Tabook
Tabook

Čtvrtek 3.10.2019

 
od 18.00 – do konce festivalu Nepřetržité čtení Varlama Šalamova
Varlam Šalamov nejednou opakoval, že Kolymské povídky, tedy šest knih, více než 150 textů a v nich nespočet drobných situací skládajících tragédii táborové Kolymy, považuje za jeden celek. Že se jedná o autorem promyšlenou kompozici, že všechny povídky mají jednotné hudební naladění a jsou provázané vnitřní architekturou. Editoři a nakladatelé však jako by autora nechtěli slyšet a kolymský cyklus často svévolně rozbíjeli: vydávalo se jen „to nejlepší“, „nejprůkaznější“, „nejostřejší“… Přečtením celých Kolymských povídek na jeden zátah chceme splnit přání Varlama Šalamova a symbolicky podtrhnout monumentalitu jeho literárního záměru.
Čtení v krajině / Šalamov / Na konci světa
Kolymská maringotka
 
16:30–17:00 Karol Sidon: čtení v krajině 
Čtení z pražského Maharalu. Výrok, kolem kterého se všechno bude točit, zní: "Která je ta cesta přímá, již si má člověk zvolit? Taková, jež je ozdobou tomu, kdo si ji zvolil, a je mu ozdobou v očích (druhého) člověka." Komentář Derech chajim je z konce 16. století, a pražský Maharal, jak rabi Jehudu Livu syna Becalela zkratkovitě označují Židé, je v Čechách a na Moravě známý jako rabi Löw, tvůrce golema.....
Čtení v krajině
sraz za Střelnicí pod kaštany
 
17:00–17:30 Vernisáž Men at Work
Fany Loubat, Jindřich Janíček a Stanislav Setinský 
Zpívat a hrát bude část slovutné dámské kapely Vobezdud.
Vernisáž
Vodárenská věž
 
17:30–18:15 Zahájení nepřetržitého čtení Varlama Šalamova s Janem Machoninem 
Šalamov
Maringotka, před Střelnicí
 
18:15–19:00 Vernisáž Dominika Ličková, AudioXAO, Manuel Marsol, Etienne Beck
Vernisáž
Antikvariát Bastion, Jednota, BaoDílna
 
19:30–20:30 Café Deseado
V Café Deseado zní hudba z toho café, které v patagonském Puerto Deseadu nenaleznete. Servíruje se vesměs vlastní tvorba – mixtura svařená z nejrozličnějších, více či méně tradičních stylů. Dlouho předtím, než byl tento způsob hudby vůbec nazýván imaginárním folklorem nebo world music, byla podobná mélange v ústí Río de la Plata hlavní přísadou při destilování tanga. Dnes beze slov vypráví příběhy pampy, která se táhne na jih od Bodamského jezera. V Café Deseado zahraje na bandoneon tiskař Martin Amstutz, na kytaru Stefan Gschwend a na housle Ben Lovett.
Koncert
BaoDílna
 
19:3020:15 Jáchym Topol
Prozaik, básník a novinář Jáchym Topol otevře tabookovou scénu na Jevišti komentovaným  čtením z knihy Cesta do hlubin noci od Louise Ferdinanda Celina v novém překladu Anny Kareninové.
Snění o Americe/Na konci světa
Divadlo Oskara Nedbala
 
 
19:30–20:30 Petr Borkovec a Machar
Josef Svatopluk Machar a hromada sonetů.
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
20.30–21:30 Olga Fečová vypravěčka
Romská vyprávění 
Jak jsme přijeli, jak jsme vyrůstali, historie cikánů, dnešní doba, jak se sžíváme s komunitou, jak žijeme, zvyky, tradice. Vypráví Olga Fečová a vy se ptejte, na co chcete.
Vypravěči
Jednota
 
20:30–21:30 Ladislav Nagy
Od Indie do Provence: literární cesta Lawrence Durrella Středozemím.
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
21:00–22:00 Spermbankers u Lva
Kapela The Spermbankers je unikátní spojení hudebníků z Finska, Holandska a Česka. Jejich živelný projev vychází z blues, rock’n’rollu a jižanského rocku. Mají strhující atmosféru a drtivý sound, kterým si dokážou posluchače rychle získat na svou stranu.
Koncert
Lev

 

Pátek 4.10.2019


10:00–19:00 Nakladatelské tržiště ve střelnici
 
***
do konce festivalu Nepřetržité čtení Varlama Šalamova
Varlam Šalamov nejednou opakoval, že Kolymské povídky, tedy šest knih, více než 150 textů a v nich nespočet drobných situací skládajících tragédii táborové Kolymy, považuje za jeden celek. Že se jedná o autorem promyšlenou kompozici, že všechny povídky mají jednotné hudební naladění a jsou provázané vnitřní architekturou. Editoři a nakladatelé však jako by autora nechtěli slyšet a kolymský cyklus často svévolně rozbíjeli: vydávalo se jen „to nejlepší“, „nejprůkaznější“, „nejostřejší“… Přečtením celých Kolymských povídek na jeden zátah chceme splnit přání Varlama Šalamova a symbolicky podtrhnout monumentalitu jeho literárního záměru.
Čtení v krajině
Kolymská Maringotka (pos chodech dolu / pod Střelnicí)
 
po celý den Čtenářské hnízdo
Až budou vaše děti z celého cvrkotu festivalu unavené, odložte je do Čtenářského hnízda. Je to místo plné knih a lektorů, kteří jsou připraveni s arzenálem čtenářských dílen pro děti všeho věku a vlastně i pro dospělé. Po celou dobu festivalu si budeme číst, hrát, možná i trochu zpívat.
Dětem / Literární workshop
Střelnice  malý sál
 
14:00 – 18:00 Školka aneb hravé odkladiště
Dětský klub Janíček
Střelnice
 
po celý den Papelote: Upcyklace z šuplíku
Nonstop papírová dílna u stánku Papelote. Upcyklace z šuplíku aneb Ekologie jednoho sešitu. Zbylé stránky nedopsaných sešitů, staré papíry po babičce nebo z jedné strany potištěné A4ky?
Máte je doma a nevíte co s nimi? Naučíme vás spojit zdánlivě nespojitelné a znovu tak smysluplně využít to, co by možná jinak skončilo ve sběru. Přijďte si k nám vyrobit sešit a vdechněte starému papíru nový život!
Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál
 
10:00–17:30 Knihtisková kartotéka Na konci světa
Na konci světa je namodralé Nic, na konci světa žije tisíc kropenatých slepic, na konci světa Slunce nevstává v šest ale se Žabákem v jedenáct. Jo, vypravěči vždycky ví, jak to tam vypadá…
Přijď za námi do dílny tisku z výšky a předveď, jak to na konci světa vidíš ty.
Tabook ve spolupráci se studiem Upupaepop
Pro děti od 3,5let až dospělé
Workshop
Střelnice  malý sál
 
od 14:00 do večera Jefferson
Ježek Jefferson se dostal do prekérní situace. Kdo mu pomůže dokázat, že holiče jezevce nezabil on? Pátrací hra pro děti od 8 let v okolí Střelnice na motivy nové knihy J. C. Mourlevata. Od pátku odpoledne od 14 hodin do soboty do 16 hodin. Na recepci Tabooku si vyzvednete startovní kartu a můžete vyrazit.
Hra
Po městě
 
***
 
9:00–16:00  “Úvod do storytellingu” s Markétou Holou
V rámci speciálního semináře “Úvod do storytellingu” se budeme věnovat přihlášeným knihovnicím, knihovníkům, učitelkám a učitelům. Přihlášené čeká úvod do storytellingu: Dozvědí se, k čemu se dá vůbec využít, čekají je základní příběhová cvičení a další pod vedením lektorky Markéty Holé.
Off: Městská knihovna Tábor/ Vyprávění
Městská knihovna
 
9:30–10:30 Setkání zahraničních nakladatelů
Setkání zahraničních nakladatelů nad současnými českými knížkami s knihkupkyní Lenkou Greň.
Pro zvané
Program pro zahraniční hosty
Jednota
 
10:00–11:00 Janine Kotwica: André François – Zapomenuté ilustrace
Francouzský kreslíř, karikaturista a ilustrátor původem z Rumunska André François je v dnešní době přehlcené obrazy téměř zapomenutý. Jeho nečetné autorské knihy pro děti však dosud ovlivňují další a další generace  autorů. Spojuje je především humor, lehkost a svobodný duch. Janine Kotwica je jedna z předních francouzských znalkyň jeho díla... 
Schola
BaoDílna
 
10:30–11:30 Na procházce ve vlaku / Radek Malý, Tereza Vostradovská 
Pro všechny malé i velké milovníky mašinek. Společně si projdeme celý tenhle skvělý vláček
a přidáme mu za pomocí rýmů a obrázků další vagony.
(čtení, předvídání, rýmování, malování)
Lektorka: Marika Zadembská
Pro děti od 5 let
Off: Běžíliška / Dětem / Literární workshop
Střelnice – Čtenářské hnízdo
 
 
11:00–12:30 Martina Pachmanová, Domácí biograf Milady Marešové: Projekce – komiks – kniha Martina Pachmanová, Home Cinema of Milada Marešová: Projection – Comics – Book 
Představení unikátního projektu české malířky a ilustrátorky Milady Marešové z počátku dvacátých let 20. století, který svým multimediálním zaměřením v mnohém ohledu předběhl svou dobu. 
/
Presentation of a unique multimedia project of a Czech painter and illustrator, Milada Marešová, from the early 1920s, that was, in many respects, ahead of her time.
Schola / In english
BaoDílna
 
