Tabook
Tabook

Čtvrtek 2.9.2021

15:30–17:00 Výstavy Pražská – procházka
sraz před Antikvariátem – (Truhlárna) – Hatumoa – Jednota

17:00–18:30 Vernisáž Divadlo
Jolowicz, Wagenbreth, ateliér ilustrace Praha-Berlín, hraje Anarkuss
Divadlo

17:30–18:30 Anarkuss
Folkpunkové duo z Berlína, které s pozoruhodnou postavou postpunkové scény Alem Burianem tvoří Anne Hübschmann. Návrat k obnaženým kořenům hudby, akustické kytary, dialog mužského a ženského vokálu, živelná aranžmá – a navzdory minimalistickému obsazení velká dávka energie.
hudba
Divadlo

19:00–20:00 Karol Sidon: Pohádka
Karol Sidon, vrchní zemský rabín a spisovatel, si vždy udělá čas na to, aby ve čtvrtek zahájil tabookovou smršť. Tentokrát rodinně, jak dáno tématem: slíbil, že na začátku přečte pohádku!
family byznys
Truhlárna

19:30–22:00 Baits
Místy grunge, psychedelické tóny, přímočarý punk, místy zas až popové skladby. A tomu všemu vždy dominuje dynamický a drsný hlas zpěvačky. Tohle jsou Baits z Vídně z a jejich „chytlavý rock“.
Předkapela Youthful Indiscretion, indie punk duo z Milevska.
Hudba
Stánek

20:00–21:00 S. d. Ch. – Skutečné zrání
Když byla přítomnost ještě skutečností, když ještě nebyly tisíceré variace našeho propojení s oživujícími principy vystaveny hrůzám technologického pogromu a duchovní genocidě měkkými nástroji konzumerismu, mohl být pozorovatel pouhým básníkem. Ty časy jsou pryč, a on má dvě možnosti. Utápět se v marném hledání ztraceného ráje nebo z jeho odlesků učinit iluminaci vlastního selhávání a zániku. Pak je ještě třetí možnost, tu druhou alternativu zapsat. Nový prozaický text S. d. Ch. uvede na světlo světa a knižního trhu Petr Janus z nakladatelství Rubato. Součástí malé knižní slavnosti bude i premiéra mikrohry Redakční mistrovství.
Nakladatelský program / rubato
Divadlo jeviště

20:30–21:30 Markéta Pilátová
Na knihách Markéty Pilátové vždy bylo podstatné, jak dokáže prolínat bystré dokumentární oko s bohatou fantazií. Tato česká, v zahraničí hojně překládaná novinářka a spisovatelka žila několik let v Argentině a Brazílii, kde učila děti českých krajanů. Svá témata, jakkoli exotická, však vždy čerpala z osobních zkušeností. V novém románu Senzibil se vrací domů a na pozadí krajiny, kterou dobře zná, staví příběh, kterým rozkrývá podivuhodný ezo-spirituální život v Čechách. O tom jak se literatura prolíná s životem, o pozorování, rodinách, krajinách, cestách i návratech s Markétou Pilátovou bude rozmlouvat Tereza Horváthová.
Z očí do očí
Jednota

21:00–22:00 Bytové čtení s Helenou Honcoopovou
V autorském čtení překladů z japonské klasické poezie představím knihu zvanou Sto básní od sta básníků z Ogury (Ogura Hyakunin Isshu), kterou na hoře Ogura v Kjótu zkompiloval věhlasný teoretik a kritik japonské poezie formy waka, Fudžiwara no Teika, kolem roku 1236. Tato sbírka sta básní je nejčtenější sbírkou japonské poezie doma a nejpřekládanější ve světě. Mnozí Japonci ji znají nazpaměť, protože kolem ní vznikla i oblíbená karetní hra, pěstovaná v Japonsku od 18. století dodnes. Tuto sbírku jsem překládala dlouho, od roku 1969, jen tak ze zájmu a dlouhá léta mi ležela v šuplíku, než jsem ji prvně v roce 1997 vydala. Pro vydání z roku 2020 jsem ji celou revidovala, opatřila komentáři, a do rozsáhlého úvodu a doslovu přidala dalších sto básní jako ilustrací k dobovému kontextu, příkladům z japonských dobových poetik, k výkladu o struktuře básní, japonských básnických figur, variací atd. Také jsem toto nové vydání vybavila velkým množstvím (140) barevných ilustrací vybraných z různých světových sbírek japonského umění. Básně, které zde budu citovat, čerpám především z této knihy, jež nese podtitul Svět staré japonské poezie.
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu) 

