Tabook
Tabook

Tabook pro školy

TABOOK pro ZŠ a SŠ
 
dotazy směřujte na osadcao@gmail.com 
 

DIVADLO

ZADÁNO Divadlo Čučka – Marek Toman

Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse – Synek z dobré rodiny se octne mezi piráty pod velením obávaného kapitána. Aby přežil, musí použít veškerého důvtipu – a spolehnout se na svého podivného společníka. Je pověřen nečekanými úkoly, díky nimž objevuje svět literatury – a sám sebe. Na motivy knihy vycházející v nakladatelství Baobab.

 

ZADÁNO Divadlo Pruhované panenky: Kryštůfek a lesní bytosti

Kryštůfek se ztratil v lese. Svůj strach ale překoná, a protože má dobré srdce, pomohou mu bytosti, které nemůžeme běžně vidět – Paní Voda, Král stromů a Víla květin. Představení vzniklo na motivy knihy Jaroslava Kalouska Kryštůfek a lesní bytosti s ilustracemi Markéty Kotkové, která se na představení výtvarně podílela svými kresbami. Zveme Vás na výtvarnou podívanou za doprovodu živé autorské hudby.

 

HRA

VOLNO 11 MÍST! Srdcový erb – Hra na motivy knihy Srdcový erb (dílna Ivana Blažková).

Věk: 10-14 let Místo: Staré Město Trvání: 3 hodiny

 

VYPRÁVĚNÍ

ZADÁNO Ivana Piskačová: Baron Prášil (cca 7 příběhů) Příběhy o příbězích Příběhy o životě a smrti Příběhy o těch, kteří nejsou spokojeni se svým osudem Příběhy o moudrých bláznech Příběhy o hlupácích Příběhy o hodnotě věcí a smyslu života Zenové příběhy Pověst o Bruncvíkovi (Většinou se jedná o pohádky, legendy, pověsti a vyprávění z celého světa, nasbírané buď četbou anebo poslechem jiných vypravěčů)

 

Romské vyprávění: Jak jsme přijeli, Jak jsme vyrůstali, Historie cikánů, Dnešní doba, Jak se sžíváme s komunitou, Jak žijeme, zvyky, tradice. Vypráví Olga Fečová a vy se ptejte, na co chcete.

 

ČTENÍ A PRÁCE S KNIHOU

ZADÁNO Tereza Říčanová – Čtení, povídání, hraní (si). Kraví knížka: povídání o krávě, stloukání másla, čtení z deníku. Psí knížka, čtení knížky a možno s následným workshopem, nakresli knížku o svém psovi, psaní jmen našich vzpomínaných psů. Istanbul čtení knížky s workshopem, nakresli daleké město podle vyprávění, součástí je oblékání burky.

 

ZADÁNO René Nekuda: Příběhostroj – René Nekuda vás provede krajinou příběhů, kde je možné úplně všechno. Potkáte zatoulané pohádkové bytosti, tajemné předměty i kouzelná místa. Rodiče na workshopu vyprávění vítáni.

 

ZADÁNO Bedýnky příběhů Rusko: multikulturní výukový program - V první části programu (45 minut) si děti poslechnou ruskou pohádku v českém a ruském jazyce. Po krátké reflexi následuje povídání o zemi s ukázkami fotografií, tradičních předmětů, využití mapy, naučíme děti pár slovíček rusky apod. V dalších 45 minutách bude následovat výtvarná dílna inspirovaná tradiční chochlomskou malbou na dřevěné nádobí (vařečky). Program vedou 2 lektorky, jedna z nich je z Ruska, hovořící plynně i česky.

 

ZADÁNO Stanislav Setinský: To je Jeruzalém - Vyprávění o svaté zemi. Promítání fotografií z cesta a ilustrací na izraelské téma - linorytový hebrejský slovníček, povídky Etgara Kereta a ukázky s ilustrovaného průvodce To je Jeruzalém.

 

ZADÁNO Neptunova jeskyně - přednáška, čtení, diskuse opřená o můj román (2018), zabývající se českou společností od poloviny 19. do poloviny 20. století, s tématem soužití Čechů, Židů, Němců na pražských Vinohradech jako v ""ideálním městě"". Příběh mohutného rozkvětu, skvělé architektury a funkční vzájemné tolerance. A také příběh význačných obyvatel, včetně židovských představitelů nekomunistického odboje. S použitím historických fotografií.

