Tabook
Tabook

Tabook pro školy

TABOOK pro ZŠ a SŠ
Dotazy směřujte na nekorjakova@seznam.cz
 
Pátek 29.9.2017
 
Marek Toman: Cukrárna U šilhavého Jima - úvod do literatury zprostředkovaný humorným příběhem zálesáka a knihovnice Boženky, odehrávající se na Divokém západě na konci 19. stol. Desperáti se scházejí v cukrárně, kde pro ně knihovnice Boženka pořádá knižní dílny a vysvětluje jim, k čemu knihy jsou (prostřednictvím klasických příběhů jako Romeo a
Julie a pod.). - Z knihy pro děti, kterou vydá nakladatelství Baobab. Ve zdramatizovaném příběhu vystupují Marek Toman (spisovatel, autor knihy, v roli zálesáka) a Edita Vaníčková- Makosová (knihovnice, v roli knihovnice). Součástí vystoupení je knihovnická dílna. Inscenačně nenáročné, interaktivní, může se odehrát ve třídě nebo v plenéru. Pro děti od 12let. 45 min.
 
Marek Toman: Chvála oportunismu. České dějiny 20. století pohledem
Černínského paláce, sídla ministerstva zahraničních věcí. Palác jako zvláštní
vypravěč popisuje v románu M. Tomana příběhy, které se v něm odehrály - zejména tragický osud ministra Jana Masaryka, a také příběh protektora Reinharda Heydricha, jednoho z obyvatel paláce. Spisovatel Marek Toman používá archivní obrazové materiály a přibližuje osobnost Jana Masaryka. Součástí vystoupení je diskuse se studenty o českých dějinách, o roli osobnosti v nich, o možnosti bránit se zlu a o jeho zvláštní přitažlivosti. Pro středoškoláky. Vystupuje M. Toman (spisovatel a zaměstnanec MZV ČR), s prezentací PowerPoint bez zvuku. 45 nebo 90 min (delší rozsah funguje lépe). Knihu vydal Torst.
 
Ladislav Čumba – Wittgensteinova kniha faktů                                Zadáno
Beletristický text s nadhledem líčí příběh rodiny velkokapitalisty. Rodinu popisuje po kapitalistově odchodu. Podobu jeho ženy Poldi si někteří občané Kladna ještě uchovávají v paměti. Představte si, že předání ocelářského holdingu dědicům v letech před První světovou válkou neproběhlo hladce. Představte si obchod Kladno- Pittsburgh v roce 1912. Představte si, že jedno z jejich dětí majetek převzít odmítlo. Představte si, že tento syn dal přednost dráze učitele. Představte si, že se stal jedničkou ve svém oboru. Představte si, že se stal učitelem na Cambridge. Představte si, že jediná kniha vydaná za jeho života začíná slovy: Svět je všechno, co je faktem. Představte si knihu, která se skládá ze samých faktů. Faktem je, že se syn Poldi a Karla Wittgensteinových jmenoval Ludwig Wittgenstein. Faktem je, že se stal nejvlivnějším učitelem filosofie na univerzitě v Cambridge ve 20. století.
 
Jean-Claude Mourlevat                                                                        Zadáno
Syn mlynáře z Auvergne. Po studiích německé literatury učil několik let na středních školách ve Francii i Německu. V osmdesátých letech se začal věnovat divadelnímu herectví a režii. Je autorem a hercem němé klaunerie pro jednoho herce, představení, se kterým procestoval Francii i mnohé cizí země.
Od roku 1997 píše knihy pro mládež oceňované kritikou i čtenáři.
Žije u Saint Étienne.
Řeka, která teče pozpátku Zimní bitva
 
Renata Fučíková - SHAKESPEARE A JEHO DOBA                       Zadáno
Vyprávění s projekcí (požaduji dataprojektor s notebookem - projekci mám na USB)12 převyprávěných her v historických souvislostech.Vyprávění o dobovém životním stylu, o postavení šlechty, měšťanů. O životě v rodině, o dětech, o výchově. O stavitelství, o umění, o módě. Proloženo čtením ukázek.
Vhodné pro děti od 5. třídy ZŠ, ideální pro 6. a 7. třídu nebo primu a sekundu. 60 minut
 
 
Magdalena Rutová - Radio BUCH. Radioaktivita pro děti: audiokniha a k ní přidružený dokreslovací sešit. Jednotlivými kapitolami provází devítiletý muž, který díky dobrodružnému kariérnímu růstu zjistí, že většina lidských povolání je nezáviděníhodných a na nic. Pro děti 8-10 let. Dílna
 
 
Zázračná baterka – divadelní představení v Divadle Oskara Nedbala, od 10 hodin, 1. stupeň + předškolní věk
 
Eva Volfová – Magický mourek: Tisky, kresby, prostorové artefakty a scény kouzelníka, artisty, iluzionisty, siláka Magického Mourka a jeho přátel z dílny výtvarnice, grafičky, ilustrátorky, autorky knih pro děti Evy Volfové (1979), absolventky ateliéru textilní tvorby na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a dlouholeté spolupracovnice nakladatelství Baobab.
Divadlo/ Divadlo Oskara Nedbala/ 8:30, 1.stupeň + předškolní věk
 
 
CHLUPATÝ WORKSHOP DOKTORA RACKA
Lukáš Urbánek a časopis Raketa uvádějí:
Chlupy frčí! To ví přece každý!
Vyrobte si toho nejchlupatějšího chlapa na světě a pošlete ho šusem do Chile.
Povoleno je malovat, vystřihovat, kreslit, česat a smát se!
Holícím strojkům vstup zakázán!
CHLUPATÝ CHLAP Z CHILE
ROZSEDL SI BRÝLE.
V LOŽNICI MÁ ČÁPA
A TEN DĚSNĚ CHRÁPÁ.
hodí se pro celou ZŠ (20-30 dětí), 60 minut
 
Překvapivé listování
Vyrobte si knihu, která Vám otáčením jednotlivých částí listů umožní různé sestavování a spojování příběhů. Seřazení různě širokých pruhů papírů; zpevněných deskami ze dvou kartonových přířezů; vše dohromady spojené ve hřbetu knihy spirálou; umožní nepřeberné množství vtipných kombinací z Vašich ilustrací a textů. Doneste si sebou cokoliv, s čím rádi kreslíte (tužku, pastelky, fixy).
Kurzem Vás provedou Vladimíra Šturmová a Jan Hybner.
Pátek 10, 11 a 12 hodin (vždy po 10ti dětech)