Tabook
Tabook

Čtvrtek 1.10.2020

16:00–17:00 Jakub Folvarčný: Vlk a hlad
Představení pro diváky jakéhokoli věku. Dejte vlkovi hlad a on pohne nejen světem vaší fantazie, ale také zažitým světem pohádek, který už vám nikdy nebude připadat stejný. Vše, co je v tomto představení použito, bylo nalezeno na ulicích Helsinek, obdrženo jako dar od finských přátel nebo jinak zdarma opatřeno, a proto tvůrce, Jakub Folvarčný, říká tomuto kusu punkové loutkové divadlo.
divadlo / dětem
Baodílna

16:30–17:00 Vernisáž výstavy Antonín Šít (zahajuje Tomáš Míka)
Antonín Šít (1915–1983) absolvoval AVU v roce 1946 u profesora Jakuba Obrovského. V roce 1953 se z Prahy vrátil do rodného Nosetína na Chyšecku, malé vesnice na rozhraní středních a jižních Čech. Pomáhal hospodařit nemocné mamince, po její smrti žil sám. Vystavoval a prodával velmi zřídka – jeho melancholické krajiny a obrazy s duchovními náměty byly v přímém protikladu k oficiálním dobovým požadavkům.
vernisáž
Knihovna

17:00–18:00 Ivana Pauerová Miloševičová
Pohovoříme o situaci v Bosně a Hercegovině 25 let po válce. Co se změnilo a co „navždy“ zůstane stejné, jak to říkal bosenský-srbský-chorvatský spisovatel Meša Selimović, jehož knihy (např. Derviš a smrt, Tvrz) jako výpověď o nás samotných si zaslouží být znovu a znovu objevovány.
Budou nás zajímat i otázky, jak vzniká literární příprava na film, jelikož  dokumentární filmy mnohdy nemají a nemůžou mít scénář. Co jsou ty střípky, motivy, detaily, sny, předtuchy a obrazce, které sbíráme a skládáme do mozaiky, než začneme natáčet?
z očí do očí
Baodílna

17:00–18:30 Procházka po výstavách
výstavy
Truhlárna, Věž, Antikvariát, Divadlo Oskara Nedbala

 

18:30–19:30 Martin Ryšavý Zlaté vidění 
Zlaté vidění je románem v odeslaných dopisech. Jejich pisatelka, po celý život spjatá s drsným a přízračně působícím severočeským regionem, se v nich ze svých životních zkušeností zpovídá muži, jenž v ní údajně vzbudil důvěru po jediném letmém setkání; kniha však neobsahuje žádnou jeho odpověď. Zlaté vidění tak můžeme číst jako nejednoznačným interpretacím otevřenou zprávu ze života současné hrdinky opakovaně zklamávané při hledání trvalejších jistot, například prostřednictvím alternativního životního stylu. Na místě adresáta se ocitá čtenář, který kromě jiného stojí před otázkou, zda protagonistka trpí fatální nezakotveností pro svou zásadovost a hrdý vzdor vůči autoritám a běžným očekáváním, anebo zda on sám se nakonec nestává obětí její manipulativní hry.
splendid isolation / čtení
Divadlo jeviště

19:00–20:00 Ladislav Nagy
Ladislav Nagy čte z druhého dílu série Patrick Melrose, který vychází v nakladatelství Argo na podzim. V prvním díle se protagonista románu vyrovnává se zneužíváním ze strany sadistického otce a jeho následnou smrtí. V dílu druhém mu srovnatelné trauma připraví duševně a duchovně vyšinutá matka, která ho vydědí. Protagonista zjišťuje, že teprve vyrovnáním se s neblahým dědictvím obou rodičů dokáže najít sám sebe a na prahu středního věku začít konečně žít.
bytové čtení / plody letošního roku
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)

20:00–21:00 Michala Piskačová – Výprava od slova vyprávět...
„Když rýže přestane růst, je zvykem oddávat se tomuto rituálu: Ženy jdou do rýžových polí, usednou k rostlinám a vypráví jim mýtus o jejich původu. Rýže pozná, jaký je její smysl a začne znovu růst.“ Kdysi dávno žili zvířata i lidé společně, lidé mohli být zvířaty a zvířata lidmi a naopak a všichni se dorozumívali jedinou řečí. Tenkrát mělo slovo magickou moc. Cokoliv kdokoliv chtěl, se mohlo stát jediné, co k tomu bylo potřeba bylo: Vyslovit to. A nikdo se neptal, jak je to možné.  Zkrátka to tak bylo.
Splendid isolation / vyprávění
Jednota

20:00–21:00 Václav Jamek – Montaigne: O samotě
Václav Jamek čte ze svého překladu Montaignových esejí O samotě.
bytové čtení
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)

19:00–20:30 Spermbankers
Kapela The Spermbankers je unikátní spojení hudebníků z Finska, Holandska a Česka. Jejich živelný projev vychází z blues, rock’n’rollu a jižanského rocku. Mají strhující atmosféru a drtivý sound, kterým si dokážou posluchače rychle získat na svou stranu.
koncert
U Stánku

20:30–22:00 Mäkkelä & Pavel Cingl
Mäkkelä je mezinárodní hudební projekt, jehož lídrem je Martti Mäkkelä, živočišný hudebník původem z Finska. Hudba Mäkkelä je směsicí dark folku, world music, jazzu, blues a klezmer. V písňových textech se často objevují příběhy psanců a nenaplněných lásek .
koncert
Baodílna

Pátek 2.10.2020

12:00–18:00 Trh Pražská / Izolovaná nakladatelská tržiště Tábor
 
10:00–18:00 Martin Kuriš – Vyprávění obrazem / pohyblivý obraz
Jak se dělá loutka, jak zobrazit pohyb, jak jednoduše zaznamenat výraz, jak sehrát malý dialog… jednoduché prostředky mohou být velice efektní...
Lektor: Martin Kuriš
průběžná dílna / dětem
Truhlárna
 
Hra po městě:  Safíroví ledňáčci v režii Přírodní školy dle knižní předlohy Bogdana 
Trojaka
Tajná Glutamanova továrna se přesunula do Tábora! Pomozte Safírovým ledňáčkům pátrat po tom, kde se skrývá! Krasobludy vám pomohou najít cestu k tajemství!
Projděte si historický střed Tábora po stopách nové baobabí knihy - pátrací hříčka pro děti od 7 do 99 let.
informace ke hře na Tabook stánku
 
8:30–9:15 Dismanův rozhlasový dětský soubor – Pepito (ne)plivej! aneb On the Road
Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí pro DRDS napsal Miloš Doležal. „Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor, scénář a režie: Jana Franková, scéna a kostýmy: Jakub Grec, hudba: Jakub Sejkora, texty písní: Miloš Doležal, asistent režie: Filip Svoboda. Představení je vhodné pro děti od 10 let.
divadlo / dětem
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
9:30-12:30 Jak vyprávět svět: Naučné obrazové knihy 
Seminář s Ninou Rutovou, vhodný především pro pedagogy a knihovníky. Program (dva bloky po 90 minutách): 1. výměna zkušeností účastníků dílny, 2. četba a prohlídka knih ve skupinkách 3. vzájemné seznámení s dojmy z knih, sdílení nápadů, 4. ukázky modelových lekcí a aktivit s využitím vybraných knih. (Workshop má omezenou kapacitu: 20 míst – můžete rezervovat na adrese olga.cerna@mkta.cz.)
workshop 
Knihovna
 
10:00–11:00 Pavel Kořínek – Josef Človíček na návštěvě u Novákových
aneb Komiksové vhledy do protektorátní všednodennosti českých rodin
V prvních letech protektorátu ještě doznívalo meziválečné vzepětí českojazyčného komiksu – Josef Lada vyprávěl (poprvé naplno bublinami) Velkofilm o králíčkovi, Sekora rozvíjel Kuře Napipi i Ferdu Mravence, hoši z klubu Rychlých šípů vyráželi za dobrodružstvím a své malé příznivce těšil i Punťa. Nejen polidštěnými zvířaty a z ušlechtilého mramoru tesanými jinochy žil však český obrázkový seriál: dospělejšímu čtenářstvu se nabízely humorné příběhy ze životů mladých dam i pánů středního věku, přičemž specifickou a velmi produktivní podkategorii představovaly stripové seriály líčící všednodenní příhody z rodinných životů titulních protagonistů. Josef Človíček a jeho rodina, Jaroušek s Máničkou Novákovic i pan Kukačka, ti všichni žili své „malé životy“ na přelomu 30. a 40. let, a společně přitom pomáhali ustavovat a dále zpřesňovat žánrový typ „malé rodinné komedie“, který zůstává v českém kulturním prostoru napevno usídlen až do dnešních dnů.
schola
Baodílna
 