 

HUDEBNÍ WORKSHOP (v nabídce jen jedna varianta)

ZADÁNO La škola workshop pro školy

Kratší hudební dílna pro školy s La Školou. Pracujeme s vlastními texty písní, říkadel a rytmických souzvuků. Děti získávají odvahu samy přicházet s vlastními nápady a zahrát si na cokoliv kolem sebe. Přirozeně tak objevují své vlastní hudební umění. Až jsou schopné zahrát si na nástroj, složit improvizovanou hudbu nebo text, stát se součástí hudebního příběhu.

 

VÝSTAVY

ZADÁNO Komentovaná procházka po všech tabookových výstavách

 

ZADÁNO Nejkrásnější česká kniha 2018

Co je to Nejkrásnější česká kniha? Jak se v soutěži knihy posuzují? Co je to polygrafie? Jak fungují knižní ilustrace? Na workshopu si odpovíme na mnohé otázky, projdeme se výstavou a představíme si vítěze letošního ročníku. Nad některými tituly se pozastavíme krátce, a některými se dokonce inspirujeme k vlastní tvorbě! Už jste někdy ilustrovali knihu či vymýšleli básně? Pojďte s námi tvořit! Pojďte sami posoudit, jakou knihu byste ocenili titulem „nejkrásnější česká kniha roku“!

 

DÍLNY

ZADÁNO Zuzana Demlová: Co je velké a co je malé?

Tak jako každé dítě zjišťuje, zda je ještě malé, nebo už velké, co je větší, a ještě větší a největší, tak i my se od základního exaktního uchopení světa a předmětů kolem nás postupně dostaneme k úvahám o nekonečnu. Budeme měřit, poměřovat, zkoušet, hledat, zjišťovat a vyprávět si příběhy ale také přemýšlet o věcech, kterým nikdo nerozumí. Workshop je zaměřen na představivost, rozšíření slovní zásoby, toleranci k názorům ostatních a na základy matematické gramotnosti a geometrie.

 

ZADÁNO Ahoj socho! MĚSTEM s knížkou AHOJ SOCHO / s autorkami knihy AHOJ SOCHO - Jaké podoby může mít sochařské dílo ve městě? Seznámíme se se sochami od klasických pomníků a křížků přes bronzové figurální sochy až po street art a sochy z trávy či vlastního těla. Vypravíme se společně na netradiční procházku, při které překvapíme sami sebe i ostatní chodce svými objevy. U vybrané sochy budeme přemýšlet a diskutovat nad její podobou i poselstvím a nakonec společně oživíme malé veřejné prostranství. Těšíme se na vás! Lucie a Míša, autorky knihy Ahoj socho.

 

ZADÁNO Knihvazba Uuterky - Dvouhodinová knihvazbová dílna pro samostatné děti od druhé třídy. Máme předtištěný arch s básničkami ve slezském nářečí "ponašimu". Děti si z něho naskládají sešitek-nadirkuje se-sešije vazbou na osmičku--ořízne a nakonec nailustruje. Každý účastník si tak odnese trochu podivné básničky s vlastními ilustracemi.

 

Ó, ó, ó, vajíčko! - Dětská dílna autorské dvojice Ester a Milana Starého a veršovaný příběh z hmyzí říše Ó, ó, ó, vajíčko! Přijďte si s námi vytvořit hmyzácké masky a zjistit, jak to v hmyzím světě chodí!

 

ZADÁNO Vyšívací workshop - Na nitě je tužka krátká - Není čára jako čára! Některá je čerchovaná, některá je vyšívaná… Jehlou doplň srst, hrst, chlup, lup či vlas. Textilně vyšívací dílna pro malé i velké a vyšívání lačné, na které se blíže seznámíte s pestrými možnostmi textilní koláže kombinované s kreslením nití. Součástí dílny bude komentovaná prohlídka výstavy.

ZADÁNO Dílna Sloní portréty – Babar - Rychlokurz kreslení slonů. Po této dílně budete jednou provždy vědět, jak se kreslí slon. Nejen slon Babar, ale i slon Dumbo, slon Adolf, slon Indický, kýčovitý slon, slon v depresi, roztančený slon a stovky dalších slonů.

 

ZADÁNO Dílna Florentina Flowerse - Kolik zbraní se ti vejde za opasek? To zjistíš během pirátské dílny. Výroba mušket, pištolí, sekáčků, pušek, dýk a dalšího arzenálu, který se může hodit při četbě dobrodružných knih. Dámy vítány! Vychází z knihy Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse.

 

ZADÁNO Dílna malého novináře - Dílna vychází z knížky Jak maminka vyprávěla o 20. století, na níž autorka představuje práci novináře.