12:00–13:00 Podivuhodná - - - - - - expedice
Vydejte se s Williamem a Meriwethrem na dobrodružnou výpravu po stopách dávné civilizace.
Možná objevíme pozůstatky vyhynulého společenství, ale nedá se vyloučit, že se dostaneme i do hlubin vlastního života.
Lektorka Edita Vaníčková Makosová
Pro děti od 6 let
Dětem / Literární workshop
Střelnice – Čtenářské hnízdo
 
13:00–14:00 Mozek
Jak se tváříš, když máš radost nebo když se zlobíš? A když máš hlad nebo když tě něco překvapí? Jak vypadají tvoje emoce? Zveme tě na dílnu, která bude plná obličejů, šklebů a ksichtíků… Vezmi do ruky nůžky, papír, lepidlo a vytvoř si grimasu podle vlastní fantazie. Dílna se koná u příležitosti blížícího se českého vydání knihy Uvnitř (Průvodce hlubinami mozku). 
Off: Baobab / Dětem / Workshop
Střelnice – spodní sál – dílna
 
13:00–14:00 Martin Amstutz
Wochenblatt, Týdenní list Martina Amstutze, vyšel tento týden po 1128. Ne vždy je tištěný, ale vždy alespoň v jednom exempláři. Všechny jednotlivé kusy archivuje šéfredaktor Amstutz ve stohu u psacího stolu v dílně. Na výstavě v Táboře budou všechny ty, které vytiskl – a nejenom vytiskl, vysázel, ilustroval, v drtivé většině případů i napsal a nakonec zase rozmetal sazbu. Wochenblatt je, jak už jeho název napovídá, pouze list. A ten je potištěný – až na dvě výjimky („Zavedl jsem novinku, druhou stranu,“ jak to glosuje sám autor) – jen z jedné strany. I přes malý náklad dokáže Týdenní list ovlivňovat dění ve švýcarském Svatém Havlu, nad kterým bdí Amstutzovo bystrozraké oko. Ve čtvrtek večer je možné vidět Martina Amstutze, jak hraje na bandoneon, Stefana Gschwenda na kytaru a Bena Lovetta na housle – v Dílně – Café Deseado! (in English)
Schola / Na konci světa
BaoDílna
 
13:00-14:30 Yens Wahlgren
Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Nebo také elfem, gulliverovským Liliputem či mimozemšťanem. Yens Wahlgren, odborník na umělé jazyky, kterými se mluví ve fikčních světech, se v jedinečné knize zabývá takovými lingvistickými fenomény, jaké představují například seriály Star Trek a Hra o trůny nebo Tarzanova dobrodružství či komiksy s Tintinem. Ve více než stovce jazykových portrétů nabízí strhující pouť napříč historií, od záhadného spisu svaté Hildegardy z 12. století až po newspeak Orwellovy dystopie 1984 a řeč Burgessova Mechanického pomeranče. (in English)
Off: Paseka 
Jednota
 
13:30–14:30 Jak ukrást korunovační klenoty
Většina babiček dělá úplně normální babičkovské věci – pletou svetry, pečou koláče a luští křížovky. Ale co když k tomu všemu vaše babička ještě loupí klenoty? Veselá literární dílna s knihou Davida Wallimase Babička drsňačka.
Lektorka: Michaela Sehnalová
Pro děti od 8 let
Dětem / Literární workshop
Střelnice – Čtenářské hnízdo
 
14:00–14:40 Olga Lomová: Čtení v krajině
Čtení významné sinoložky z knihy S´-ma Čchien: Kniha vrchních písařů
(překlad ze starověké čínské kroniky) s vysvětlujícími komentáři. V přírodě uprostřed města.
Na konci světa / Čtení v krajině 
Granátová skála 
sraz u Střelnice
 
14:00–15:00 Dílna malého novináře aneb Popiš, co vidíš!
Vyzkoušejte si, jak vypadá práce reportéra. Průvodkyní vám bude rozhlasová novinářka Michaela Vetešková. Dílna vychází z práce zpravodaje v terénu – popiš, co vidíš. Každá práce, i ta novinářská, vyžaduje přípravu. Než začnete mluvit do mikrofonu, rozmluvíte se. A než začnete popisovat, co vidíte, musíte se zamyslet nad volbou vhodných slov, aby posluchač dostal správnou informaci a abyste jej svým sdělením zaujali. Dílnu provázejí zvukové ukázky z natáčení a kreslení.
Off: Verzone / Dětem / Literární workshop / SČKN
Střelnice  malý sál – dílna
 
14:30–15:30 La škola workshop pro školy
Hudební dílna. La škola pracuje s vlastními texty písní, říkadel a rytmických souzvuků.
Děti získávají odvahu přicházet s vlastními nápady a zahrát si na cokoliv kolem sebe. Přirozeně tak objevují své hudební umění, až jsou schopné zahrát si na nástroj, složit improvizovanou hudbu nebo text, stát se součástí hudebního příběhu.
KAPACITA NAPLNĚNA
Dětem / Hudební workshop
Divadlo Oskara Nedbala
 
14:30–16:30 Miloš Doležal, Luboš Drtina: Vysočina
Je Vysočina, Mrchovina, Krabatina na konci světa? Kdo tam žil a žije, koho potkává a potkával Miloš Doležal v lesích nad zatopenou Zahrádkou, jaké zvláštní osudy vyvrhl tenhle kamenitý kraj…
Zaklínání, příběhy, říkadla, lidé, stromy, lesy, místa… Miloš Doležal Vysočinu zaznamenává už ve své rané poezii a věnuje se jí i jako dokumentarista, kurátor, básník a spisovatel. Na Tabook dorazí s grafikem Lubošem Drtinou, který některé z vysočinských knih vydává a je také grafikem nedávno založeného nakladatelství Podmelechovský spolek. 
Z očí do očí/Vysočiny 
BaoDílna
 
15:00–16:00 ABCZ aneb H jako Havel
Lze popsat vztah ke své zemi formou slovníkového hesla? A platí takový slovník univerzálně, nebo má každý v srdci svůj vlastní? S knihou Denisy Šedivé se zamyslíme nad symboly, které tvoří osobitou představu toho, co znamená Česká republika.
Lektorka Edita Vaníčková Makosová
Pro děti od 10 let.
Dětem / Literární workshop
Střelnice – Čtenářské hnízdo
 
15:00–16:00 Sloní portréty 
Rychlokurz kreslení slonů s Magdalenou Rutovou a Kateřinou Volfovou. Po této dílně budete jednou provždy vědět, jak se kreslí slon. Nejen slon Babar, ale i slon Dumbo, slon Adolf, slon indický, kýčovitý slon, slon v depresi, roztančený slon a stovky dalších slonů.
Off: Baobab/ Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál – dílna
 
15:00–16:30 Sylvie Richterová
Rozhovor se spisovatelkou, esejistkou, bohemistkou rozkročenou mezi Itálií a Prahou. O životě v emigraci, italské bohemistice, Rippelinovi, Praze osmdesátých let a jejích literárních i duchovních okouzleních…  Číst se bude především z jejího posledního  románu Každá věc ať dospěje na své místo. „Je svědectvím z posledních šedesáti let českých dějin, které čtenář v této podobě poznává i nepoznává. Je napsaný metodou pohyblivého kaleidoskopu směšných, absurdních i tragických událostí, jak je prožívají jednotlivé postavy a mužský vypravěč jménem Jan Lazar, schopný nahlížet nejen věci minulé, ale i budoucí…“
Na konci světa / Z očí do očí 
Jednota
 
 
15:30–16:30 Vyprávění: Odysseovy výpravy 
Dlouhá cesta domů. Dobrodružný příběh statečného Odyssea a věrné Penelopé.
Výprava do obrazů slovy malovaných. Asi hodinu a půl vypráví pro kohokoliv od 4 let výš Michala Šíma Piskačová ze spolku Verbarium.
Starý známý příběh o návratu ithackého krále Odyssea do své země a ke své rodině je plný napětí, dobrodružství a taky úchvatných krajin a obrazů. Nechte se unést představou a vstupte s námi do příběhu… Všimli jste si, že když někdo začne vyprávět příběh, všichni zpozorní? Příběhy mají magickou a magnetickou moc. V příbězích můžeme navštívit světy, jaké bychom jinak objevili jenom stěží. Vyprávění a poslouchání příběhů, to je další podstatný rozměr naší existence. Indiánský kmen Hopi má přísloví: „Kdo vypráví příběhy, vládne světu.“ Věříte tomu? 
Vypravěči
Divadlo Oskara Nedbala
 
15:00–16:30 Amos Kennedy k výstavě
Přednáška a diskuse s knihtiskařem, grafikem, aktivistou a profesorem, kterého kdysi tak okouzlil svět liter a tisku, že opustil svojí dosavadní lukrativní práci a stal se umělcem.... (in English)
Schola
Střelnice přísálí
 
15:30–16:30 Příběhostroj
René Nekuda vás provede krajinou příběhů, kde je možné úplně všechno. Potkáte zatoulané pohádkové bytosti, tajemné předměty i kouzelná místa. Rodiče vítáni. 
Dětem / Workshop / Vypravěči / SČKN
Střelnice – zahrada – stan
 
16:00-17:00 Zachraň den
Je tma, lidé tápou po slepu do práce, děti jdou s baterkama do školy, květiny nekvetou, ptáci nezpívají, pes vyje na měsíc- neví, že je den. Ale co se stalo? To pan Slunce, nechce se mu stávat, leží v posteli a podřimuje i když venku to vypadá na konec světa. Naštěstí z temnot vstává tým kreslířů záchranářů, kteří Slunce z postele vytáhnou! Neváhej ani minutu a přidej se! pro děti od 5 let. 
Workshop / Dětem / SČKN
Střelnice malý sál - dílna
 