10:00–11:00 Knihomrně
Písničky, básničky, pohádka, hudební nástroje… České knihovny se loni přidaly k mezinárodnímu projektu Bookstart, který si klade za cíl přivést do knihoven děti již v miminkovském a batolecím věku. Lektorka z dobříšské knihovny pro vás připravila ukázku z programu Knihomrně pro děti a jejich rodiče. Těšte se na hraní s rytmy, melodiemi a říkadly, s různými hudebními nástroji, na pohádku i pohybové a společenské prvky.
Lektorka Romana Bodorová, Kateřina Pechová. Program trvá 30–60 minut podle počtu, věku a zájmu dětí (i jejich dospělých). Pro děti 0–4 a jejich rodiče.
čtenářské hnízdo 
 
10:30–11:30 Divadlo Ústav úžasu – Vlk a hlad
Představení pro diváky jakéhokoli věku. Dejte vlkovi hlad a on pohne nejen světem vaší fantazie, ale také zažitým světem pohádek, který už vám nikdy nebude připadat stejný. Vše, co je v tomto představení použito, bylo nalezeno na ulicích Helsinek, obdrženo jako dar od finských přátel nebo jinak zdarma opatřeno, a proto tvůrce, Jakub Folvarčný, říká tomuto kusu punkové loutkové divadlo.
divadlo / dětem
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
11:00–12:00 Bytové čtení s Jiřím Pelánem
Jiří Pelán čte ze svého překladu románu italské spisovatelky Anny Marie Ortesové Žalostící stehlík. Její román je magickou freskou Neapole z konce 18. století, na jejímž pozadí se odvíjejí dramatické osudy tří cestovatelů ze Severu.
bytové čtení / plody letošního roku
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
 
11:30–12:30 Papuchalk Petr
Co je opravdové přátelství? A jaká je jeho cena? Dojemný příběh dvou kamarádů nám možná přinese odpovědi a nahlédneme i do ptačí říše. V průběhu čtenářské dílny si projdeme společně s hlavním hrdinou napínavým dobrodružstvím. Lektorka Lucie Vrtalová. Pro děti od 5 let.
čtenářské hnízdo
 
 
13:00–14:00 Kominicko-mlynářská dílna
Výtvarně-literární dílna k nové knize Rozára a Černý Petr čili O větrných mlýnech čili Rozára a Černý Petr (to čili je tam skutečně dvakrát). Rozára a Černý Petr obývají větrný mlýn. Jak se tam dostali? A jak se jim tam vedlo? To se dozvíte v nové knížce Radka Malého z nakladatelství Běžíliška. Pod vedením ilustrátorky Evy Horské (a za účasti autora) si účastníci dílny vyrobí vlastní větrník.
dětem / dílna / nakladatelský / Běžíliška
Stan za Střelnicí
 
13:00–14:30 Kodex aigas – křest knihy 
Sbírka autorských knih (15 let!) a podivuhodných tiskovin z ateliéru ilustrace a grafiky z pražské UMPRUM. Přednáška o nové knize (Juraj Horváth & Jan Čumlivski), skutečné prohlížení unikátních historických kousků a komentáře přímo od výjimečných autorů (AIG CREW). Omezený počet návštěvníků, výstava na stole.
schola
Baodílna
 
13:30–14:30 Všechny barvy počasí
Mluvíme o něm často a rádi, stýskáme si nad ním, chválíme ho, zlobíme se na něj, pečlivě sledujeme předpovědi. Počasím zkrátka všichni žijeme. A právě o tom je tahle knížka. Vysvětluje jednoduše a srozumitelně řadu přírodních jevů. Naučné, ale přesto poetické texty jsou doplněny působivými ilustracemi. Pro naše čtenářské setkání bude každé počasí to pravé! Těšte se na obrazové básně, spoustu krásných ilustrací a povídání. Lektorka Marika Zadembská. Čtenářské setkání pro malé i velké literární meteorology, pro rodiče s dětmi od 6 let, 60 minut.
čtenářské hnízdo
 
 
14:00–15:00 Petr Placák – Křesťanský zápas o českou věc  (působení opata Opaska a organizace Opus Bonum v československém exilu mezi lety 1972–1989)
Laické katolické organizaci Opus bonum v čele s opatem Opaskem se podařilo zlomit „kletbu“ české malosti a „dobré dílo“ nabídla jako otevřenou platformu k diskusi pro všechny ideové proudy exilu, které měly společný zájem: obnovu Československa jako suverénní demokratické země přináležející k evropskému Západu. Opasek a spol. chápali, že základem společnosti je ochota bavit se mezi sebou, ne štěkat na sebe přes ploty, ve kterých se lidé mentálně uzavírají. Dnes je to s rozdělováním společnosti různými demagogy a populisty a s vytvářením názorových bublin na sociálních sítích znovu nanejvýš aktuální.
splendid isolation / přednáška / čtení
Sakristie – Kostel narození Panny Marie 
 
14:00–15:00 Petra Hůlová – Zlodějka mýho táty
Z očí do očí se spisovatelkou Petrou Hůlovou o jejím novém románu. Je Miky chudinka, nebo monstrum? Zlodějka mýho táty je sociální horor. Moderuje Petr Borkovec. 
z očí do očí 
Jednota
 
 
14:00–15:00 Aport, Fousku!
Páníček Láďa venčí svého psa Fouska. Věří, že jeho mazlíček dokáže najít a přinést hozený klacík. Fousek ovšem nachází jiné poklady. Dílna pro úplně nejmenší čtenáře (udrží pozornost aspoň 15 minut, už neokusují knihy, umějí držet tužku). Chceš pejska? Vyrob si ho a poslechni si, co může páníčky při venčení psích mazlíčků potkat. Čtení krátkého veršovaného příběhu. Výroba papírového pejska (děti vystřihnou jednotlivé komponenty psího těla, nakombinují je, spojí je, psa vybarví, dotvoří, pojmenují a představí ho ostatním).
nakladatelský / 65. pole / dílna / dětem
Stan za Střelnicí 
 
14:15–15:00 Jiří Dvořák – Slunečnice aneb Rukověť malého zahradníka
Jak se jedno malé semínko, spadlé od zobáčku nenechavého ptáčka, promění v nádhernou velkou slunečnici? Jak se ta vysoká květina dostala na zahradu, odkud pochází, jak a proč klíčí, kde se jí daří? Jak dlouho roste, co potřebuje k životu, proč se otáčí za světlem, k čemu je užitečná...? Co vlastně obnáší být zahradníkem? Kdy, co a proč sázet, co se vlastně děje, když rostlina roste, co je pro ni dobré, koho od ní odhánět, jak ji hnojit? S Agátou, Maxem a babičkou se čtenáři této knížky stanou zahradníky vlastně jen tak mimochodem. A přitom se dozvědí různá tajemství, zvláštnosti, příběhy a recepty na malé pokusy, které jim pomohou pochopit svět rostlin zase o trochu víc. Něco o barvách a vůních, o ptácích, broucích, o vodě, hlíně, hnoji, růstu, genech, spánku a probouzení, koloběhu, slunečních hodinách... A někdy si jen tak mimochodem ještě přečtou malou krásnou báseň. To, když se věci nedají popsat jen tak. Tak jak to u Jiřího Dvořáka bývá.
setkání s autorem 
Knihovna
 
14:15–15:30 Jiří Dědeček – Pravil párek okurce
Velmi improvizované hraní písniček pro děti a čtení z knížek Huňatá čuňata, O princezně Hryzeldě a Pravil párek okurce, v nichž tvůrčí dvojice J. Dědeček – A. Žabková přichází s koňskou dávkou laskavého absurdního humoru ve slovech i obrazech.
dětem / nakladatelský / Limonádový Joe
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
14:30–15:00 Markéta Kinterová – Oči široce otevřené pro město / Eyes Wide Open for City
Spektákl městské džungle, který zatím není nutno odsekávat mačetou, nám pozvolna nasazuje smyšlené selektivní brýle a mnohým i reálná sluchátka na uši. Právě průvodcovská sluchátka budou pro účastníky procházky její nedílnou součástí, abychom se společně zaměřili na zostřené vidění města a na to, jak k nám vizuálně promlouvá. Provádí vizuální umělkyně a pedagožka FAMU Markéta Kinterová v návaznosti na svou autorskou knihu Kam oči, tam hlava, věnovanou vizuálnímu zahlcení ve veřejném prostoru.
procházka / intervence / nakladatelský / NAMU
sraz: Střelnice, trasa k Hotelu Palcát a zpět
 
 
15:00–15:45 Výprava s Rufusem zálesákem
Setkání s autorem knihy Rufus Zálesák Davidem Dolenským. Rufus bydlí ve městě, ale jeho kostkovaná košile voní jehličím, kouřem táboráků a ostružinovým čajem. I když je to moderní zálesák, dává přednost křesadlu před zapalovačem a jeho vousatou bradu často zdobí zahnutá fajfka. Je to skvělý průvodce, který ví, kde hledat nejčistší studánku, k čemu se hodí březová kůra a také z kterého lišejníku se dělá nejlepší zálesácká polévka…
setkání s autorem 
Knihovna
 