 

ZADÁNO POP PAP: Pohádky a Maléhry - Pohádkové čtení a výtvarná dílna na téma divadlo = výroba loutek a kulis

 

TABOOK NA KONCI SVĚTA

 

ZADÁNO Varlam Šalamov: svědek

Povídání s překladatelem Janem Machoninem o životě a osudech a čtení povídek jednoho z nejzásadnějších ruských prozaiků 20. století. Ve svých dílech popisuje příběhy lidí, kteří strávili mnoho let v táborech nucených prací. Své příběhy zpracovával do krátkých povídek, které mají výraznou pointu. Na rozdíl od Solženicyna neusiluje o komplexní přístup k tematice táborů, ale zabývá se detaily a vzpomínkami.

 

ZADÁNO Anna Petruželová: Kaluže a jiné, promítání filmu a čtení z básní - Když je veliké sucho a nejsou kaluže a potom když prší a jsou kaluže, tak jsme ještě raději, že jsou kaluže. Různé věci, které se dají vidět v různých kalužích + krátký film o kalužích. Dílna, promítání, povídání.

 

ZADÁNO Jdi na Západ, mladý muži! Americké touhy Jiřího Brdečky - Jiří Brdečka, český scenárista, režisér, spisovatel, textař a kreslíř byl okouzlen Amerikou od dětství, i když se do ní nikdy nepodíval. Byl fundovaný odborník na Divoký západ. Tak vznikl jeho Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, ale taky spousta kreseb a animované filmy. Ostatně logo našeho nakladatelství je klobouk slavného Horáce z Limonádového Joa. V pořadu si budeme o jeho zálibách povídat, číst z jeho textů a ukážeme jeho animované filmy inspirované touhou po Americe. Ukážeme i krátký snímek z jeho výroční výstavy plný autorových hříček a inspirací. Vystoupí jeho dcera Tereza Brdečková a Jiří Dědeček, který pořad doprovodí písničkami.

 

ZADÁNO Jan Němec: Možnosti milostného románu – Setkání s autorem, čtení z nového románu: "Je to román o lásce a o psaní ve věku digitálního smutku. Zkoumám v něm pět let jednoho milostného vztahu a další dva roky, kdy jsem o něm psal. Je v něm dost vášně, slz a také několik zjevení. Je to román o tom, proč vlastně jsme jeden s druhým, co na sobě milujeme a proč se i přesto opouštíme. Jsem v něm sám za sebe, tak jako je člověk sám za sebe v lásce a ve všem, co stojí za řeč."

 

ZADÁNO Juan Pablo Bertazza: Pražský syndrom VE ŠPANĚLŠTINĚ - Argentinec Rodrigo přijíždí do Prahy s úmyslem živit se jako průvodce španělsky mluvících cizinců. O městě toho moc neví, učí se praxí v pofiderní agentuře, seznamuje se s podobnými expaty, výjimkou je Češka Katka, kterou zná z Buenos Aires. V protikladu k banalitě takového přežívání se v Česku odehrává nevysvětlitelná pandemie. Bez zřejmého důvodu se některým lidem, pouze Čechům, objevují na čelech čísla, která určují datum jejich smrti. Pro postižené lidi neexistuje způsob, jak se jí vyhnout. Když se číslo objeví na Katčině čele, začíná být Rodrigo vtahován do snově surreálných situací, jako by překračoval hranice do zásvětí. Pražský syndrom, jak je záhadný jev nazýván, jako neviditelná mlha pohlcuje těla stigmatizovaných a duše přežívajících… Respektovaný argentinský spisovatel Rodrigo Fresán vítá knihu slovy: „První román Juana Pabla Bertazzy – melancholický, ale svým způsobem i natěšený, půvabný i k smíchu, triumfální i poraženecký, s atmosférou snu i noční můry – si čtenář může vychutnat s hrůzou i potěšením jako směs nejlepšího fantastického romantismu Adolfa Bioye Casarese a nejvíce zneklidňujícího i nejtrapnějšího Davida Lynche…“

 

ZADÁNO Paměť národa – čtyřhodinový workshop, domluvíme dle požadavků školy

 

ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

ZADÁNO Gerlinde Mayer: Linoworkshop spojený s procházkou V ANGLIČTINĚ

 

Yens Wahlgren V ANGLIČTINĚ (možno tlumočit)

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Nebo také elfem, gulliverovským Liliputánem či mimozemšťanem.

Yens Wahlgren, odborník na umělé jazyky, kterými se mluví ve fikčních světech, se v jedinečné knize zabývá takovými lingvistickými fenomény, jaké představují například seriály Star Trek a Hra o trůny nebo Tarzanova dobrodružství či komiksy...

Věk: SŠ Místo: kdekoliv Trvání: 60 minut