16:00–17:00 We Have Never Been Earth / Artmap
Umělecká autorská kniha We Have Never Been Earth představuje výstup ročního projektu vůrčí spolupráce teoretičky vizuální kultury Andrey Průchové Hrůzové a fotografa Tomáše Hrůzy. Tematizuje fenomén apokalypsy z několika úhlů pohledu, z nichž nejvíce vyvstávají obrazy přírodních katastrof a způsoby jejich prezentace v médiích a v kinematografii, otázka udržitelného vztahu člověka a přírody, hledání místa člověka na zemi prostřednictvím mysticismu a tajných nauk a také zánik lidské imaginace způsobený přemírou technizace a byrokratizace současné společnosti. 
Kniha bude představena autorskou dvojicí za účasti grafického designéra publikace Jana Matouška s doprovodnou přednáškou kmotra knihy filozofa Petra Bílka.
Off: Artmap / Na konci světa / Čtení
Obývák
 
16:00–17:00  Literatura jsou jenom slova / Literatura nejsou jen slova / Jovanka Šotolová
Koláž úryvků vybraných s cílem přesvědčit publikum, že francouzskou literaturu stojí za to objevovat. S každou knihou se pojí nějaký příběh, a nemusí být nutně uvnitř svazku. Při tomhle čtení (doufám) neusnete.
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
16:00–17:00 Petr Čornej: Husité
Představení nově vyšlé knihy Husitství a husité.
Kniha přináší šestnáct studií věnovaných problematice široce chápané husitské epochy, kterou autor vymezuje léty 1402–1485, avšak přihlíží i k aktualizaci husitských idejí v předbělohorském období. Soubor je vnitřně členěn do několika tematických bloků, dotýkajících se působení Jana Husa, situace v husitské Praze, českého krále Jiřího z Poděbrad, dějepisectví 15. a 16. století i reflexe husitství v moderní české společnosti. Všechny kapitoly byly doplněny a rozšířeny o nové poznatky tak, aby odrážely momentální stav vědeckého bádání.
Off: Karolinum / V krajině
Kotnovská věž
sraz před Střelnicí
 
16:00–17:30 Jan Štifter čtení
Toho dne šel městem... Příběh z připravované povídkové knihy – příběh, který ještě nikdy nikdo neviděl a neslyšel a tiskem vyjde až v roce 2020. Povídkový soubor volně navazuje na román Sběratel sněhu (cena Česká kniha 2019).
Off: Vyšehrad / Čtení
Thir
 
16:00–18:00 Ahoj socho 
Městem s autorkami knihy Ahoj socho
Jaké podoby může mít sochařské dílo ve městě? Seznámíme se se sochami od klasických pomníků a křížků přes bronzové figurální sochy až po street art a sochy z trávy či vlastního těla. Vypravíme se společně na netradiční procházku, při které překvapíme sami sebe i ostatní chodce svými objevy. U vybrané sochy budeme přemýšlet a diskutovat nad její podobou i poselstvím a nakonec společně oživíme malé veřejné prostranství. Pro rodiče s dětmi 6–12 let.  Doba trvání: 90-120 minut včetně 30minutové přednášky na začátku programu
Program je ideální pro skupinu 25 lidí.
Kapacita omezená, rezervace možné na 737 86 48 19 (Oksana Osadča). 
Off: GHMP / Dětem / Workshop procházka
sraz v husitském muzeu
 
16:00–19:00 Srdcový erb 
Malé lázeňské městečko Kalwar je mnohem méně ospalé, než se zdá. V úzkých uličkách a v klášteře se dějí divné věci. Pojďte s námi zažít dobrodružství, které čeká naše hrdiny v knize Srdcový erb! Pro dobrodruhy od 10 do 14 let. S sebou tužku a papír!
Dětem / Hra
začátek v rajském dvoře Husitského muzea na náměstí Mikuláše z Husi
 
16:30–17:30 Varlam Šalamov a tradice ruského hnutí odporu
Pro Varlama Šalamova byla po celý život charakteristická potřeba klást odpor v situacích, kdy šlo o zachování lidské důstojnosti. Zaplatil za to léty v koncentračních táborech, zdravím, zákazem publikace, společenskou izolací. Ale své hlavní životní zásady – udržet v souladu slova a činy – se nikdy nevzdal. U příležitosti českého vydání posledního dílu Kolymských povídek promluví jejich překladatel a rusista Jan Machonin o tradicích ruského hnutí odporu, na které Varlam Šalamov navazoval a které formovaly jeho osobnost.
Šalamov
Střelnice přísálí
 
16:30–17:30 Mantaban
Mantaban nabízí zvukově originální vyprávění inspirované lidovou tvorbou. Odlišně založení hudebníci z města na něm propůjčují písňovému folkloru Čech a Moravy i vlastním skladbám svébytný charakter a stavějí tak úspěšně mosty mezi tradičním a moderním.
Koncert
Střelnice – zahrada – stan 
 
16:30–18:00 Alternativní komiksy: Stripburger / Kitokija Grafika / Articho 
Ve dvacetiminutových blocích představíme nakladatele, kteří přivezli na Tabook výběr ze svých knih: konečně se nám podařilo pozvat první vlaštovku z Balkánu, proslulé slovinské komiksové nakladatelství a jednoho z jeho chorvatských autorů Davida Krančana. Litevská Kitokija Grafika pod svými křídly skrývá nejzajímavější litevské nakladatele, malé nakladatelství Peps z Francie vzniklo přímo v knihkupectví! (in English)
Schola
BaoDílna
 
17:00–17:30 Voyeur – Martina Chlebounová
Jistě tušíte, co uvidíte, když se podíváte dírou po suku v prkenné ohradě. Netušíte však, co se s realitou stane, až nahlédnete skrz kukátko dovnitř do jednoho domu v tismenickém údolí.
Vernisáž
Cesta–Voyeur
 
17:00–18:00 Zauberberg / Tereza Semotamová
Jak moc byl kouzelný vrch vlastně čarovný? Nový překlad románu Thomase Manna Zauberberg (Mladá fronta, Praha 2016, přeložil Vratislav Jiljí Slezák) ukazuje, že ve švýcarském plicním sanatoriu v horách u Davosu nikterak kouzelná atmosféra nepanovala, spíše čarovná. Čáry medicinální, spiritistické, herní, milostné, sněhové. Nemoc, drogy, láska, smrt, a hlavně: plynutí času. 
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
17:00–18:30 Jan Němec: Možnosti milostného románu
Nový román Jana Němce právě dorazil z tiskárny a na Tabooku bude mít premiéru ještě před oficiálním křtem v Knihovně Václava Havla. Autor o své novince říká: „Je to román o lásce a o psaní ve věku digitálního smutku. Zkoumám v něm pět let jednoho milostného vztahu a další dva roky, kdy jsem o něm psal. Je v něm dost vášně, slz a také několik zjevení. Je to román o tom, proč vlastně jsme jeden s druhým, co na sobě milujeme a proč se i přesto opouštíme. Jsem v něm sám za sebe, tak jako je člověk sám za sebe v lásce a ve všem, co stojí za řeč.“ 
Moderuje Petr Vizina.
Off: Host / Čtení
Divadlo Oskara Nedbala
 
17:00–18:30 Olga Lomová – Z očí do očí
Setkání s přední českou sinoložkou a překladatelkou z čínštiny.
Olga Lomová se ve vědecké i pedagogické práci zaměřuje na dějiny čínského písemnictví starších období, čínskou poezii, kulturní transformaci čínské tradice pod vlivem setkání se Západem na konci 19. století a na ideologii Čínské lidové republiky. Zabývá se také dějinami české sinologie. Pokud jí čas dovolí, překládá čínskou literaturu. Podílí se i na projektu sinopsis.cz
Na konci světa / Z očí do očí 
Jednota
 
17:15-17:45 Komentovaná prohlídka výstavy Nejkrásnější kniha roku 2018
Off: NKČR
Galerie Ambit, Husitské muzeum
 
17:30–18:30 Století kocoura Felixe
První globální animovaná celebrita, jež debutovala právě před sto lety krátkým snímkem Feline Follies, vtrhla na počátku dvacátých let i do Československa. Kocour Felix patřil k vyhledávaným atrakcím v kinech, platil za touženou hračku a v komiksové podobě se zabydlel na stránkách českých novin a časopisů. Kromě překladů původních příběhů z dílny Pata Sullivana a Otty Messmera fungovaly přitom v domácím prostředí i nejrůznější neautorizované parafráze a adaptace, které vytvářeli mnohdy významní protagonisté domácí dětské, komiksové či komerčně-vizuální kultury: Karel Dodal, Leo Heilbrunn, Emil Posledník, Rudolf Mates, Ladislav Vlodek a další. Do přednáškového kabátku maskovaná nostalgická oslava (nedožitých?) kocourových narozenin připomene tyto práce, zaměří se na
jejich specifika a usouvztažní je s širším kontextem celosvětově aktivní postavy i dominantního žánru antropomorfizovaných „funny animals“, který ani po sto letech nijak neustupuje z výsluní autorského i čtenářského zájmu.
Schola / Snění o Americe
Střelnice přísálí
 
17:30–19:00 Peter Gelderloos: To by nikdy nefungovalo
Diskuse s Peterem Gelderloosem o tom, jestli je anarchie jen utopický ideál. V rámci Tabooku bude ke koupi první české vydání Gelderloosovy knihy Anarchie funguje. Autor v ní přináší desítky příkladů z celého světa, z minulosti i současnosti, a ukazuje na nich, že anarchie, tedy společenské uspořádání, v němž mezilidské vztahy neurčuje hierarchie a násilný výkon moci, ale principy solidarity a vzájemné pomoci, je nejen funkční, ale hlavně přirozená. Anarchie je systém, z něhož člověk vzešel a ve kterém by žil a prospíval i dnes, kdyby o něj nebyl násilím nebo podvodem připraven.
Off: Anarchistická federace
Cesta
 