 

15:00–16:30 Splendid isolation v epoše renesance
Petrarkovo „otium“ a Montaignova  věž. Jiří Pelán a Václav Jamek diskutují o myšlení a postojích renesančních umělců u příležitosti vydání knihy Václav Černý – Jiří Pelán, Italská renesanční literatura.
splendid isolation / debata
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub

 
15:30–16:30 Jefferson
Jeffersson je mladý muž, který rád čte, má rád návštěvy u svého holiče, ale ještě raději má holičovu dceru. Co rád nemá, je nepohodlí, dobrodružství, násilí. Když se ale jednoho dne zaplete do kriminálního případu, nezbude mu než se stát dobrodruhem a také trochu hrdinou. Pomůžete Jeffersonovi vypátrat viníky? Lektorka Edita Vaníčková Makosová. Pro děti a mládež od 10 let.
čtenářské hnízdo
 
15:30–16:30 Jiří Dvořák, Klára Zahrádková – Slunečnice
Povídání (nejen o slunečnicích). Hledání jmen pro známé i neznámé rostliny. Hledání rostlin pro známá i neznámá jména. Výtvarná dílna, čtení, jazykové hříčky.
dílna / dětem / SČKN
Zahrada Cesta
 
15:30–16:30 Tereza Límanová – Mitchell
Čtení ze čtvrté, ještě nevydané knihy Josepha Mitchella .„Pravidelně a z důvodu, který neznám a znát nechci, tak vždycky poté, co strávím na jednom z těch hřbitovů asi tak hodinu a dívám se na ozdobené náhrobní kameny a čtu tamní nápisy a zkoumám divokou květenu a děsím králíky v pleveli a zamýšlím se nad vlastním koncem a koncem nás všech, má duše pookřeje, náhle jsem šťastný...“
 bytové čtení / plody letošního roku
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
15:45–16:30 David Böhm – A jako Antarktida / Pohled z druhé strany
Nejméně známý světadíl, který lidé objevili až jako poslední. Prázdný kontinent, který patří všem a kde můžeme žít s méně věcmi, než máme doma. Antarktida dnes klade znepokojivé otázky, jestli se víc mění svět okolo nás, nebo náš pohled na něj.
setkání s autorem 
Knihovna
 
16:00–17:00 Ana Pego: Plasticus maritimus invazivní druh
Když byla portugalská bioložka Ana Pêgo malá, nehrávala si na dvorku, ale skoro vždycky na pláži. Chodívala na procházky, pozorovala příliv a odliv a sbírala zkameněliny. 
Postupem času si uvědomila, že se v písku čím dál častěji objevuje nový druh: plast. 
Ana chtěla varovat před jeho dopady na život na planetě, a tak se rozhodla tento druh sbírat a pojmenovat ho. Nazvala ho Plasticus maritimus a následně se stal středem jejího zájmu. Vytvořila projekt, jehož cílem bylo zvýšit povědomí o uvážlivějším používání plastů. Tato kniha obsahuje množství informací o vztahu mezi plastem a oceány. Najdete v ní také průvodce, který radí jak se připravit na výlety, a snaží se čtenáře motivovat ke změně.
Plasticus maritimus je umělý, invazivní, kontaminující druh s dlouhou životností, a tak si zaslouží, aby jeho dny byly sečteny!
nakladatelský program / vernisáž
Hatumoa tatoo studio
 
16:30–17:15 Ivana Pecháčková – Jonáš a velryba
Už jste se někdy ocitli zcela sami a nevěděli, co bude dál… přijde vás někdo vysvobodit, anebo se musíte spolehnout sami na sebe? Jak asi bylo Jonášovi, když ho v moři spolkla velká ryba a on netušil, co se s ním stane dál, se dozvíte z biblické edice manamana. Příběhy starozákonní edice vydané ve 22 knížkách jsou ilustrovány každá jiným umělcem z nejmladší generace výtvarníků, mnohdy ještě studentů, a jsou doplněny sadou úkolů, které vám pomohou orientovat se ve Starém zákoně. K vybraným třem knihám – Jonáš, David a Goliáš, Šalamoun králem – představí jejich autorka soubor úkolů a témat k uvedení do kontextu, k porozumění, k zamyšlení a tvořivému hledání. 
setkání s autorem
Knihovna
 
16:30–17:30 Jaroslav Čechura – Krizový management barokní ekonomiky? 
Dvojice monografií (Krizový management barokní ekonomiky? Panství Třeboň a Hluboká nad Vltavou za prvních Schwarzenberků (1660–1720) a Neklidné 17. století – jihočeský venkov v proměnách válečného věku se zabývá jedním z důležitých témat starších českých dějin – domnělými či skutečnými změnami, které přinesla bitva na Bílé hoře a třicetiletá válka. Oproti tradičním představám o zásadním zhoršení sociálních podmínek na českém venkově prokazují obě monografie na základě podrobného analytického studia velkých majetkových komplexů v jižních Čechách skutečný stav věci. Nejednou deklarovaná přísnost vrchnosti měla své meze. Šlechtic byl nejenom pánem, ale i „otcem“ svých poddaných, kterým poskytoval v případě ohrožení pomoc a ochranu – například při nedostatku obilí. Monografie vedou k závěru, že starý a neustále oživovaný model tzv. druhého nevolnictví je překonané badatelské klišé.
nakladatelský / Karolinum / přednáška 
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
16:30–17:30 Dismanův rozhlasový dětský soubor – Pepito (ne)plivej! aneb On the Road
Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí pro DRDS napsal Miloš Doležal. „Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor, scénář a režie: Jana Franková, scéna a kostýmy: Jakub Grec, hudba: Jakub Sejkora, texty písní: Miloš Doležal, asistent režie: Filip Svoboda. Představení je vhodné pro děti od 10 let.
Po skončení divadla následuje krátké představení knihy Pepito neplivej vydané Podmelechovským spolkem a autogramiáda Miloše Doležala, výtvarníka Jakuba Grece a grafika Luboše Drtiny
divadlo / dětem
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
16:30–18:00 Beatrice Landovská – Nikdy není pozdě na šťastné dětství (v rozhovoru s Petrem Placákem)
Vzpomínky na dětství strávené ve společnosti bohémských rodičů jsou jedinečné hned z několika důvodů: přesně zachycují realitu sedmdesátých let, s vervou a břitkým humorem, ale také s citem pro velký, téměř románový oblouk prokreslují rodinné a generační vztahy, a vyprávějí tak vlastně mimochodem a přitom živě a spontánně peripetie druhé poloviny československého dvacátého století.
z očí do očí
Jednota
 
16:30–18:00 Alternatívny sprievodca provinčnými miestami: Bizarný Východ  
Hudobník, performer a publicista, vystupujúci pod menom Samčo, brat dážďoviek pozýva na komentovanú obrazovú prechádzku najzastrčenejšími a najbizarnejšími miestami východného Slovenska.
Krásne hory a uprostred nich rozpadávajúce se nemecké banské mestečká, rural decay a vidiecky industriál, skanzeny socializmu natreté "na ružovo", slovensko-ukrajinský Berlín uprostred rozdelený hranicou, skrachované veľkoplošné impérium Mikuláša Varehu, eurofondový barbie-urbanizmus, vysokokvalitný urban exploration priamo v centrách okresných miest, špecifické miestne postavičky, scény a folklóry.
performance
Baodílna
 
16:30–18:00 Komiks vérité 
Deváté umění pod vlivem módního kultu autentičnosti začíná čím dál víc čelit faktům a obracet pozornost k lidem z masa a kostí. Nové číslo Plavu je věnováno francouzskému bande dessinée-vérité. Obsahuje ukázky biografických a autobiografických děl, které sice vycházejí ze skutečných událostí, deníků, historických studií a dobového tisku, ale obvykle se neobejdou bez prvků fikce. Páteční podvečerní pořad v Baodílně nabídne kromě představení čísla také diskusi o komiksech faktu s Pavlem Kořínkem a inscenaci Alfredovy Kavárny Panika v režii Vojtěcha Bárty. 
nakladatelský / Plav / francouzský komiks / debata
Obývák
 
17:00–18:30 Dora Kaprálová
Dora Kaprálová je v Berlíně žijící prozaička, publicistka a dokumentaristka, dcera básníka Zeno Kaprála. Ve svých textech i dokumentární tvorbě ohledává svět, ve kterém se realita sesouvá k tomu podstatnému, co ji polidšťuje: k intimitě sdělení a k poezii všednosti. Dlouhodobě se zabývá českou literaturou. 
z očí do očí
Obývák – Salon
 
 
17:30–18:30 Elsa Aids – Přípravy na všechno
Básník Elsa Aids čte z připravované prózy. „Rád bych prožil nějaký příběh, ale nakonec zaujímám takový pohled na svět, jaký se naskytne. Dneska je omezený, plný mimoběžných vzpomínek. Ráno jsem nakoupil v Žabce a tím se můj kontakt s okolím uzavřel.“
nakladatelský / Fra / prázdná místa / čtení
Parking u Jordánu
 
