děti barvou (10-12 hod.), pro dospělé skutečně (po domluvě 13-18 hod).
Střelnice zahrada a přízemí
 
10:00–19:00 Výtvarná bojovka 
Cože to…? Najdi a zakresli psa s růžovým obojkem! Založ svůj kmen a zajmi rukojmí! Vyzvedni ukrytou zásilku přívozem! Nech se provést po tajných místech Tábora! Zapoj se do akční malby nebo body artu! Vytvoř hru pro ostatní! Dívej se, pozoruj, sleduj! Maluj, tetuj, střílej!
Tak trochu jiné výtvarné dílny a aktivity pro děti (ale i dospělé). Probíhá celou dobu konání festivalu. Sledujte informační tabule u vchodu a osobu v podivném klobouku!
Střelnice
 
***
 
9:30–18:00 Papelote: I svět papíru má své menšiny
I zdánlivě nepotřebné papírové odřezky a jiné komponenty, které se nám jaksi nehodí do krámu, se mohou stát důležitou součástí nově vznikajícího celku. 
Off: Papelote / Workshop
Střelnice přízemí
 
11:00–17:00 Školka aneb Hravé odkladiště (Dětský klub Janíček)
Střelnice
 
9:30–11:30 Dopoledne s Raketou 
Křest knihy Levou zadní a časopisu Raketa na téma Rodina.
Off: Labyrint / Dětem / Workshop
Střelnice přízemí
 
10:00 Uklidit až po mé smrti
Výběr textů Ludvíka Švába (1924–1997) otevírá téma umělecké alternativy a její existence v totalitním státě.
Off: Národní filmový archiv 
Střelnice kavárna
 
10:00 Komentovaná prohlídka: Gaume, Martineck 
Sraz v BaoDílně
Schola / Výstavy
BaoDílna, KOKO
 
10:00 Mixle v pixle
Hilda, Warren, vačice, Erik, Felix. Pět hrdinů. Co mají společného? Nahlédněme společně do pěti knih z aktuální nabídky nakladatelů vystavujících na Tabooku. Každá v sobě ukrývá neobyčejný příběh plný otázek, které nás nutí k zamyšlení nad smyslem života ve světě, kde přátelství a odvaha znamenají vítězství. Pro děti 9–12 let. Lektorka Klára Rozsypalová.
Dětem / Čtenářské dílny
Střelnice Hnízdo
 
10:00 Swingaři a potápky
Tančili výstřední tance, nosili divoké účesy a provokovali totalitní moc. Mladí lidé v českých zemích za protektorátu – a jejich vrstevníci v Německu. Historik Petr Koura zasvěceným a vtipným způsobem popisuje jednu zvláštní historickou a společenskou kapitolu. Moderuje Marek Toman.
ExCzechoslovakia
Jednota
 
10:30 Dagmar Urbánková: Jmenuji se Emanuel Fajahyla
Nezaměnitelný, jemný a někdy trošku uštěpačný humor výtvarnice, divadelnice, spisovatelky a básnířky Dagmar Urbánkové se projevuje v celé její tvorbě. Poslouchat její historky, dívat se na její nápady, být v její blízkosti znamená přenést se do jakéhosi zvláštního světa, kde všechno je trošku něžnější, trošku hezčí a trošku vtipnější, než si to umíme představit.
Off: Baobab
Kavárna Tržní náměstí
 
11:00 Zuzana Demlová: Pohádky o kolečkách a nekonečnu 
Co je velké a co je malé? Kdo jsi ty a kdo jsem já? Kde končím a kde začínám? Co je chvíle a co je dlouho? Co myslíš ty? Budeme měřit, počítat a zkoumat. Budeme zjišťovat, kdy se potřebujeme domluvit a vytvářet pravidla a co naopak můžeme ponechat fantazii a názorovým rozdílům a kterým věcem nikdo nerozumí – ani paní učitelka, ani máma s tátou, ani nejchytřejší člověk na světě. Pro děti 7–9 let.
Off: Baobab / Dětem 
Střelnice zahrada 
 