17:30–18:30 Nečekané setkání: Tom Buron
Francouzský básník Tom Buron (1992) své sbírky básní (Le Blues du 21e Siècle & Autres Poèmes, 2016, Nostaljukebox, 2017, a Nadirs 2019) vydává v malém bruselském nakladatelství Editions Maelström. Jeho básně byly skvěle přijaty francouzským kultovním časopisem Les Lettres Françaises a beatnik Jack Hirschman v úvodu ke sbírce Nostaljukebox píše, že Buron „se ve své poezii dotýká zítřka, a možná budeme všichni překvapeni, jakou moc bude příští poezie mít…“. V Táboře přečte básně v próze ze sbírky Nadirs, které kombinují mysticismus s urbánními zálibami, lyriku a argot se zvuky a rytmy inspirovanými jazzem.
Off: Tábor sobě
Obývák
 
18:00–19:30 Vernisáž výstav
start Galerie u Radnice – BaoDílna, Jednota, Antikvariát, Věž, Střelnice, AudioXao
Vernisáž
sraz Galerie U Radnice
 
19:00–20:30 R. Charvát o W. G. Sebaldovi
Radovan Charvát se věnuje překládání německého prozaika a profesora moderní německé literatury z Východoanglické univerzity v Norwichi W. G. Sebalda (1944–2001) od roku 2005. Světově uznávaný německy píšící autor se proslavil už prvotinou Vystěhovalci (2006), která byla v krátké době přeložena do 50 jazyků, a také jeho pozdější díla se dočkala velkého zájmu čtenářů i kritiky. Jeho tématem bylo hledání stop bolesti v dějinách, těžko se vyrovnával s úlohou rodného Německa ve 20. století a od 60. let žil pouze v cizině. Založením melancholik se vyjadřoval v dlouhých popisných větách, miloval detaily a odlehlá témata, jako je historie bource morušového či historická vojenská opevnění v Evropě, jež organicky začleňoval do děje. Jeho nejpoutavější román Austerlitz (2001) si získal celosvětové uznání, většina jeho textů jsou vlastně jakési literární eseje. Vyznačoval se až staromilským, hluboce promýšleným jazykem. Zemřel roku 2001 při automobilové nehodě v Norfolku.
Na konci světa
Jednota
 
19:00–20:30 Cesty slovenskej literatúry
Cesty slovenskej literatúry /  Janček, Balko, Šimšík, Moravčíková, Hučko, Pekárková, Šimek /
Výnimočné talenty a osvedčené mená slovenskej literatúry sa stretnú na jednom pódiu. Nahnevaní básnici, prozaici a prozaičky odhľajú drsnú realitu každodennosti slovenských miest a vidieka.  Vlado Janček nedávno vydal tretiu zbierku ostrovtipných básní, Dominika Moravčíková svojím magickým opisom Strečna vyhrala súťaž Poviedka, Erik Šimšík dokončuje dystopickú novelu, Peter Balko nádherne opísal svoje detstvo na juhu v oceňovanom debute.  Tomáš Hučko, ktorý je zároveň šéfredaktorom angažovaného mesačníka Kapitál, napísal knihu o vzťahoch a lopote v zahraničí a Ivona Pekárková s Vladom Šimekom zas reflektujú svoj manželský život na stránkach básnickej zbierky. Podujatie z verejných prostriedkov podporuje Fond na podporu umenia. 
Off: literarnyklub.sk
Cesta
 
 
19:00–20:30 Transforma vyprávění – Jižní Amerikou na kole – Peru Ekvádor
Vyprávění o 2,5 měsíce dlouhém bikepackingu v nejvyšších místech světa, kde klesání trvá hodiny a stoupání dny. Taky o bramborách fermentovaných v kravím žaludku, mrazivých nocích, opuštěných dolech. O bílých sopkách, výškové nemoci, zemětřesení, lidech a barvách, které jsme potkali. O tom, jak jsme v řídkém vzduchu hledali limity. Své i společné. Fotky a slova Tomáš Slavík a Kateřina Pijáčková
Off: Transforma
MP7
 
19:30–20:00 Říčanová: Jarmareční písně – zpěv u obrazové tabule
Chuť zpívat spojená s kreslířskou vášní v podání Terezy Říčanové, pokus osahat formát jarmareční písně ve století dotykáčů. Nenechte si ujít: tento zdánlivě zestárlý formát nabývá v podání osobité, divoké performerky (a nezapomeňme, že především malířky a autorky několika skvělých obrazových knih pro děti) nečekaných rozměrů.  
Vysočiny
Divadlo Oskara Nedbala
 
19:30–21:00 Jdi na Západ, mladý muži! Americké touhy Jiřího Brdečky
Jiří Brdečka, český scenárista, režisér, spisovatel, textař a kreslíř byl okouzlen Amerikou od dětství, i když se do ní nikdy nepodíval. Byl fundovaný odborník na Divoký západ. Tak vznikl jeho Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, ale taky spousta kreseb a animované filmy. Ostatně logo našeho nakladatelství je klobouk slavného Horáce z Limonádového Joa.
V pořadu si budeme o jeho zálibách povídat, číst z jeho textů a ukážeme jeho animované filmy inspirované touhou po Americe. Ukážeme i krátký snímek z jeho výroční výstavy plný autorových hříček a inspirací.
Vystoupí jeho dcera Tereza Brdečková a Jiří Dědeček, který pořad doprovodí písničkami.
Snění o Americe
BaoDílna
 
20:00–20:30 Tabook večírek
a předání stipendia Miroslava Šaška
Divadlo Oskara Nedbala
 
20:00–21:30 Dvě nové české prózy ve Fra
Adéla Knapová čte z novely Předvoj, Veronika Bendová čte z románu Vytěženej kraj. Moderuje Kateřina Kadlecová.
Předvoj: Novela spojující konec šedesátých let minulého století s vlnami moře, blížící se budoucností i genetickou nepůdou obřího skleníku plného rychlohrachu a očipovaných zaměstnanců.
Vytěženej kraj: České středohoří, Litvínov, Most, Libkovice, Krušné hory, Ústí nad Labem, Hrob... Dvojice protagonistů hledá filmové lokace v kraji, ze kterého si každý urval, co mohl. Netradiční road movie o tom, že v životě to málokdy chodí jako ve filmu. V hlavní roli severní Čechy.
Off: Fra / Čtení
Vinotéka U Zeleného stromu a černého kocoura 
 
20:30–21:30 Kabaret Kajbar
Na počátku bylo DAAD – bez něho nepovstalo „nic–cokoliv–všechno“. Toť heslo lokálního autorského ústavu z Českých Budějovic – Kabaretu Kajbar. Tancem, hudbou, deklamací veršů stvrzuje, že re-creatio mundi skrze svět panuje a koncem konců kraluje. Mentální cestou kolem světa skrze hlavu-síť a srdce-sítko potvrzují, že po počátku bylo slovo, olovo, jho volovo. Že umění je jako stvoření a jeho platnost stejná v první i poslední den. Že kdo umře dřív, než umře, neumře, když umře. Že na počátku bylo DAAD a „quodlibet–nihil–omnium“.
Koncert
Divadlo Oskara Nedbala
 
20:30–22:00 Večer časopisu Lógr
Lógrnight vol. 33 – Autor žije!
Být, či nebýt. To je oč tu běží. Nové číslo literárního čtvrtletníku Lógr se věnuje tématu osobnosti autora v knižním světě. Má Elena Ferrante právo na soukromí? Jakou roli v úspěšnosti spisovatelů hrají sociální sítě? Potřebují čtenáři znát život spisovatelů, jejichž knihy čtou? Jak to vidí Alena Mornštajnová nebo Jiří Hájíček? A spatří světlo světa poslední román Trumana Capoteho? Nejen o tom všem se můžeme společně pobavit v rámci křtu podzimního čísla. Ale ještě předtím uslyšíme zpěv a elektrickou kytaru v podání Jakuba Vančury a výběr jihočeských slamů. Z nedalekých končin do MP7 přijdou Adam Konečný, Honza Váňa a Kateřina Malá. Vše pak zakončíme nejen drinkem u baru, ale samozřejmě i tombolou. Pozn.: Čerstvý Lógr a merch bude na místě k dostání.
Off: Lógr
MP7
 
20:30–22:00 Slováci na Cestě: Raptor Koch
Hudební projekt hospodského z obce Jasenov u Humenného. Raptor Koch je netvor ukrytý ve sklepě, anarchista, slovenský Frank Zappa. Těžko definovatelný, odvážný, experimentální, humorný a vždy nápaditý. Naživo ho provází energická a hlučná kapela. 
Akce se koná za podpory Fondu na podporu umění. 
Koncert
Cesta
 
20:30–22:00 Střešovická kramle 
Střešovická kramle (Ďábel Blázen, Sugo a Ondra) o sobě dala poprvé vědět v polovině 80. let koncertem na internátě švadlenek v Haštalské ulici v Praze. Následovala vystoupení na několika punkových přehlídkách a činnost formace byla v roce 1986 završena demosnímkem Piloti, na kterém se podíleli Robert Vlček a Wonid. Poté přestala skupina fungovat. Zakládající člen Ďábel Blázen (ex Kritická situace, P. S.) znovuzaložil formaci v prosinci 2011, kdy jeho výstavní projekt If You Dare v galerii Ferdinanda Baumanna vyústil v perfomanci s kurátorem výstavy Vlkem. Současní členové skupiny jsou: Ďábel Blázen, Vlk, Beran, Hrad, Hrůza, Špína, Kostík, Marťan. Texty napsal Ďábel Blázen v letech 1980–2016. 
Koncert
Lev
 