17:45–19:45 Splendid observation
(deníky a jiné záznamy diaries & other records)
Vernisáž výstavy a čtení z deníků za přítomnosti autorů.
vernisáž / splendid isolation
Galerie U Radnice
 
18:00–19:30 Tomáš Míka alias Mořic Klein – Básníci, kteří učí
Při ámosovských rozhovorech, při kterých se pořád dokola opakovala otázka, jaké byly moje učitelské vzory, co nejvíce ovlivnilo způsob, jakým učím, jsem si uvědomil, že nejzásadněji můj přístup k učení nejspíš určovala a určuje moje zkušenost s poezií, se čtením i psaním poezie. Že zkušenost s poezií zásadně proměňuje úhel mého pohledu na svět, že bezděčně a nepřímo asi tento úhel pohledu svým studentům předávám či přibližuji a že možná právě poezií proměněné vnímání světa studenty oslovuje. Zajímalo mě, zda a případně jak se zkušenost s poezií projevuje i v práci dalších autorů, kteří učí. Proto jsem si pozval básníky Víta Slívu z Biskupského gymnázia v Brně, Milana Děžinského, který učí na jazykové škole v Roudnici nad Labem, a Jakuba Nykose Ouhrabku z Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci na společné autorské čtení, při kterém se otázkou po vztahu poezie a učení budeme také zabývat.
čtení / Komenský
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
 
18:30–20:00 Tereza Límanová – Mizející New York a jeho figurky očima Josepha Mitchella
Joseph Mitchell (1908–1996) je významný americký spisovatel, který se nejvíce proslavil texty vydávanými ve čtyřicátých a padesátých letech v prestižním americkém literárním časopise New Yorker. Proslul především jako zakladatel literárního žánru „feature story“. Legendární reportér, ke kterému s obdivem vzhlížejí všechny novinářské generace. Jeho texty se zabývají zapomenutými a přehlíženými místy v New Yorku. Mitchell nejen mytologizuje město s jeho typickými postavičkami z okraje a odkrývá jeho ducha podle dickensovské tradice, ale objevuje především nový způsob, jak postavy popsat. Jeho figurky mají široký záběr – od příběhu o jedné z posledních cirkusových Vousatých dam, Lady Olze, přes životní osudy cikánského krále New Yorku, Šilhavého Johnnyho, až po bohémského pábitele Joea Goulda, bezdomovce, který celý život píše „orální historii“, knihu „delší než bible“...
přednáška/ Mitchell / splendid isolation
Baodílna
 
18:45–20:00 Nakladatelská večeře
Obývák
 
19:00–20:00 Lucy Fricke – Dcery
Michaela Škultéty a Tereza Semotamová čtou z knihy Dcery německé spisovatelky Lucy Fricke. Přátelství je někdy víc než láska a smrt číhá za každým rohem.
bytové čtení / nakladatelský / Akropolis 
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
19:00–20:30 Alice Koubová – Netragické myšlení a performativní filozofie
Filozofové většinou netrpí nedostatkem samoty. Umí si volit nezvyklé životní styly, nebojí se být „asociální“ a zaujmout odstup od světa, izolace pro mnohé z nich představuje potřebný předpoklad kritické reflexe a tvorby. Pro filozofy je často mnohem složitější připustit, jak moc jsou do světa zapleteni, jak moc jsou tělesně, emočně, diskurzivně, behaviorálně a institučně součástí světa, jak opakují stereotypy, které vyvracejí, jak bojují o moc, kterou pohrdají, jak performují sebe samé, zatímco tvrdí, že objektivně myslí. O tom, z jakého místa je nutné myslet, aby myšlení nepropadlo pouze fascinaci sebou samým a ze splendid isolation nevytvořilo místo imploze, zhroucení se do sebe samého, pojednává kniha Alice Koubové Myslet z druhého místa. K otázce performativní filosofie. Jejím hlavním tématem jsou obrysy netragického, ludického myšlení, které otevírá prostor pro aardigkeit („vtip“ situace) a netriviální podobu využití performance ve filozofii.
přednáška / nakladatelský / NAMU / prázdná místa
Truhlárna
 
19:00–20:00 Katastr
koncert
Cesta
 
20:00–22:00 Romské autorky čtou texty z karantény
Nakladatelství romské literatury Kher představí prozaické pásmo textů, které vznikly v průběhu karantény v rámci jeho literární výzvy. Ta měla v neobvyklé situaci zapůsobit jako ventil a zároveň povzbuzení. Společným jmenovatelem povídek romských autorek Květoslavy Podhradské, Nikoly Beljajevové, Věry Duždové Horváthové a Márii Hušové je samota a izolace; každá ji však pojímá svým specifickým způsobem, s notnou dávkou vhledu i nadhledu a překvapivě rovněž humoru. 
čtení / splendid isolation
Jednota
 
 
21:00–22:00 Předávání cen a malá, zcela poklidná oslava atd.
Předávání cen Miroslava Šaška a oslava letošních laureátů. 
sláva
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
21:00–22:00 Jakub Řehák – Obyvatelé
Básník a esejista Jakub Řehák představuje novou sbírku a – spolu s Petrem Borkovcem – skládá poctu básníku Petru Královi (básně, texty z pozůstalosti, výroky). Básnická sbírka Obyvatelé je zalidněna přízraky, které se pohybují po ulicích současného města. S autorem prožijeme pouliční nepokoje, drobné denní katastrofy, tajemnou invazi, noční filmové natáčení v parku, zemětřesení, lásku i mnoho dalšího. Projdeme tajným průchodem z Prahy až do New Yorku. Ve své nové knize básník Jakub Řehák podvrací obraz reality, která nás obklopuje každý den. Obyvatelé obsahují vedle kratších textů i rozsáhlejší, panoramatické poemy o několika částech. Přitažlivé je napětí mezi Řehákovou surrealistickou obrazností a zdánlivě klasičtější formální podobou básní.
čtení / nakladatelský / Fra
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
21:00–23:00 S. d. Ch. – Don Juan Luxury Art aneb budování brandu na půdorysu slavné opery
Jednou z možností samoty je být spolu na poli luxusního umění a místo na sluníčku uměleckého trhu není pro každého. Bezejmenná umělkyně Julia Větvová a bezejmenný umělec Viki Fresh sedí na svých kufrech v hale luxusního sídla mecenáše Juana Donatora a pod dozorem stylové aristokratky Kinvary Balfour netrpělivě čekají, zda nejbližší transport na artfarmu pojede také pro ně. V jídelně je prostřeno na večeři pro Jeffa Koonse, ale ten zemřel už ráno. Pozvání však platí i přesto. Nebo právě proto... Už teď je vám jasné, že tenhle dosud neznámý text prokletého dramatika si ujít nenecháte.
divadlo
Baodílna
 
 
20:00–22:00 Sabot 
A jsme zpět: víc energie, víc nástrojů, víc zvuků a stejný počet lidí: 2. Chris a Hilary. Konverzace pokračuje.
hudba
Cesta
 
23:30–23:45 Z Komenského čte Tomáš Míka
Inspirativní čtení z Komenského v pozdních nočních hodinách vybírá, čte a komentuje Tomáš Míka.
čtení
Baodílna
 

Sobota 3.10.2020

10:00–18:00 Trh Pražská / Izolovaná nakladatelská tržiště Tábor
 
10:00–18:00 Martin Kuriš – Vyprávění obrazem / pohyblivý obraz
Jak se dělá loutka, jak zobrazit pohyb, jak jednoduše zaznamenat výraz, jak sehrát malý dialog… jednoduché prostředky mohou být velice efektní...
Lektor: Martin Kuriš
průběžná dílna / dětem
Truhlárna
 
Hra po městě:  Safíroví ledňáčci v režii Přírodní školy dle knižní předlohy Bogdana Trojaka
Tajná Glutamanova továrna se přesunula do Tábora! Pomozte Safírovým ledňáčkům pátrat po tom, kde se skrývá! Krasobludy vám pomohou najít cestu k tajemství!
Projděte si historický střed Tábora po stopách nové baobabí knihy - pátrací hříčka pro děti od 7 do 99 let.
informace ke hře na Tabook stánku
 
10:00– 15:00 Školka aneb hravé odkladiště
Dětský klub Janíček
Janíček – Klokotská 116
 
8:30–10:00 Snídaně revolucionářů
(Pro zvané)
profesionální
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
9:00–10:00 Marie Urbánková – Labyrint
Robot umí skoro úplně všechno a není vůbec vyloučeno, že jednou bude mít každý z nás malého robota za parťáka. Přijď si vyrobit svého robota recyklátora s použitím všeho, co se najde, s výtvarnicí Marií Urbánkovou v dílně časopisu RAKETA.
dílna / dětem / nakladatelský / Raketa
Stan za Střelnicí
 