11:00 Jan Němec (Host)
O umění a jeho nepřátelích, o Hostu a o nové knize.  
Z očí do očí / Brno 
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
11:00 Šimon Peták 
Bluesové, rockové a punkové vlivy sjednocuje Šimon Peták tradicí českého písničkářství. Současný folk bez dalších přívlastků – vztekle i jemně, v legraci i bez ní. 
Brno / Hudba
Před Střelnicí 
 
11:30 Komentovaná prohlídka: Eva Lindström, Alžběta Zemanová, Madalena Matoso 
Schola / Výstavy 
Začínáme v Galerii U Radnice
Galerie U Radnice, Jednota 
 
11:30 Už dva tisíce let
Koláž úryvků z díla rumunského židovského spisovatele Mihaila Sebastiana, které přináší osobní svědectví o prvotních náznacích nenávisti, jež nepozorovaně přerostou v dějinnou tragédii. Součástí představení jsou známé klezmerové skladby v živém provedení.
Off: Hermann a synové
Střelnice kavárna 
 
12:15–12:30 Přemysl Bukovský: Punch & Judy Show
Klasická maňásková rakvičkárna s prvky násilí a loutkové brutality pro děti každého věku.
Dětem / Divadlo
Před Jednotou
 
12:30 Větrná republika 
Odkud se bere vítr? A když mi odletí čepice nebo nafukovací balonek, kam zmizí? Kdesi daleko je totiž místo, kde se ve dne v noci pracuje a vyrábí se vítr, vánek či vichřice.
Za účasti autora literární předlohy Oliviera Douzoua provede Divadlo U plotny. 
Divadlo / Dětem
Střelnice zahrada 
 
12:30 Ben Aaronovitch: Řeky Londýna a spol. 
Potkejte se s autorem slavné městské fantasy osobně v Táboře.  
Off: Argo 
Jednota 
 
13:00 Frame Comics Art Festival 2018 se představuje 
No Ordinary Heroes a Centrála již podruhé přivezou výběr nejen evropského komiksu – Frame Prague Comics Art Festival. Klára Vöröšová představí program, významné hosty, výstavy a hlavní hvězdy. 
Off: No Ordinary Heroes
Střelnice kavárna
 
13:30 Ladislav Nagy 
Překlad jako procházení jazykovými světy. Setkání nad nejnovějšími překlady (Jaimy Gordonová, Poslední dny slávy a Edward St. Aubyn Patrick Melrose). 
Debata
Divadlo Oskara Nedbala kavárna 
 
14:00 Tereza Říčanová: To je Istanbul
Orientálním Istanbulem i svou novou knížkou vás provede svéhlavá, energická a jedinečná malířka, spisovatelka a divadelnice. Zažijete něco mezi divadlem, vyprávěním, dílnou a ještě dlouho se vám o tom bude zdát.
Dílna Off: SČKN / Dětem 
Střelnice zahrada 
 
14:00 Debata: Literární časopisy 
Petr Placák, Jan Němec (Host), A2, Tvar, Protimluv, Jelenkor
Má smysl ještě vydávat literární časopisy? Jak na tom jsou ty naše? Čte je někdo? Mají své okruhy, své radosti, své bolesti? Měl by je dotovat stát? A všechny, nebo jen některé? 
Literární časopisy 
Střelnice kavárna
 
14:00 Komentovaná prohlídka: Bálik a Douzou 
Začínáme ve Vodárenské věži.
Schola / Výstavy
Vodárenská věž, 4MAT 
 
14:00 Největší poklad
Čarodějka Tiberie a její havran Emilio se vydali hledat poklad královny čarodějek. Ale co je to za poklad, když se nedá nikde koupit? Podle knihy Největší poklad Arcadia Lobata, pro děti 5–7 let, 45 minut. Lektor Tomáš Pipota.
Dětem / Čtenářské dílny
Střelnice Hnízdo
 
14:00 Madalena Matoso 
Portugalská výtvarnice Madalena Matoso o tom, jak vznikají koncepty knih v malém nakladatelství, které výrazně ovlivnilo současnou světovou nakladatelskou scénu.
Schola
BaoDílna
 