21:00–22:00 Der Ausgewanderte – Vystěhovalec
Film režiséra Thomase Honickela (v němčině, s titulky) představuje život významného německého spisovatele W. G. Sebalda (1944–2001), jehož dílo vyšlo už z větší části v češtině (Vystěhovalci, Saturnovy prstence, Austerlitz, Pocity. Závratě a Dům ve venkovském domě). Zachycuje důležité okamžiky autorova života, a to i ve vzpomínkách přátel, rodiny a spolužáků, dalších spisovatelů a kolegů z univerzity ve východoanglickém Norwichi, a podává svědectví o Sebaldově přístupu k literatuře a tématům, která si vybíral, i o osobitém stylu, kterým psal.
Na konci světa / Film
BaoDílna
 
21:00–22:30 Romské hororky – KHER
Romské autorky Ilona Ferková, Eva Danišová a Dana Hrušková představí své duchařské povídky, které vznikly v rámci otevřené výzvy nakladatelství romské literatury Kher letos na jaře. Zazní také strašidelné až hororové příběhy klasiků romské literatury Gejzy Demetera (1947–2015) ze sbírky O
mule maškar amende a Eriky Oláhové (1957) z knih Matné zrcadlo a Nechci se vrátit mezi mrtvé. Hranice mezi naším světem a světem „těch druhých“ se občas stírají…Připravte se na (ne)tradiční literární setkání – romští autoři totiž rádi píší, ale zrovna tak rádi vyprávějí.
Vypravěči / Na konci světa
Jednota
 
22:00–23:30 Limonádový Joe / promítání filmu s anglickými titulky
Uvede Tereza Brdečková.
Snění o Americe / Film
BaoDílna
 
22:00–23:00 Bavor a Javor
Bavor a Javor je pražsko-budějické elektro akustické duo absorbující prvky dark country, gospelu a desperátského hobo folku. Aktuální tvorba je autorským zpracováním básní Gézy Včeličky, o zbořených domech Na Františku za pražské asanace, tedy v místě inspiračních zdrojů samotného Jaroslava Foglara. Co píseň, to k zemi padlý středověký barák. Nasajte zápach hniloby, stok, rybiny a lihem čpících vorařských putyk.
Koncert
Cesta
 

Sobota 5.10.2019

 
9:00–19:00 Nakladatelské tržiště
 
***
do 00:00 Nepřetržité čtení Varlama Šalamova
Varlam Šalamov nejednou opakoval, že Kolymské povídky, tedy šest knih, více než 150 textů a v nich nespočet drobných situací skládajících tragédii táborové Kolymy, považuje za jeden celek. Že se jedná o autorem promyšlenou kompozici, že všechny povídky mají jednotné hudební naladění a jsou provázané vnitřní architekturou. Editoři a nakladatelé však jako by autora nechtěli slyšet a kolymský cyklus často svévolně rozbíjeli: vydávalo se jen „to nejlepší“, „nejprůkaznější“, „nejostřejší“… Přečtením celých Kolymských povídek na jeden zátah chceme splnit přání Varlama Šalamova a symbolicky podtrhnout monumentalitu jeho literárního záměru.
Čtení v krajině
Kolymská maringotka (pos chodech dolu, pod Střelnicí)
 
po celý den Čtenářské hnízdo
Až budou vaše děti z celého cvrkotu festivalu unavené, odložte je do Čtenářského hnízda. Je to místo plné knih a lektorů, kteří jsou připraveni s arzenálem čtenářských dílen pro děti všeho věku a vlastně i pro dospělé. Po celou dobu festivalu si budeme číst, hrát, možná i trochu zpívat.
Dětem / Literární workshop
Střelnice  malý sál
 
11:00 – 17:00 Školka aneb hravé odkladiště
Dětský klub Janíček
Střelnice
 
po celý den Papelote: Upcyklace z šuplíku
Nonstop papírová dílna u stánku Papelote. Upcyklace z šuplíku aneb Ekologie jednoho sešitu. Zbylé stránky nedopsaných sešitů, staré papíry po babičce nebo z jedné strany potištěné A4ky?
Máte je doma a nevíte co s nimi? Naučíme vás spojit zdánlivě nespojitelné a znovu tak smysluplně využít to, co by možná jinak skončilo ve sběru. Přijďte si k nám vyrobit sešit a vdechněte starému papíru nový život!
Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál
 
10:00–16:30 Knihtisková kartotéka Na konci světa
Na konci světa je namodralé Nic, na konci světa žije tisíc kropenatých slepic, na konci světa Slunce nevstává v šest ale se Žabákem v jedenáct. Jo, vypravěči vždycky ví, jak to tam vypadá…
Přijď za námi do dílny tisku z výšky a předveď, jak to na konci světa vidíš ty.
Tabook ve spolupráci se studiem Upupaepop
Pro děti od 3,5let až dospělé
Workshop
Střelnice  malý sál
 
do 16:00 Jefferson
Ježek Jefferson se dostal do prekérní situace. Kdo mu pomůže dokázat, že holiče jezevce nezabil on? Pátrací hra pro děti od 8 let v okolí Střelnice na motivy nové knihy J. C. Mourlevata. Od pátku odpoledne od 14 hodin do soboty do 16 hodin. Na recepci Tabooku si vyzvednete startovní kartu a můžete vyrazit.
Hra
Po městě
 
***
 
9:30–11:00 Snídaně nakladatelů 
Snídaně zahraničních nakladatelů s jejich českými protějšky a vybranými ilustrátory. Jen pro zvané.
Nakladatelský program / program pro cizince
Obývák
 
9:30–11:00 Martin Salisbury: The Illustrated Dust Jacket: 1920–1970 / Ilustrovaná knižní obálka 1920–1970
Jak vyplývá z jeho nové knihy pro nakladatelství Thames&Hudson publishers, Martin Salisbury sleduje vývoj knižní obálky od čistě užitkového ochranného obalu kožené vazby v 19. století až k velkolepě navrženým knižním obálkám, které poskytovaly práci předním umělcům poloviny minulého století.
Drawing on his recent book for Thames & Hudson publishers, Martin Salisbury tracks the evolution of the detachable dust jacket from purely functional plain protector of leather bindings in the 19th century to the lavishly designed ‘jacket’ that provided work for leading artists through the middle of the last century.
Schola / In english
BaoDílna
 
9:30–11:00 Ó, ó, ó, vajíčko! 
Dětská dílna autorské dvojice Ester a Milana Starého a veršovaný příběh z hmyzí říše Ó, ó, ó, vajíčko! Přijďte si s námi vytvořit hmyzácké masky a zjistit, jak to v hmyzím světě chodí! 
Off: 65. pole / Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál – dílna
 
10:00–11:00 Knihomrně
Písničky, básničky, pohádka, hudební nástroje… České knihovny se loni přidaly k mezinárodnímu projektu Bookstart, který si klade za cíl přivést do knihoven děti už v miminkovském a batolecím věku. Lektorka z dobříšské knihovny pro vás připravila ukázku z programu Knihomrně pro děti a jejich rodiče. Těšte se na hraní s rytmy, melodiemi a říkadly, s různými hudebními nástroji, na pohádku i pohybové a společenské prvky.
Lektorka Romana Bodorová a Jitka Skopcová
Pro děti 0–4 a jejich rodiče
Dětem / Literární workshop
Čtenářské hnízdo – Střelnice
 
10:00–11:00 Nejen pro učitele: Příručka malého novináře
mediální výchova pro ZŠ
Novinářka Michaela Vetešková představí nový sešit mediální výchovy pro 1. stupeň ZŠ. Kdo je novinář? Co vlastně dělá? Co znamená být objektivní? A proč je důležité mít veřejnoprávní média? Odpovědi na tyto i řadu dalších otázek přináší Příručka malého novináře. Pracovní sešit vychází z autorčiných workshopů Dílna malého novináře. Michaela Vetešková jej vytvořila spolu s týmem zpravodajství Českého rozhlasu.
Off: Verzone 
Coffee & Tee Na Tržním
 
10:00–11:00 Divadlo Čučka: Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse
Synek z dobré rodiny se ocitne mezi piráty pod velením obávaného kapitána. Aby přežil, musí použít veškerého důvtipu a spolehnout se na svého podivného společníka. Je pověřen nečekanými úkoly, díky nimž objevuje svět literatury i sám sebe. Na motivy knihy vycházející v nakladatelství Baobab.
Off: Baobab / Dětem / Divadlo
Střelnice – zahrada – stan  
 
10:00–12:00 Jiří Zemánek: Kosmická procházka
Na úvod krátká přednáška „O kosmologii epiky evoluce“
spojená s představením dvou nově vydaných publikací – Brian T. Swimme: Skryté srdce kosmu (Malvern) a Stephan Martin: Žít kosmický život (PILGRIM) Následuje kosmická procházka, respektive „procházka hlubokým časem“ (Deep Time Walk) v délce 4,6 km, na kterou se následně vydáme v krajině na okraji Tábora podél řeky Lužnice. Během této procházky budeme nové vědecké poznatky o evoluci Země reflektovat v pohybu a smyslové zkušenosti našeho těla – nabídne nám možnost uvědomit si udivující kontinuitu, tvořivost a velkolepost existence ve vesmíru v nezměrném rozpětí času. Na trase dlouhé 4,6 km si budeme vyprávět příběh vývoje naší Země v délce 4,6 miliardy let, každý metr této procházky tedy bude reprezentovat milion let evoluce. Budeme kráčet napříč geologickým časem Země a dozvídat se o její srážce s meteority, zrození vulkánů, deskové tektonice, objevení se fotosyntézy, o evoluci prvních buněk a prvním masovém vyhynutí, až nakonec dospějeme ke zrodu savců a poslední etapě 200 000 let života našeho druhu Homo sapiens.
Na konci světa / V krajině
sraz Střelnice přísálí – krátká přednáška, následuje procházka 4,6 km
 