9:00–10:30 Výprava s Rufusem zálesákem k Ježkovi
Rufus Zálesák vás vezme na malý ranní výlet do svého tábořiště. Tam si můžete vyzkoušet zálesácké dovednosti, jako je třeba výroba troudu a rozdělávání ohně pomocí křesadla. Do své torny si rozhodně nezapomeňte sbalit nějakou tu dobrotu na opečení! Pro děti různého věku a jejich rodiče. Doprovází autor knihy Rufus Zálesák David Dolanský. Koná se za každého počasí. 
prázdná místa / dětem
Sraz před Střelnicí
 
9:00–12:00 Pouť po stříbrné stezce
Proč poutníci cestovali za posvátnými místy? Cestovali opravdu sami? Jak se měnila krajina pro člověka kráčejícího po poutních cestách, a naopak, jak krajina měnila poutníka?
Během krátké pěší poutě v okolí Tábora se pokusíme položit si tyto i jiné otázky a najít na ně odpovědi pomocí dobových textů a diskusí vedených Ivanem Folettim a jeho studenty. Skupina historiků umění z Brna, která realizovala projekt Migrating Art Historians (Stěhovaví historici umění), během něhož po čtyři měsíce putovala po Francii, nám představí část poznání a zážitků, které shrnuli v knize Migrating Art Historians on the Sacred Ways. Reconsidering Medieval French Art through the Pilgrim's Body.
procházka
Sraz před Střelnicí
 
9:30–11:00 Jak dostat dobré knihy malých nakladatelů do knihoven?
Profesní debata. Moderátor: Tereza Semotamová.
debata
Knihovna
 
10:00–10:40 Klapy klap
Tahle knížka umí zpívat, počítat, cvičit, dokáže se proměnit v motýla, harmoniku nebo buben. Tahle knížka může kdykoli vzlétnout a umí přivolat vítr. Nepotřebuje baterky ani zásuvku, ale potřebuje vaše ruce a vaši hlavu. Přijďte si s dětmi zacvičit, zazpívat i společně tvořit další stránky knihy. Lektorka Marika Zadembská. Hravé čtení pro nejmenší děti, rodiče s dětmi od 2 let.
čtenářské hnízdo
 
10:00–11:00 Výtvarná dílna s Bartošem listonošem
Přijďte se potkat s listonošem Bartošem a vyrobit si svou vlastní pohlednici! Výtvarný workshop pro děti i dospělé i krátké autorské čtení knihy Pan Bartoš, listonoš (autoři Lukáš Csicsely, Bartosh Choryan).
dílna / dětem / nakladatelský / POP–PAP
Stan za Střelnicí
 
10:00–12:00 Schola: Hamelin / Blexbolex
Hamelin: asociace italských ilustrátorů, nadšenci obrazové knihy, pořadtelé bolognských večírků a výstav ilsutrátorských legend, edukároři a pedagogové, kteří zcela přirozeně chápou, že v díle Orbis Pictus je třeba neustále pokračovat!
Divokej pes vypuštěnej do volný přírody. Křivolaká životní cesta od dětství k dospělosti osoby, která se chce stát Blexbolexem. Ilustrátor, komiksový umělec, autor obrazových knih mluví o svých knihách a práci a o tom, proč vůbec dělá něco tak podivného, jako autorské obrazové knihy pro děti i dospělé… 
schola / francouzský institut
Baodílna
 
10:30–11:30 Studia Poetica
Proč potřebujeme číst teoretické práce o poezii a proč o ní musíme přemýšlet? Jaký je život poezie mimo hranice žánrů, forem a témat – a národních jazyků – v naší tradici a myšlení? Josef Hrdlička, Mariana Machová a Justin Quinn diskutují nejen o svých plánech s novou edicí Studia poetica nakladatelství Karolinum
debata / nakladatelský / Karolinum
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
11:00–11:30 Je ráno
Vstáváte rádi? Rovnýma nohama do nového dne? Našemu hrdinovi se vstávat opravdu nechce, ale zrovna on si přispat nemůže nikdy. Pomůžeme spolu sluníčku vstát?
Lektorka Edita Vaníčková Makosová. Pro děti od 3 let.
čtenářské hnízdo
 
11:00–12:00 Ladislav Čumba – Učebnice o učebnicích
V jedné nejmenované zemi rozumí školství úplně každý. V koronavirové sezóně zde literární cenu získal zajímavý autor. Jan Ámos Komenský. Klobouk dolů před komisí a gratulace svěžímu autorovi! Ostatně, jeho jméno nosí hned 217 českých a moravských ulic.
Prezentace se zaměří na české učebnice pěti staletí a položí si jednoduchou otázku: Je opravdu nutné, aby v soutěži o nejkrásnější českou knihu v kategorie učebnice nebyl žádný kandidát? Případně, když už se vítěz objeví, tak to musí být něco tak praktického jako Manuál japonského laku či Výroba atomové pumy v amatérských podmínkách? 
Autor dostal pedagogický úkol: roční projekt se studenty grafického designu. Až 40% českých učitelek dává přednost vlastním materiálům před existující učebnicí. Pedagogický nezdar jako studentský úspěch pomocí 250 obrázků.
performance s didaktickými prvky
Obývák
 
 
10:30–12:00 Marta Dzido a Tereza Semotamová – Rezidence a psaní
Pobyty v klášterech, bytech po slavných spisovatelích nebo vilách bývalé honorace. Autorské rezidence otevírají prostor pro soustředěnou tvorbu, novou inspiraci a tvůrčí samotu. Nebo je to všechno jinak? O svých zkušenostech diskutují prozaička a režisérka Marta Dzido, která na pražské rezidenci dopsala knihu Slast, oceněnou Cenou Evropské unie za literaturu, a nedávno pobývala v Broumově, a Tereza Semotamová, spisovatelka, překladatelka a účastnice řady autorských pobytů v různých zemích. Marta Dzido také přečte ukázky ze své novely, kterou v překladu Anny Plasové vydalo v roce 2019 nakladatelství Dokořán.
prázdná místa / čtení / Polský institut 
Husitské muzeum, Náměstí Mikuláše z Husi
 
11:00–12:00 Šárka Grauová a studenti
Amazonské příběhy. V překladatelské dílně jsme se letos s mladými překladateli věnovali amazonským mýtům. Řeč bude o obtížích překladatelského řemesla a o tom, jaké nesnáze čekají překladatele při převodu textů, které vycházejí z radikálně jiné, mytické zkušenosti.
bytové čtení / plody letošního roku 
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
11:00–11:45 Dílna s Petrem Borkovcem, Emmou Pecháčkovou a Ester Nemjo
Přední čeští básníci už druhým rokem vymýšlejí výpravná a zábavná leporela pro nejmenší čtenáře. V edici Repolelo nakladatelství Meander vyšlo až dosud 14 leporel autorů, jako jsou Ivan Wernisch, Daniela Fischerová, Petr Stančík, Radek Malý, David Böhm a Jiří Franta, Petr Borkovec… básník, který si připravil výčet věcí, které tak často ztrácíme (a nejen děti). Z leporel přečtou a budou soutěžit a malovat Emma Pecháčková a Ester Nemjó. 
dílna / dětem / nakladatelský / Meander
Stan za Střelnicí 
 
11:00–12:30 František Tichý – učitel, ředitel, spisovatel a buditel
Je-li Komenského pedagogický odkaz živý, tak určitě v práci Františka Tichého. Před 25 lety založil školu, ve které učit se znamená objevovat. Právě práce ve škole a s dětmi ho přivedla k psaní příběhů. Z očí do očí si s ním budeme vyprávět o škole, současné pedagogice i jeho knihách. 
z očí do očí / Komenský / SČKN
Jednota
 
11:45–12:30 Marek Toman a Edita Vaníčková – Florentin a Komenský
Co mají společného piráti a Komenský? Čtenářská dílna na základě knihy Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse (vystupují spisovatel Marek Toman a knihovnice Edita Vaníčková). V knize se hoch z dobré rodiny dá na moře a skončí mezi piráty, v humorném příběhu o významu vzdělání přitom hraje svou roli jistá Komenského kniha... Od 8 let. 
čtenářské hnízdo
 
 
11:45–12:30 David Böhm – A jako Antarktida / Pohled z druhé strany
Nejméně známý světadíl, který lidé objevili až jako poslední. Prázdný kontinent, který patří všem a kde můžeme žít s méně věcmi, než máme doma. Antarktida dnes klade znepokojivé otázky, jestli se víc mění svět okolo nás, nebo náš pohled na něj. Unikátní ilustrovaná kniha pro malé i velké čtenáře ukazuje, co se stane, když se na vše podíváme z jiné strany.
dílna / dětem / SKČN
Truhlárna
 