14:30 Jan Tesař: Josef Serinek aneb Česká cikánská rapsodie 
„Černý partyzán“, bojovník, o kterém učebnice nepíší. Vzpomínky Josefa Serinka zaznamenal v letech 1963–1964 Jan Tesař. K rukopisu se po čtyřiceti letech vrátil a připravil jej k vydání. Nad knihou a velkým příběhem československých dějin s vnukem Josefa Serinka Zdeňkem Serinkem a Ondřejem Liškou. 
Off: Triáda / ExCzechoslovakia
Jednota 
 
14:30 Miroslav Petříček: Filosofie en noir
Setkání s filozofem nad jeho nejnovější knihou.
Off: Karolinum 
Střelnice Aux Café 
 
15:00 Slovobraz
Slova v obrazech, obrazy ve slovech. Anna potřebovala otevřít slabikář, aby objevila svůj svět. Hrají Karolína Plachá a Daniela Grohová.
Off: nejen Dětem / Divadlo
Střelnice zahrada
 
15:30 Autorská čtení Tvaru
Lukáš Senft (básně), Svatava Antošová (básně), Vojtěch Němec (próza) a Skupina Fantasía
Off: Tvar 
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
15:30 Adèle de Boucherville Baissac a Olivier Douzou
O tom, jak vzniklo nakladatelství Le Rouergue, o konceptech první knížky v něm, o tom, kde jsou hranice mezi autorem, výtvarným redaktorem a nakladatelem. Setkání s jednou z nejzajímavějších postav současné francouzské scény. 
Schola
BaoDílna 
 
15:45–16:00 Přemysl Bukovský: Punch & Judy Show
Klasická maňásková rakvičkárna s prvky násilí a loutkové brutality pro děti každého věku.
Dětem / Divadlo
Střelnice zahrada 
  
16:00 Dvě novinky z Archivu výtvarného umění 
Marie Blabolilová: Grafika. Knihu všech dosavadních grafik výtvarnice Marie Blabolilové (1948) obsahující více než devět set reprodukcí doprovází text Jiřího Hůly.
Marie Molová: Sny. Na začátku 70. let si Marie Molová zapisovala své sny a ilustrovala je černobílými linoryty. Cyklus vznikal ve vizuálně dramatickém prostředí Kladna.
Off: Archiv výtvarného umění
Střelnice kavárna
 
16:00 Zimní bitva (od 17:00 představení sehrané dětmi)
Pojďte s námi udělat z knihy Zimní bitva Jeana-Clauda Mourlevata papírové divadlo. Pomocí divadla Kamishibai vytvoříme a přehrajeme příběh o odvaze, lásce a přátelství. Pro děti od 9 let, 60 minut dílna + 20 minut představení. Lektorka Edita Vaníčková Makosová.
Dětem / Čtenářské dílny
Střelnice Hnízdo
 
16:00 Jiří Dědeček zpívá i čte 
Písničkář a básník Jiří Dědeček zazpívá svoje písničky od nejstarších po nejnovější, možná přečte i z nové sbírky pro děti Huňatá čuňata.
Off: Limonádový Joe
Střelnice Aux Café 
 
16:30 Robert Svoboda
S českým hungaristou žijícím v Budapešti o Maďarech v Československu, o překladech z maďarské literatury a životě mezi dvěma jazyky. 
Z očí do očí / ExCzechoslovakia
Jednota 
 
16:30 Ruzká klazika s Dano Majlingem 
Vtipný, inteligentní a provokativní soubor parafrází klasiky ruské literatury od autora kultovního komiksu Rudo.
Off: Labyrint
Vinotéka u Makovců 
 
17:00 Kateřina Černá, Hvězda Tabooku
Komponované pásmo v režii Bely Schenkové, korunované rekonstrukcí nově objevené Přednášky zasloužilé učitelky při odchodu do důchodu s diapozitivy. Prvně se tu představí hned dvě knihy Kateřiny Černé: hříčka s výmluvným názvem Hvězdy Tabooku a především Sebrané básně. Editorka Lucie Rohanová krátce promluví o své práci na sborníku veršů. Za účasti autorky! 
Off: Bylo nebylo 
BaoDílna
 
17:15–17:30 Přemysl Bukovský: Punch & Judy Show
Klasická maňásková rakvičkárna s prvky násilí a loutkové brutality pro děti každého věku.
Dětem / Divadlo
Stánek 
 