10:30–12:00 Šárka Grauová: Lusobrazilská literatura
Lusobrazilská knihovna, vydávaná nejprve nakladatelstvím Torst a od roku 2013 nakladatelstvím Triáda, vznikla roku 2005 s cílem uvádět do českého kontextu významná literární díla dvou zemí portugalsky mluvícího světa. Každá kniha obsahuje také podstatnou studii a v případě autorů, jejichž život se již uzavřel, i chronologickou tabulku autorova života a díla na pozadí kulturních a dějinných událostí jeho doby.
Na konci světa / Septem artes
Jednota
 
11:00-12:00 A jako Antarktida / Neočekávaný robotí exodus / Včelař Josífek 
3 x novinky z Labyrintu!
Poznej nejméně známý kontinent. Vydej se na robotí putování. Zjisti, kde zatoulaný včelí roj najde nový domov. Zažij dobrodružství s autory tří novinek z nakladatelství Labyrint. 
Off: Labyrint 
Střelnice přísálí 
 
11:00–12.00 Mixle v pixle vol. 2 DVA
Čtenářská dílna, při které se dozvíte, jak komplikovaná mohou být přátelství. Ale proč by
spolu nemohli kamarádit třeba medvěd s liškou?
Lektorka Klára Rozsypalová
Pro děti od 5 let
Dětem / Literární workshop
Čtenářské hnízdo – Střelnice
 
11:00–12:00 J. P. Bertazza
Čtení z textů které měly na  J. P. Bertazzu, autora knihy Pražský syndrom, největší vliv a které formovaly jeho psaní....a také z jeho nové knihy. Za přítomnosti překladatelky Anežky Charvátové.
Bytové čtení (kapacita 20 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
 11:00–12:00 Radovan Charvát: Čtení ze Sebalda
Význačný německý spisovatel W. G. Sebald očima svého překladatele v táborských sadech. Pokusíme se rekonstruovat „Sebaldův melancholický obraz světa, jehož nepominutelnou součástí byl i autorův vlastní životní osud.“ Vycházíme od Střelnice.
Na konci světa / V krajině
Bílý altán Sady
sraz před Střelnicí
 
11:00–12:30 Když Škrábalovi zvlčí kaňky
Animační dílna pro malé i velké s knížkou Huga Vavrečky "Pohádka o králi Škrábalovi čili Ivanovi Krasopisci". Technikou ruční stop-motion animace si zájemci budou moci vyzkoušet hru s kaňkou a její přerod do fantaskní zvířecí podoby. Pod vedením lektorky Jitky Petrášové. Věk neomezen, vhodné pro celou rodinu. 
off: Knihovna Václava Havla / Dětem 
Tukan 
 
 
11:00–12:30  Marsol / Beck / Frémok
Evropští ilustrátoři a nakladatelé představují svou práci… 
Schola
BaoDílna
 
11:00–12:30 Pušky Florentina Flowerse
Synek z dobré rodiny se ocitne mezi piráty pod velením obávaného kapitána. Aby přežil, musí použít veškerého důvtipu a spolehnout se na svého podivného společníka. Je pověřen nečekanými úkoly, díky nimž objevuje svět literatury i sám sebe. Na motivy knihy vycházející v nakladatelství Baobab.
Off: Baobab / Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál – dílna 
 
11:30–12:30 Kráva Říčanová Ph.D.
O soužití s jednou krávou povídá Tereza Říčanová, Ph.D.
Vysočiny / Kniha
Střelnice zahrada stan 
 
12:00–13:30 Projekt Rozcestí a nové překlady z ukrajinštiny
Účastníci: Miroslav Tomek, překladatel a ukrajinista, Alexej Sevruk, překladatel a ukrajinista, Jedenadvacet překladatelů a překladatelek ze střední a východní Evropy pracovalo v polské vsi Gorajec na překladech textů, které spojovalo téma Rozcestí (polsky Rozstaje). S výsledky jejich práce lze seznámit na webu Rozstaje.art, ale také na setkání v Táboře, kde své překlady představí čeští ukrajinisté. Čtení ukázek z nových překladů z ukrajinštiny (Ljubov Jakymčuk, Artem Čapaj, Valerjan Pidmohylnyj, Todos Osmačka, Serhij Žadan, Váno Krueger a další) bude střídat debata o překládání a o neopakovatelné atmosféře obce Gorajec, místa setkání překladatelů.
Off: Projekt Rozcestí / Na konci světa
Obývák
 
12:30–13:30 Životaběh
Existenciální balada vyjadřující uvědomění si vlastní konečnosti, které zakouší dítě během hraní hopsaček, jako je Prince of Persia nebo Mario, jejichž postavy jdou, jdou, jdou, jdou, jdou a nakonec někam spadnou… O tom si povíme za hudebního doprovodu flašinetu, když nám ho někdo půjčí.
Off: 65. pole / Dětem 
Střelnice přísálí 
 
 
12:30–13:30 Atlas vyhubených a objevených tvorů
Kdo žije na konci světa? A je to nahoře, nebo dole? Vlevo, nebo vpravo? Kolik neobjevených tvorů se skrývá oku pozorovatele? Objevte si svého živočicha, a připište tak novou kapitolu přírodopisu.
Lektorka Edita Vaníčková Makosová
Pro děti od 5 let
Dětem / Literární workshop
Čtenářské hnízdo – Střelnice
 
12:30–14:00 Les, Zahrada, Roboti a Strašidla!
Dětská expresivní výtvarná dílna s Martinem Raudenským
Pojďme nakreslit stromům ponožky, robotům vousy… a najít cestu ven z bludiště! 
Off: FUD UJEP / Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál – dílna 
 
13:00–14:00 Anna Pravdová, Paris_Casablanca_New York:
Čeští umělci v exilu za druhé světové války (A. Hoffeister, A. Diviš, A. Pelc, M. Koppf)
Anna Pravdová připomene osudy skupiny českých umělců v exilu za druhé světové války, jejich zatčení v Paříži v září 1939, pobyt v pařížském vězení, francouzských internačních táborech a jejich útěk do Ameriky přes Maroko a Martinik, na stejné lodi s Levi Straussem, André Bretonem či André Massonem. Přednáška vychází z knihy A. Pravdové Zastihla je noc. Čeští umělci ve Francii 1939-1945 a z bádání v amerických archivech v rámci Fullbrightova stipendia.
Schola
BaoDílna
 
13:00–14:30 Wolf Sisters: Vyšívání 
Kateřina a Eva nejsou biologické sestry. Kateřina a Eva jsou sestry ve vyšívání. Sestry v této pomalé akci. Zpomalte i vy a podívejte se na jejich vyšívané a sešívané obrázky, na kterých plynou náměty z každodenního života. Vyšívání s Wolf sisters. 
Dětem / Vyšívání
Jednota
 
14:00–15:00 Nečekané setkání: Ryszard Wojnakowski
Jeden z předních polských překladatelů Ryszard Wojnakowski (1956) promluví o svých překladech význačných německých, rakouských a švýcarských autorů (Goethe, Mann, Böll, Jahnn, Remarque, Heym, Musil, Canetti, Scholem, Buber, Aichingerová, Mayröckerová, Ende, Schulze, Süßkind, Jirgl, Walser, Capus, Merz, Roth, Hauptmann a další), o současném stavu polské literatury a situaci na tamním knižním trhu. Tlumočeno do češtiny.
Nečekaná setkání
Obývák
 
14:00–15:00 Martin Salisbury: The New Picturebook-makers: Visual Thinker as Author / Noví tvůrci obrázkové knihy: Vizuální myslitel coby autor
 
Pojem „ilustrace“ začal být nepřesný vzhledem k rychle se rozvíjející umělecké formě obrazové knihy, která se stále více stává doménou jednoho „tvůrce“, jehož autorské umění zahrnuje spojení slova a obrazu v harmonii vzájemné závislosti. Martin Salisbury představuje nejzajímavější příklady.
 
The term ‘illustration’ has become inadequate for the rapidly evolving artform of picturebook-making, which is increasingly becoming the domain of the single ‘maker’, whose authorial art involves the synthesis of word and image in interdependent harmony. Martin Salisbury reviews some influential examples.
Schola / In english
BaoDílna
 
14:00–15:00 Kuchyňská skříň – Pruhované panenky
Veselá zpěvavá klauniáda odehrávající se ve staré secesní skříni. Pohádka o nešťastně zamilovaném hrnci, který nepřeje lásce princezny vařečky a smaltované mísy. Za pomoci kuchyňského náčiní, porcelánu a smaltovaného nádobí se láska dvou zamilovaných šťastně naplní. 
Dětem / Divadlo
Střelnice – zahrada – stan 
 
 
14:00–15:00 Kapitalks: Aké práva by mala mať príroda II. 
Diskusný formát angažovaného spoločensko-kultúrneho mesačníka Kapitalks sa v septembri zameral na vzťah človeka a prírody. Akú subjektivitu majú lesy, rieky a zvieratá? Mali by sme si byť s nimi rovnými? Akým výzvam táto problematika čelí v praxi? 
Ako sa táto problematika vyvíja v čase postupujúcej klimatickej krízy? Moderuje vedúca ekologickej sekcie Kapitálu Laura Kovácsová.
Podujatia Kapitalks z verejných prostriedkov podporuje Fond na podporu umenia a Bratislavský kraj.
Off: literarnyklub.sk / Na konci světa
Střelnice přísálí
 