11:30–13:00 Básník, učitel a bohém Josef Kocourek
Součástí bloku Komenský měl být také portrét osobnosti, v jejímž životě a díle došlo k neobvyklému propojení učitelského povolání a tvorby. Volba padla na nepříliš známého, ale pozoruhodného autora Josefa Kocourka (1909–1933). Od roku 1928 učil Kocourek na menšinových českých školách v převážně Němci osídleném pohraničí na severní Moravě a velice ostře vnímal nesmyslnost a kontraproduktivnost počešťování pohraničí československou vládou. Tváří v tvář této nesmyslnosti, nenávisti ze strany německých starousedlíků a také milostným neúspěchům se uchyloval k bohémskému životu, který ve svých denících líčil s výjimečnou otevřeností. Za velice krátkého života (zemřel ve čtyřiadvaceti letech na tuberkulózu) mu vyšla pouze jediná kniha a i po jeho smrti narážely snahy o zpřístupnění jeho literární pozůstalosti na nepochopení a odmítání. O obtížích s prosazováním Kocourkových prací k vydání svědčí i fakt, že jeho dílo zřejmě nejvýznamnější, román Zapadlí vlastenci 1932, vyšlo poprvé až roce 1961, tedy skoro 30 let po napsání, a to v něm ještě byly silně seškrtané erotické pasáže. Recepce jeho textů se dodnes týká celkem úzkého okruhu čtenářů. 
Představit básníka, prozaika, publicistu, výtvarníka a učitele Josefa Kocourka přijedou respektovaní znalci jeho díla, výtvarník Vítek Ondráček a básník a překladatel Jiří Červenka. 
přednáška / Komenský
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
12:00–13:00 Stipan Tadic / Miron Milic
Malíř a kreslíř Stipan Tadić a murální umělec Miron Milić představují své dílo.
schola/přednáška / ex Jugoslavia
Baodílna
 
12:00–13:30 Pavel Klusák – Uvnitř banánu
Uvnitř banánu je kniha plná krátkých příběhů o hudebních outsiderech, géniích a mystifikátorech, kteří si pro tvorbu vymysleli vlastní pravidla. Vyjde v prozaické řadě nakladatelství Fra. 
čtení / přednáška
Divadlo Oskara Nedbala – malý sál 
 
12:00–14:30 Komenský nejen na soklu. Škola a knihovna – dílny lidskosti?
Děti se vracejí do lavic a ke knihám. Jak s nimi po půl roce mluvit o důležitých tématech, jako je strach, nemoc, ale i chudoba a válka? Může Komenský jako svědek dávných časů pomoci překonat ostych s dětmi mluvit na „vážná témata“, ať už ve škole, nebo při výběru knih? Workshop pomůže v orientaci v potřebné literatuře a poskytne náměty na zajímavé hodiny v rámci vzdělávacích programů nebo v nabídce knihoven. Připravil a povede jej Richard F. Vlasák, teolog a historik.
Na workshop naváže debata Komenský nejen na soklu v divadle (Richard Vlasák, Miloš Rejchrt, Tomáš Míka a další). Workshop má omezenou kapacitu: 20 míst – můžete rezervovat na adrese olga.cerna@mkta.cz.
workshop
Knihovna
 
12:30–13:30 Eva Volfová – Rozcvička s kocourkem
Protáhni si ruce, vem nohy na ramena, dej mi pusu. Běhá se rychleji, když máš dvě, čtyři, nebo osm nohou? Výtvarně-pohybová hra s kocourkem kouzelníčkem pro nejmenší děti od 5 do 8 let. 
dílna / dětem
Stan za Střelnicí
 
13:00–14:00 Neboj se, Oskare
Nebojte se ani vy a přijďte zažít s Oskarem poslední den letních prázdnin. Je mu šest, půjde poprvé do školy, ještě mu nevypadl žádný mléčný zub a neumí jezdit na kole. Zato je velmi zvídavý, má velkou fantazii a každé léto za ním na návštěvu přijíždí Augusta, Rút a Borgild. Jste zvědaví, kdo je to a co všechno se dá s nimi zažít? Přijďte, budeme si spolu číst a přemýšlet nad slovy i obrázky. Zjistíme, že každý se něčeho bojí a bát se neznamená být zbabělý. Čtenářské setkání nad vizuálně neotřelou knihou o velkých změnách v životě dítěte. Lektorka Marika Zadembská. Pro děti od 5 let a jejich rodiče i prarodiče.
čtenářské hnízdo
 
13:00–14:30 Mravenčí chůva – Je mu 9 a moc ho nebaví číst...
Možná někoho takového znáte. Možná to nemá úplně tak, že knihy nenávidí, ale jen se k němu nedostala ta pravá. Pokud občas doporučujete dětem mezi 9 a 14 rokem knihy (jste rodič, učitel, knihovník, lektor, průvodce...), přijďte na interaktivní workshop, kde si představíme 20 knih pro tento věk. Workshop má omezenou kapacitu: 24 míst – můžete rezervovat na adrese olga.cerna@mkta.cz.
workshop
Knihovna
 
13:30–15:30 Komentovaná prohlídka výstav s autory
(13:30–14:00 Baodílna, 14:00–14:20 Ana Pego, Hatumoa, 14:20–14:45 Jednota Rufus, 14:45–15:30 Divadlo, Stipan Tadič a Šárka Růžičková Zadáková)
 
13:30–15:00 Debata o recepci francouzského komiksu v Čechách
V češtině vyšla řada zásadních děl francouzského nového komiksu. S jakou odezvou se setkala zásadní komiksová díla od autorů jako David B., Joann Sfar, Lewis Trondheim, Emmanuel Guibert či Riad Satouff? Diskuse obohacená o přednášku Pavla Kořínka o českých výpůjčkách z francouzského komiksu. Pavel Kořínek, Blexbolex, Tereza Horváthová, Benoit Meunier...
Kavárna divadla 
debata / francouzský komiks / francouzský institut
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
14:00–15:00 Četba z vyprávění „matky mexických básníků“
Anežka Charvátová – Roberto Bolaño, Amulet. Četba z vyprávění „matky mexických básníků“ Auxilio Lacouture o tom, jak v osmašedesátém uvízla na toaletách Mexické autonomní univerzity, když ji obsadilo vojsko. Obrazný, metaforický, místy silně surrealistický text mísící minulost, přítomnost a budoucnost hlavního města Mexika a postav známých z jiných Bolañových děl včetně autorova alter ega Artura Belana. Čte překladatelka Anežka Charvátová.
bytové čtení / plody letošního roku
(kapacita 10 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
14:00–15:30 Marie Rakušanová – Bohumil Kubišta a Evropa
Autorka představí publikaci, která nabízí nové zhodnocení díla významného českého moderního umělce Bohumila Kubišty, a to způsobem, jenž přesahuje tradiční formát uměleckohistorické monografie. Kubištovu tvorbu sleduje prostřednictvím rozkrývání složitých uměleckých, kulturních a historických vztahů v rámci Evropy počátku 20. století. Zkoumá však také pozdější recepci jeho díla a dokládá problematičnost psaní dějin středoevropského moderního umění, závislého na nestálém chápání specifických vlastností zdejší modernity v permanentně se proměňující geopolitické situaci této oblasti.
schola / nakladatelský / Karolinum / přednáška
Jednota
 
14:00–15:30 Osamělé pouti Reguly Pragensis
Poutník se vydává sám na svůj díl pouti (sjednocené proměňujícím se motivem - k sopkám, k větrným mlýnům, pouť v kruhu ad.), nese své břímě týden, jde pěšky, vyhýbá se duševní nízkosti, píše deník,  po týdnu předá břímě dalšímu poutníkovi. A tak to jde od letního slunovratu po podzimní rovnodennost, kdy pouť je zakončena slavností. Deník předá poutník kustodovi pouti a poté jsou deníky vydány v časopisu Lázeňský host. 
A právě ten posledně vydaný LH (v grafické úpravě Jana Čumlivského)  shrnuje tři poslední poutě. Regula a její bratří se vydávají na osamělé poutě již více než dvacet let, střídají je s osamělými službami v maringotce, kočující po Čechách.
přednáška / nakladatelský / archiv výtvarného umění
Truhlárna
 
14:30–15:30 Robotí exodus
William a Meriwether se vrátili z expedice po stopách dávné civilizace. Ale místo zasloužené slávy je čekalo město v rozvratu. Vše je jinak, vládne tajemné JZD. Dokážou roboti najít své kolegy, zjistí, co se stalo, zatímco byli pryč? Lektorka Petra Kašparová. Pro děti od 10 let.
čtenářské hnízdo
 
15:00–16:30 Jak na houby s Mravenčí chůvou
Houbařská sezona je tu! Představíme vám ty nejlepší knihy o houbách, které na trhu jsou. A ukážeme vám, jak dál zájem o houby skrze knihy i další krásné materiály rozvíjet. A nebojte se přijít s dětmi. Workshop má omezenou kapacitu: 24 míst – můžete rezervovat na adrese olga.cerna@mkta.cz.
workshop pro rodiče s dětmi 
Knihovna
 