17:30 Tereza Semotamová, feat. Petr Vizina 
Je těžké žít. A je těžké žít, když nemáte, kde bydlet. Hlavní hrdinka prózy Ve skříni Terezy Semotamové utíká z ciziny a rozhodla se žít ve skříni. Bizarní východisko textu se postupně stává metaforou hledání prostoru na tomto světě, do nějž se projektuje hrdinčin vztah k rodině, mužům, kamarádům, k sobě samé. Jsme svědky jejího boje o holou existenci; vypravěčka jej sice vytěsňuje, nakonec však není zbytí. Léto totiž končí a do skříně zatéká. O skříních v nás a vizích si budou semotamo povídat Tereza Semotamová a Petr Vizina.
Brno
Divadlo Oskara Nedbala kavárna
 
17:30 Marek Toman: Oko žraloka 
Nové zpracování dramatického příběhu novináře Julia Fučíka a jeho válečné Reportáže psané na oprátce. Hlavním hrdinou románu je ovšem Fučíkův spolu- i protihráč – ten, který údajně zradil. S Markem Tomanem diskutuje historik Petr Koura, který ke knize napsal doslov.
Off: Novela bohemica
Střelnice Aux Café 
 
17:30 Štare kachně neboli ŽAS
Písně našich „bratrů“, které nám vzalo 20. století.
Hudba 
Střelnice kavárna
 
18:00 Kapitál – ako sa varia noviny 
Jaká témata za rok své existence přinesl společensko-umělecký měsíčník Kapitál, prozradí zakladatelé časopisu Tomáš Hučko a František Malík.
Off: Kapitál 
Thir 
 
18:30 Ilija Trojanow a Dušan D. Pařízek
Autorské čtení významného německého autora z knihy Moc a vzdor a scénický rozhovor s režisérem a inscenátorem románu Dušanem D. Pařízkem. 
Off: Akropolis
Jednota 
 
19:00–00:00 Tabook večírek na Cestě 
Toshipajori (Tábor), Koonda Holaa, Absolute Never (FR) 
Hudba 
Cesta
 
19:30 Spermbankers
Koncert
Hudba
U Lva 
 
20:30 Večírek autorů Protimluvu
Irena Šťastná, Adin Ljuca, moderuje Jiří Macháček
Existenciální tóny i krutosti života zhmotněné do symbolické podoby dravců či šelem (Irena Šťastná) a vyprávění, v němž vedle hrůz války nahlížených vždy „zezdola“ nechybí osvobozující humor či groteska (Adin Ljuca). 
Off: Protimluv
MP7 
 
21:00 Petr Borkovec: Akce, epitafy, diktáty, inzeráty, protipověry, rčení, stížnosti, zákazy a zlomky 
Čtení ze sbírky Herbář k čemusi horšímu. A také z nových krátkých prozaických textů.
Off: Fra
Jednota 
 

 

Neděle 30.9.2018

10:30–12:30 Komentovaná prohlídka: Po výstavách Tabooku 
Sraz u Stánku na Žižkově náměstí 
 
14:00 Dny architektury: Tábor – 100PY 1. REPUBLIKY 
Procházka po stopách prvorepublikové architektury s architekty Karolínou Koubovou a Ondřejem Chudým.
Sraz na náměstí TGM 
 
15:00 Clarinet Factory 
Soubor Clarinet Factory tvoří čtyři klarinetisté. Na české i mezinárodní scéně působí téměř čtvrt století a je znám multižánrovými projekty spojujícími klasickou hudbu s žánry jako jazz, etnická hudba, minimalismus, elektronika aj. Soubor se zabývá takřka výhradně autorskou tvorbou a získává ocenění u nás i v zahraničí.
Vstupné: 100 Kč / 240 Kč / 290 Kč
Hudba
Střelnice 
 
17:00 Dny architektury: Tábor – výkladní skříň mladé republiky 
Za dob táborského starosty Václava Soumara (30. léta 20. století) byl Tábor doslova výkladní skříní mladé Československé republiky. Setkání s historičkou Lenkou Vandrovcovou a promítání dobových fotek.
Jednota