14:00–15:30 Kukuchařka. Čas na hraní v kuchyni
Je sníh sladký? Pečou se v pralese koláče? A kdo maluje na nebe duhu? Zvídavý kukaččí kluk Kukku má spoustu otázek, a navíc pořád hlad, a tak se vydal do světa na průzkum. Po cestě ochutnával, co se dalo, až se nakonec vrátil se sbírkou svých nejoblíbenějších receptů, kterou teď dokonce vydal i knižně. Všechny recepty mají jedno společné – jsou tak jednoduché, že je zvládnou i děti. A nejen že jim budou chutnat, ale dokonce je budou i bavit! A to i proto, že jsou doplněné zábavnými aktivitami, se kterými se vaření stává hrou. Přijďte si některé z nich vyzkoušet, uvidíte sami, že to není žádná věda!
Off: Běžíliška / Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál
 
14:00–15:30 Ladislav Čumba: Antika 
Sestup za okraj světa: sestup do podsvětí u antických autorů, plavba s Chárónem. S interpretem literatury přes rybník Jordán. Vycházíme od Střelnice.
Na konci světa / Čtení v krajině
sraz před Střelnicí, procházka směr Jordánská plovárna
 
14:00–15:30 Kyrgyzstán – Lesk a bída postsovětských republik
Povídání z cest po Gruzii a Kyrgyzstánu z pohledu českého turisty.
Off: Transforma/ Cestovatelská vyprávění
MP7
 
14:00–16:00 Komentovaná procházka po výstavách 
S kurátorem výstav Jurajem Horváthem
Výstava
sraz v Jednotě
 
14:00–17:00 Příběhy mezi zemí a nebem
Příběhy mezi zemí a nebem - krátká vyprávění (10-15 minut) pro malé skupinky dětí i dospělých v prostoru Hvězdárny (podkroví knihovny), s výhledem na táborské střechy; vypráví Markéta Holá (Storytelling, o.s.). Během této doby bude otevřeno i Hudební oddělení (3. patro, hned pod hvězdárnou) s tichou hudbou, křesílky, polštáři, knížkami pro děti na prohlížení a Lekotékou - hrami pro nejmenší.
Vypravěči /Městská knihovna
Městská knihovna
 
14:30–15:30 Štěrbáková / Petříček 
Uvedení knihy Ticho: John Cage, filozofia absencií a skúsenosť ticha. Knihu představí autorka Daniela Šterbáková, následovat bude diskuse s Miroslavem Petříčkem, vedoucím edice Myšlení současnosti, ve které kniha vychází.
Daniela Šterbáková ve své knize sleduje problém vnímatelného ticha v dialogu se současnými autory: John Cage ve své hudbě a textech otázku ticha otevřel, Roy Sorensen a Ian Phillips ji následně v rámci analytické filozofie argumentačně rozvinuli. Prostřednictvím ticha se nám tak vyjevují hranice a vzájemné vztahy mezi „běžným“ a „filozofickým“ myšlením. Nejde však pouze o tyto vztahy, ale v podstatě o ontologii absencí a nesnadné tázání po významu a možnostech smyslového vnímání. Otázkou pak zůstává, zda je možné ticho vnímat jinak než ušima.
Off: Karolinum / Čtení
Vinotéka U zeleného stromu a černého kocoura
 
 
14:30–16:00 Snění o Americe: 
Markéta Křížová, Jaroslava Marešová a Pavel Zavadil 
Jaký obraz o Novém světě si vytvářeli cestovatelé, dobyvatelé, misionáři či prostí lidé v prvních stoletích zámořských cest? Jak přistupovali k jeho původním obyvatelům a jak vnímali sebe sama? Nakolik se jejich prvotní představy lišily od skutečnosti? Tyto i další otázky si položí historička a etnoložka specializující se na předkolumbovské civilizace a americké koloniální dějiny Markéta Křížová, autorka mj. Dějin umění Latinské Ameriky (Karolinum 2018), iberoamerikanistka a hispanistka Jaroslava Marešová, překladatelka a editorka zprávy Alvara Núñeze Caba de Vaca, Ztroskotání. Příběh trosečníka z pobřeží Mexického zálivu, 1527–1537 (Argo 2018), a klasický filolog a editor rozsáhlého výboru z dopisů jezuitských misionářů Čeští jezuité objevují Nový svět. Dopisy a zprávy o plavbách, cestách a živobytí z Ameriky, Filipín a Marián, 1657–1741 (Argo 2015) Pavel Zavadil.
Moderuje Magdalena Moravová.
Snění o Americe / Diskuse
Jednota
 
15:00–16:00 Šárka Grauová, Anežka Charvátová
Imaginární domov Pavly Lidmilové 
„Imaginární domov Pavly Lidmilové.“ Povídání o překladatelce, která nikdy nestudovala portugalštinu, do Brazílie se dostala až po padesátce, a přesto nám zprostředkovala na padesát knih z portugalské a brazilské literatury. 
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
15:00–17:30 Umprum divadla z AIG, následuje blok animovaných filmů 
Výtvarná dílna naváže na představení loutkových divadel studentů ateliéru ilustrace.
Každý si bude moct navrhnout vlastní krabičkové stínové divadlo s loutkami. Budeme stříhat a lepit, vymýšlet příběhy a možná trochu psát. Workshop pod vedením Báry Satranské a Terezy Šiklové.
Následuje projekce filmů z ateliéru filmové a televizní grafiky UMPRUM.
Off: UMPRUM / Dětem / Film / Divadlo / Workshop
Divadlo Oskara Nedbala 
 
15:30–16:30 Dvestošesťdesiatdevať dní dažďa
Příběh o přátelství, smutku a naději. Kolik barev může mít déšť? Jak dlouho trvá smutek? Zajímavý pohled na knihu očima kluka a očima holky.
(čtení, předvídání, psaní)
Lektorka Marika Zadembská
Pro děti 9 až 13 let
Dětem / Literární workshop
Čtenářské hnízdo – Střelnice
 
 
15:30–16:30 Borkovec dětem: Každá věc má něco společného se štěstím
Proč vás uschlý motýl v podkroví napomíná jako prateta, jaké je stydět se před holkami od sousedů, že jste mazánci, a jaké to je, psát o prázdninách diktát? A jak se celý prázdninový svět vejde do pár krátkých řádků? V našich knihách přibližujeme svět poezie dětem a Petr Borkovec čte ze své nové knihy o lese, o půdě u babičky, o hádkách u večeře i o Úvozu nosatců.
Off: Běžíliška / Dětem / Čtení
Střelnice – zahrada – stan 
 
15:30–17:00 Když Škrábalovi zvlčí kaňky
Animační dílna pro malé i velké s knížkou Huga Vavrečky "Pohádka o králi Škrábalovi čili Ivanovi Krasopisci". Technikou ruční stop-motion animace si zájemci budou moci vyzkoušet hru s kaňkou a její přerod do fantaskní zvířecí podoby. Pod vedením lektorky Jitky Petrášové. Věk neomezen, vhodné pro celou rodinu. 
off: Knihovna Václava Havla / Dětem
Tukan 
 
 
15:30–17:00 Bedýnky příběhů z Ruska 
Poslechneme si ruskou pohádku v českém a ruském jazyce. Popovídáme si o Rusku s ukázkami fotografií, tradičních předmětů a mapy, naučíme se pár slovíček rusky a nakonec si namalujeme vlastní vařečku tradiční chochlomskou malbou. 
Off: Inbáze / Dětem
Střelnice  malý sál
 
15:30–17:00 Slovenská literatúra z krčmy / Milo Nemilo, Jedenie /
Porotu najvýznamejšej slovenskej literárnej súťaže tento rok zaujali dve diela, ktoré dokazujú, že krčma je tepajúcim srdcom každej slovenskej obce. 
Knihy Mila Janáča Milo Nemilo a Ivan Medešiho Jedenie nachádzajú mágiu na miestach, kde sa úpadok stretáva so živou kultúrou. Milo Janáč svoju knihu predstaví osobne, Jedenie Ivana Medešiho uvedie prekladateľ knihy Maroš Volovár.
Podujatie z verejných prostriedkov podporuje Fond na podporu umenia.
Off: literarnyklub.sk / Na konci světa
Lev
 
15:30–17:30 Viktor Pivovarov – Z očí do očí s Janem Machoninem
S malířem Viktorem Pivovarovem se projdeme kapitolami jeho vzpomínkové knihy Zamilovaný agent, která nedávno vyšla v českém překladu. Zastavíme se v sovětských 50. letech jeho dětství, v 60. a 70. letech, kdy se v moskevských suterénních ateliérech rodil moskevský konceptualismus, i v letech 80., kdy osud Pivovarova již jako zralého umělce zavál do Československa. A bezpochyby přijde řeč i na ktuální ruskou kulturu a politiku.
Na konci světa / Z očí do očí
BaoDílna
 
16:00–17:00 Miroslav Petříček: přednáška
Filozof, překladatel, pedagog pronese svou přednášku pod stromem s havrany.
Na konci světa / V krajině
sraz před Střelnicí – procházka směr Husův park 
 
17:00–18:00 Marek Toman: Oko žraloka
Trampská procházka a představení románu Oko žraloka (o trampech, interbrigadistech, odbojářích) v hospodě U Ježka. Provází Ferry, hlavní postava z románu.
Na konci světa / V krajině
hospoda U ježka – Chatky
sraz před Střelnicí
 
17:00–18:30 Struska / Motýl 
Struska, krom Erbenovy Kytice jediná česká básnická sbírka komiksem. „Rytmus Majakovského pochodů, levá, pravá. Slovo zahalené do komiksové podoby ostravského sochaře Petra Szyrokého, který uhelnou šlamovou přízí splétá entuziastický svět Ivana Motýla,“ píše v doslovu ke sbírce básník Petr Čichoň.
„Ve Strusce se dost často umírá. Vojáci na bojištích, narkomani v ostravských ulicích. Je to sbírka především o smrti, alkoholu či tvrdých drogách, rozhodně víc než o železe nebo o industriálních krásách Ostravy. Je i o závislých, kteří do sebe bodají jako šicí stroj, jak jsem to slyšel od jednoho uživatele heroinu,“ popsal dílo v rozhovoru sám autor. 
Na konci Světa / Ostrava / Čtení
Lev
 