15:00–16:30 Borjana Dodova – Noční sen
Svého bulharského dědečka si pamatuju jako starého nemluvného pána, který sedí v kuchyni a poslouchá rádio. Když umřel, byla jsem ještě dítě. Před dvěma roky mi teta půjčila jeho zápisník. Byly v něm adresy a telefony, ale také recepty. Všechno, co dědečkovi stálo za zaznamenání. Zápisník jsem musela tetě vrátit, ale cestou do Prahy jsem na ten sešitek myslela, až z toho vznikla povídka Noční sen, volně inspirovaná vším, co jsem ze zažloutlých stránek plných kostrbatého písma vyčetla.
čtení
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
15:00–16:30 Ivan Foletti: Pouť včera a dnes jako místo setkávání
Obvyklá představa je, že poutník chodí sám, v radostné izolaci, dívá se na svět, medituje... V dobách předmoderních tomu bylo docela jinak. Poutníci chodili po skupinách, někdy i celé vesnice, cesty nebyly bezpečné a pouť byla i velkým dobrodružstvím. A přece i tehdy byla pouť místem tak trochu mimo svět. Čím déle poutník kráčel, tím více ho jeho tělo doslova vedlo za hranice hmatatelného. Jde o zkušenost, která dle studií Viktora a Edith Turnerových měnila poutníkův život navždy. Na pomezí současnosti a dávné minulosti se přednáška zaměří na to, jakým způsobem může pouť vytvářet prostor "mezi světy".
přednáška
Knihovna
 
15:00–17:30 Komenský nejen na soklu. Na pozvání R. F. Vlasáka
Nejvíce současnému porozumění Komenskému pomůže, pokud jej budeme umět překládat do současných reálií, situací a výzev. Jak se s „učitelem národů“ ve své práci potýkali nebo potýkají evangelický farář a signatář Charty 77 Miloš Rejchrt, učitel a „zlatý Ámos 2020“ Tomáš Míka nebo ilustrátorka a spisovatelka Magdalena Rutová? Na diskusi spojenou s dvouletím Komenského v rámci UNESCO zve autor výstavy Komenský v komiksu Richard F. Vlasák, teolog a historik.
debata / Komenský
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
15:30–17:00 Je za pět minut 2666. O stylu a významu Roberta Bolaña
Po letošním vydání překladu krátkého románu Amulet má český čtenář k dispozici už sedm Bolañových knih, včetně dvou nejobjemnějších a nejslavnějších – Divokých detektivů a 2666. V čem spočívá jejich uhrančivost a jak proměnily obraz Latinské Ameriky a panorama světové literatury? Debatu Bolañovy dvorní překladatelky Anežky Charvátové a komparatisty Michala Špíny z kulturního čtrnáctideníku A2 moderuje Petr Šmíd.
nakladatelský / A2 / debata
Baodílna
 
15:30–17:00 Milorad Pejić
Poezie bosenského básníka Milorada Pejiće, žijícího již celá desetiletí ve Švédsku, byla u nás dosud publikována jen výjimečně (časopisy Tvar, Revolver Revue a Protimluv) a zaslouží si zvýšenou pozornost české kulturní veřejnosti. Jedná se totiž o dílo mimořádné a v českém literárním kontextu nebývalé. Autor reflektuje v některých svých textech konkrétní historické skutečnosti (vypuknutí válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině na počátku devadesátých let, následnou vlnu emigrace atd.) a podává je s nečekaným klidem a věcností, bez ambice šokovat či jinak využívat smutné atraktivity, která se v těchto událostech nabízí. Knihu Pravdivé příběhy: Vybrané básně Milorada Pejiće připravil k českému vydání překladatel Jaroslav Šulc za redakční spolupráce bosenského básníka Adina Ljuci.
čtení / ex Jugoslavia 
Obývák – Salon
 
16:00–17:00 Milostné dopisy Jaroslava Klecana, negativního hrdiny Fučíkovy Reportáže, psané na oprátce
V letošním roce byla objevena dosud neznámá korespondence interbrigadisty Jaroslava Klecana, psaná z francouzských internačních táborů jeho španělské přítelkyni. Ukazuje Klecana v jiném světle, než v jakém ho vykreslil Fučík. Rozvinulo se vzrušující pátrání po osudech kohosi dosud známého jako literární postava. A dopisy jsou to srdceryvné. Čte a vysvětluje Marek Toman, autor klecanovského románu Oko žraloka a překladatel dopisů.
čtení
Galerie u Radnice
 
16:00–17:00 Vypravěčská dílna Příběhostroj
Myslíte, že vyprávět příběhy je těžké? Přijďte a pusťte fantazii z řetězu. Půjde to snadno, když nám pomůže příběhostroj. Vypravěčská dílna pro začínající adepty. Lektorka Edita Vaníčková. Pro děti od 10 let.
čtenářské hnízdo
 
 
16:00–18:00 Hm... Klukoviny
dětem / koncert
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
16:30 Tábor - co jsme si postavili, to tu máme
orientální/ orientační běh po bizárech a perlách Sojčáku 
 Sraz u plastiky Symbolu míru, Bejvák
off: Dny architektury
 
17:00–18:30  Antonín Novotný – K čemu je vlastně bílý psí trus?
Židle k pose­zení, na stěně šupácký kabát, kte­rým se dá pro­smýknout do jiné dimenze, loutka v hez­kém saku a čisté košili má jediný úkol – svá­dět k vylepšení her­cova umatlaného zevnějšku. A pro­tože herec neo­dolá svo­dům lepšího oděvu, převlékne se a trapnost malého sáčka na lid­ském těle se odrazí ve smí­chu diváků i ve tváři pro­ta­go­nisty. V této metafoře je tajemná stavba celého kusu. Svět jako pro­stor, jenž děsí neko­nečností a zároveň dusí zni­ču­jící těs­no­tou. Jednot­livé výstupy jsou oddě­lovány tmou a tichem. Život jako výstup, život jako stavba. Poho­zená loutka s vizáží dementa a nadprů­měrnou kebulí zvednuta z pod­lahy nepří­jemně lne k člověku. I to může být a nako­nec i je naše duše. Má bez­do­movec právo přespat v muzeu? Je na tomto světě dost místa pro kaž­dého? Je v tomto hrobě dost místa pro všechny? A k čemu vlastně je bílý psí trus?
divadlo / splendid isolation / pro dospělé i děti
Baodílna
 
 
17:00–18:00 Beseda o románu Vlast španělského autora Fernanda Arambura
V roce 2011 složila teroristická organizace ETA definitivně zbraně. Jak léta jejího působení rozvrátila a zdeformovala baskickou společnost, zachycuje španělský spisovatel Fernando Aramburu ve svém strhujícím románu Vlast. Románu o vině a odpuštění, o pokusu zacelit rány v názorově rozdělené společnosti. Besedovat o knize, která vyšla v roce 2019 v nakladatelství Akropolis, bude hispanista a překladatel knihy Vít Kazmar společně s redaktorkou knihy, hispanistkou a překladatelkou Annou Tkáčovou.
nakladatelský / Akropolis
Čajovna
 
17:30–19:00 Večer Salve
Mezi Polskem a Arábií, láskou a zneužíváním, tak trochu ve skrytosti… Debatní setkání nejen nad aktuálními čísly revue Salve s Benediktem Mohelníkem OP a Norbertem Schmidtem. Benedikt Mohelník OP je teolog, exprovinciál řádu dominikánů, proděkan Katolické teologické fakulty UK, šéfredaktor revue Salve. Norbert Schmidt je architekt, vedoucí Centra teologie a umění při KTF UK, redaktor revue Salve.
setkání / čtení / rozprava
MP7
 
18:00–19:30 Debata Ex Jugoslavia 
Poslední evropská válka už dávno skončila, ale Balkán ještě zdaleka není uzdravený. O životě vně i vevnitř balkánských hranic, o kulturních a společenských pohybech v jednotlivých zemích, o pomalém uzdravování, samotě uvnitř národů, neschopnosti si porozumět a mnohém dalším budeme mluvit se srbskou novinářkou, bosenskou filmařkou, chorvatským malířem a bosenským básníkem...
ex Jugoslavia / debata
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
 
18:30 Dny architektury – Tábor - co jsme si tu postavili, to tu máme
Happeningy a umělecké pop-upy z dílny táborských umělců, které v průběhu večera proběhnou u vybraných staveb, od exteriérové plastiky Symbolu míru. Akce je záměrně umístěna mimo centrum města, kam se ubírá většina kulturních událostí v rámci oslav k založení Tábora. K odtajnění konkrétního programu dojde v průběhu večera. Pro letošek se pokusíme naplnit především obsah staveb, pro který je architektura formující obálkou. Šestisetleté výročí zve k oslavě úspěchů a zásluh. Je za čím se ohlížet, nebo se jedná o pouhou oslavu průměrnosti s přáním lepších zítřků? Organizuje spolek Transforma.
off:Dny architektury
u plastiky Symbolu míru, Bejvák
 