17:00–18:30 O filmu. Animátorská dílna s časopisem Raketa
Marie Urbánková vás naučí, jak se dá z mámina notýsku na nákupní seznam udělat parádní animovaný film. Nebo jak kytka vyroste za minutu, jak závodnímu autu šlehají plameny z výfuku a že žížala leze pozpátku. Vyrobíte si svůj flip book nebo thaumatrop. 
Off: Raketa / Dětem / Workshop
Střelnice  malý sál
 
17:00–18:30 Napříč Asií za tři výplaty
Dali výpověď v práci, koupili jednosměrnou letenku a pohodlí domova vyměnili za roční putování Asií. O strastech a potěšeních nejen během této cesty povypráví Ondřej Tůma, který se svou přítelkyní Terezou Klimentovou takto jel od Gruzie po Vietnam.
Off: Transforma / Cestovatelská vyprávění
MP7
 
17:00–20:00 Prašina
Tajemná oblast uprostřed Prahy,  která je domovem mnoha podivínů. Na jejím území nefunguje elektřina, zastavil se tam čas. Prašina. Navíc se s ní začínají dít podivné věci.
Hra po stejně tajuplném starém městě Táboře na motivy dobrodružné knihy Prašina. 
S sebou papír a tužku, nebrat mobily ani jiné přístroje, protože v Prašině nefungují a stejně by vám byly k ničemu. Pozor, hra proběhne za přítomnosti autora! Poznáte ho?
Hra /Dětem
Sraz na Klášteráku u kašny (Náměstí Mikuláše z Husi) 
 
17:30–18:30 Stanislav Setinský: Jeruzalém 
Opus magnum Stanislava Setinského! Vyprávění knihy, vyprávění cesty, současný Jeruzalém bystrýma očima jednoho z nejnadanějších současných českých ilustrátorů.
Off: Baobab / Na konci světa
Střelnice přísálí
 
17:30–19:30 JEŽÍŠ - BĚŽÍŠ: Stěhování amerických písní českými textaři do zdejších poměrů v 60 a 70. letech / Pavel Klusák 
Pro československou pop-music bylo přejímání angloamerických hitů běžným standardem. Co se stane, když zůstane melodie a promění se text, smysl, komunita, scéna? O výchovném přerámování rebelů, odduchovnění spirituálů a svodech fonetiky mluví Pavel Klusák. Komentovaná projekce.
Schola
BaoDílna
 
17:30–19:30 Večer Revue Pandora s íránskými hosty
Šéfredaktor Martin Vlček představí nové číslo Pandora 36  vytvořené ilustrátorkou a grafičkou Nikolou Hoření. Ukázky z čísla a další autorská čtení provedou redaktoři a spolupracovníci redakce (Ctibor, Němec, Krestovský).
Ve druhém bloku se představí íránské autorky žijící v České republice: Bita Malakuti a  Razieh Ansari. Prezentace ukázek z jejich tvorby v českých překladech a diskuse v angličtině (konsekutivně tlumočená) o různých aspektech současné íránské literatury, exilu, tradice versus role psaní v 21. století u nás a v Íránu. Součástí bude projekce obrazů ze současného Íránu od fotografa Jana Bartoše.
Off: Revue Pandora / Na konci světa
Hatumoa 
 
18:00–19:00 Cicero a Orosius: čtení z antických textů
Čtení z připravovaného prvního dílu Výboru z korespondence M. Tullia Cicerona (106–43 př. n. l.) představí tohoto římského politika, spisovatele a řečníka i z jeho lidské, méně známé stránky. Ukázky z Dějin proti pohanům (Argo 2018) pozdně antického historika Paula Orosia (375 – po roce 418 n. l.) nastíní některé významné či mimořádné události římských dějin z pohledu křesťanského autora. Ukázky budou číst  překladatel Bořivoj Marek a redaktorka Magdalena Moravová.
Bytové čtení (kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
18:00–19:30 Anarchie – monarchie – demokracie
Tuhle otázku si snad na konci světa, po všem, co jsme kdy zkoušeli a pořád zkoušíme, my lidé můžeme dovolit… Petr Placák, Peter Gelderloos, Jan Ruml… a doufejme, že budou lítat židle!
Na konci světa / Diskuse
Divadlo Oskara Nedbala 
 
18:00–19.30 Miroslav Olšovský, Tahiti v hlavě
Nepíšeme, nežijeme, ba ani neumíráme podle abecedy. Naše promluva je roztrhaná. I my jsme fragmentární… Miroslav Olšovský (1970) hledá možnosti, tj. jazyk – kterým lze v této situaci vypovídat. Jak vypovědět to, co není úplné, i to, co téměř není. Zároveň zkoumá, co pro nás – v této situaci – znamená psát a pojmenovávat.
Vratislav Färber
Off: Fra / Čtení
Jednota 
 
19:30 – 20:15  Vojtěch Matocha – Prašina 
Debata s autorem knihy nad prvním i druhým dílem. 
Off: Paseka / Dětem
Kostel na Náměstí Mikuláše z Husi
 
19:30–20:00 ŽAS (feat. Banana split a jeho moralisté)
Snění o Americe na konci světa v písních (amerických lidových i zlidovělých) upravil Ben Lowett, zpívá amatérský ženský sbor z Tábora (Štare kachně, Spiženy, Žas?). 
Do našeho snění o Americe se sice zatoulala i jedna irská balada a také jedna písničk, která vznikla na Islandu, nicméně všechny písně k nám přicházejí ze zámoří, z toho druhého břehu západním směrem. Zároveň ale i z druhého břehu - toho pomyslného. Všechny totiž pojí jedno široké téma. Dotýkání se smrti, různé její podoby, různé představy toho, co je za ní, obava z konce světa a soudného dne, osamocení, hledání cesty, směru, kudy a kam, snad dolů k řece? A dál? Až na druhý břeh.
Snění o Americe / Koncert
Cesta
 
19:30–20:30 Petr Borkovec – Petříček Sellier & Petříček Bellot
O knihovnicích, srnčích nohách, hotelových snídaních, učitelkách literatury a nekonečném čekání na čínské jídlo s sebou. Čtení z připravované knihy krátkých prozaických textů (Fra, prosinec 2019).  
Na akordeon hraje Jana Bezpalcová.
Off: Fra / Čtení / Hudba
Divadlo Oskara Nedbala
 
20:00–20:30 Světlomat 
Světlomat. U mikrofonu s trochu strženým hlasem, sršící energií, proměňující podoby, zpívá své texty, své sny, své úzkosti a vzteky jedna z nejtalentovanějších hereček své generace Mona Šiška… Kapela zkouší v hlubokém lese, housle, kytara a bicí nás navracejí do časů dřevních, kdy jsme si všichni chodili na koncerty pořádně zatrsat… 
Koncert
Cesta
 
20:30–21:30 Anna Petruželová kaluže a...
Procházející se Polka v Bulharsku. Topení, které chrčí, když okolo projede tramvaj. Prší: radost z vody, kaluže a čolkové. Jeden vánoční film a jeden francouzský, který ještě nevím, jak se bude jmenovat. Houpání a nějaké básničky: ploštice, bramborová kaše. 
Na konci světa / Čtení a film
BaoDílna
 
20:30–22:00 Banana Split a jeho moralisté
Již tradičně...
Koncert
Lev
 
21:00–22:00 Nina Rosa
Houslistka Nina v Praze založila kapelu, které dala jméno po své největší fanynce – babičce. Hudba odkazuje na dlouhé cesty, které se proplétají jako lidské osudy, písně jsou v několika jazycích a ucítíte v nich jazz, reggae, indie i další žánry. Akce se koná s přispěním Fondu na podporu umění.
Koncert
Cesta
 
22:00–23:00 Koncert Egrgr7
Experimentální elektrojazzové duo, jehož hudba otevírá dveře vnímání, naleptává žánrové hranice a nutí posluchače myslet za roh. Experimentální hudba není elitářská a umění je pro každého!
Koncert
Cesta
 
22:00–02:00 DJ Reverend 
DJ
Lev
 
22:30–04:00 Transport – Young Hong Kong, St. Jakob a Rádio Laude
Off: Transforma
Cesta – sklep
 

Neděle 6.10.2019

 
10:30–12:30 Procházka po výstavách s Ladislavem Čumbou
sraz: na náměstí u galerie u Radnice
 
14:00 Dny architektury: Cyklovyjížďka devadesátky
Po uplynutí téměr 30 let je porevoluční architektura stále opomíjeným tématem. Při vyjížďce nabídneme perly rané éry i srovnání se současnou produkcí. Letos již potřetí Vás provedou architekti Ondřej Chudý a Karolína Koubová. Podíváme se po stavbách občanské vybavenosti, komerční výstavbě, ale i stavbách pro bydlení. Začneme u budovy bývalé spořitelny a skončíme u finančního úřadu.
Off: Dny architektury
sraz: před spořitelnou – Berlínská 2913
 
17:00 Chrámy peněz (film) 
Raná popřevratová architektura bankovních domů a spořitelen. Komplexní umělecké dílo nebo projev zhýralého kapitalismus? Dobu kdy se architektura ocitla na křižovatce různých stylů přiblíží dokument, autorů Jany Pavlové a Martina Hrubého, Chrámy peněz. © artycok.tv — Současné umění online.
Off: Dny architektury / Film
sraz: Kafe Knihy Jednota
 

ZMĚNA V PROGRAMU VYHRAZENA!