18:00–19:00 Laurent Barber
"Jsem člověk, co se snaží dělat vše proto, aby sobě a všem co mu věří dokázal, že jde všechno, když se chce a o tom vlastně i moje tvorba je, jsem vlastně holič, kterej reflektuje svůj život a to co se kolem něj děje." Rap z Tábora!
hudba 
Cesta
 
19:00–21:00 Malé Zuby - Marka Míková a Pavla Jonssonová
zazní písně z repertoáru Zubů Nehtů, jakožto i nové pecky ze současné tvorby. Poté, Vrámci Možností - akustik-punk-rock Tábor.
Obývák
 
19:30–21:00 Kapitalks: Záblesky budoucnosti revue Prostor
Po roce 1989 střední Evropa slavila svoji cestu k demokracii, o třicet let později se v tomto regionu mluví o opakování 30. let. Konzervativní režimy v Polsku a Maďarsku přes výtky ze strany Evropské unie, do které tyto země před více než patnácti lety s nadšením vstupovaly, směřují k autoritářství. Na Slovensku vznikla letos vláda, která se přinejmenším v obratu ke konzervativním hodnotám chce učit právě u Orbána a Kaczyńského. O tom, kam kráčí střední Evropa, budou diskutovat publicista, redaktor čtrnáctideníku A2 a dramaturg 113. čísla revue Prostor Matěj Metelec a Tomáš Hučko, publicista a šéfredaktor slovenského měsíčníku Kapitál. V rámci diskuse proběhne také krátké představení nového 113. čísla revue Prostor, jež zkoumá, jaké otázky si klademe ve vztahu k budoucnosti. Moderuje Lucie Berg (revue Prostor).
debata / nakladatelský / Prostor
MP7
 
18:30–19:30 Oldřich Janota
Neúnavný hledač neprošlapaných cest, nezaměnitelný zpěvák a kytarista, básník a příležitostně i břitký fejetonista Oldřich Janota začal vystupovat v sedmdesátých letech s folkovými baladami. Od počátku devadesátých let vystupuje Janota především sólově s kytarou.
koncert
Baodílna
 
19:00–20:00 Čavalenky
Rapper Rudo Danihel aka Čavalenky je zjevením, kterému uvěříte každé slovo. Na nic si nemusí hrát, vše je podloženo reálnými zkušenostmi – k tomu originální projev, skvělé flow a výborné podklady. Umělec rapuje záhorácky o drsném životě na ulici, rasismu, gamblingu, hazardu, drogách, zadluženosti i exekucích. Čavalenky nedávno vydal desku Stoka Rap. Doprovází ho jeho věrný DJ Hallabeat.
koncert
Cesta
 
19:30–21:00 Hm...
Hm… jsou známí svou poetikou, která spočívá ve svérázných i vážných textech, často i klasických autorů (Wolker, Gellner, Orten), provedených v různých hudebních stylech a okořeněných hudebními vtípky, které pozornému posluchači nemohou uniknout.
koncert
Divadlo Oskara Nedbala – jeviště
 
19:30–21:30 Tenkrát na Balkáně…a promítání filmu Falsifikátor
Kratochvilné vyprávění nejen o tom, jak Filmový klub ve Vsetíně k vydávání knih přišel, ale také o filmech ze zemí bývalé Jugoslávie, o filmovém festivalu, který se koná každoročně v „nejsevernější výspě Balkánu“, ve Vsetíně na Valašsku. 
Hlavní postava filmu Falsifikátor, ředitel vesnické malotřídky, falšuje úřední listiny, aby pomáhal lidem. Je v tom tak dobrý, že na konci 60. let má jeho diplom půlka Jugoslávie… Režie: Goran Marković. Pro děti do 12 let nevhodné.
ex Jugoslavia / projekce
Divadlo Oskara Nedbala – DON klub
 
20:00–21:00 Jovanka Šotolová
Mozek, Fleška a Houellebecq. Tři zcela rozdílné knihy pro tři různá nakladatelství: zábavná poučná příručka, vtipný intelektuálský román a trochu skandální životopis. 
bytové čtení / plody letošního roku
(kapacita 10 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
 
20:00–21:30 Čtení z nové knihy Terezy Límanové – Drzá líná neschopná 
Tereza by ráda byla nejen vzornou dcerou, ale také dokonalou milenkou, a nakonec i bezchybnou manželkou a matkou. Prostě tak, jak si to její nejbližší okolí představuje. Ale už od dětství tuší, že jí to dá pořádně zabrat. Zvlášť když radši leze po stromech, sukním se vyhýbá obloukem, nohy se jí nevejdou do lodiček a žádný z chlapů, co se kolem ní točí, se nikdy nevyrovná Ludvíku Vaculíkovi. A ona se vážně snaží – peče, bojuje s pletacími jehlicemi, zkouší rtěnku či sukni, občas i boty na podpatkách. A pořád to nestačí. Hlasy žen jejího rodu nedají se svými nároky pokoj a dál jí sedí za krkem. Řešení přichází nečekaně – porodí syny a dosud tak pevná pouta babiček, matek a dcer se začínají trhat. Ve vtipné, svižné, autobiograficky laděné próze Terezy Límanové se najde nejen každá nedokonalá dcera, manželka nebo matka.
čtení / nakladatelský / Argo
Jednota
 
20:30–22:00 Petr Borkovec – Autobiografické povídky o autorovi
Po knize Petříček Sellier & Petříček Bellot vydává Petr Borkovec novou knihu krátkých povídek s názvem Sebrat klacek.
Když čtu Borkovcovy texty, mám pocit, jako bych znovu jako malý kluk hrál kuličky. Zostřeně se vidím, jak žmoulám v kapse otlučené hliněnky a závistivě pozoruju odlesky zapadajícího slunce na Frantově duhové skleněnce neomylně se kutálející do důlku. (Jenže to má dva háčky: kuličky jsem nikdy nehrál a žádného Frantu neznám.) A zmocňují se mě při četbě podivné choutky. Třeba pozorovat klíčovou dírkou tetu ve sprše, kterou jsem taky nikdy neměl (sexy tetu, ne sprchu). Nebo odvalit kámen v lese a tetelivě se otřásat slastným hnusem při zjištění, že se tam v lepkavém vlhkém přítmí skrývám já sám s libovolným sudým počtem nohou. Nebo leštit slova, dokud se nezačnou smát. Ty texty jsou zkrátka výzvy k cestám do znepokojivých krajin, kam se každý chce zaručeně vrátit, přestože tam nikdy nebyl.
čtení / nakladatelský / Fra
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
20:30–22:00 Kalle
Již legendární a přitom teprve mladá kapela z Tábora se tentokrát představí v šestičlenném složení s klasickými akustickými nástroji. Post-rocková atmosféra, atmosférický zpěv, akustická kytara, basa, bicí, harmonium a violoncello.
Cesta
 
21:00–22:00 CESTA POLE JEZERO a ROR-BU
dřevní audiovizuál / komprovizace / road-theatre
Performance se volně inspiruje dílem grafičky Aleny Kučerové a krajinou jejího domova - polabskou nížinou. Souvislost s tvorbou výtvarnice spočívá ve snaze o vystižení prostých, prožitých témat a motivů, ale i v užití dostupných a jednoduchých prostředků. Vizuální část projektu se programově vyhýbá moderním technologiím. Minimalisticky animované obrazy tak ožívají pomocí prostředků jako je světlo svíček, dřevěné odřezky a špejle… Vzniká tak audiovizuální krajina, který se nesnaží o naraci, ale nese diváka od obrazu k obrazu.
Zvuková performance ROR-BU Veroniky Svobodové představuje sonický zážitek z autorčina pobytu ve starém rybářském domu jménem Kråkeslottet (tzn. havraní zámek) na pobřeží norského ostrova Senja za polárním kruhem.
Ve skladbě zní mimo jiné zvukové objekty pletacího stroje z muzea provázků, loď Polaris, chůze po pláži, kvílení meluzíny, zmrzlý déšť, kroupy, vrzání schodů, nahrávka starého klavíru atd. Nahrávky autorka doplňuje hrou na vlastnoručně vyrobené kinetické zvukové nástroje.
Baodílna

Neděle 4.10.2020

11:00–12:30 Procházka po výstavách s Ladislavem Čumbou
Začátek v Divadle Oskara Nedbala

ZMĚNA V PROGRAMU VYHRAZENA!

Milí tabookoví příznivci,

děláme co můžeme, aby Tabook proběhl v komorní verzi, program, který vidíte, je tedy stále provizorní, tekutý, neustále se mění s přibývajícími omezeními... většina zahraničních výprav musela odvolat svou účast, mnozí hosté jsou v karanténě, někteří nakladatelé ruší účast. S největší pravděpodbností se tedy místa a časy budou lišit. Buďte prosím shovívaví a trpěliví, snad to všechno dobře dopadne!