Pátek 3.9.2021

12:00–18:00 Knižní trh Pražská
65 nakladatelů, 65 způsobů, jak se dívat na svět!
Přijďte si nakoupit, listovat, povídat, rozkládat a zírat.
Pražská ulice
 
13:00 –18:00 TISK STAN
Sítotisková dílna pod vedením Tomáše Klepocha a jeho studentů a hostů.
Direkt sítotisku. Vytlač si svoj majsterštyk! Dílna bude rozdělena na dva bloky. Všechny instrukce dostanete na místě od organizátorů. Zápis vážných zájemců o sítotiskovou dílnu ve stanu před Trafačkou.
 
15:00–18:00 Tabook přístav: půjčovna lodiček
Půjčte si lodičku v tabookovém přístavu u Trafačky a udělejte si romantický výlet přes Jordán.
Ve spolupráci s Fokus Tábor.
Přístav
 

po celý den Čtenářské hnízdo
Střelnice malý sál                                                                   

15:00–18:00 Školka aneb Hravé odkladiště.
Dětský klub Janíček. Klokotská 116

po celý den  Tabooková dílna 9 x 9 nonstop
Ach jo, mám strašně materiálu. Jo? A čeho? Dvoumilimetrové šedé lepenky velikosti 9 x 9 cm. To je super, z toho se dá dělat spousta věcí! Myslíš? Jo, třeba fotoalbum, momentky a příběhy z rodinného života, reklama na rodinný recept či neuskutečněné sny, všední život v 3D domečku, encyklopedie rodinných tajemství, kalendář na míru na celý rok, skládací metr, dlouhý podtácek pro celou rodinu…
Tak jo, to bychom mohli dělat i celý den. Tak přijď v pátek nebo v sobotu na zahradu
Střelnice.
 

10:00–16:00  Rozhovory v Café Fra
Cyklus Café Fra – natočený v letech 2020–2021, kdy kavárna byla uzavřená pro živé události – v němž překladatelky poezie vybírají básně ve vlastním překladu, poznámkují je, hovoří o podmanivosti a těžkostech překladatelské práce, o slovnících, slovech a učitelích a studentech překládání a také o tom, zda a jak tahle práce proměňuje místo, kde nejraději pracují, a vztahy, na nichž jim záleží. Píšete vlastní básně? Psala jste?   
Odpovídají Libuše Valentová, Zdenka Švarcová, Olga Lomová, Miriam Löwensteinová, Vlasta Dufková, Alena Bláhová, Věra Koubová, Maita Arnautová, Anna Kareninová, Michaela Jacobsenová. Ivana Bozděchová a Helena Honcoopová.
Dramaturgie, koncepce, moderace Petr Borkovec
Kamera, střih Ondřej Lipár
Grafika Michal Rydval
Knihovna 3.patro
 

10:00 - 18:00 Muzea jižních Čech v Husitském muzeu pro Tabook
Husitské muzeum v Táboře společně s dalšími muzei z jižních Čech představují v rámci Tabooku svou ediční činnost. Muzea patří k vydavatelům kvalitní odborné literatury a muzejní publikace představují cenné zdroje informací v závislosti na činnosti a zaměření jednotlivých institucí. Muzea vydávají katalogy doprovázející výstavy či expozice, historické a regionální publikace, ročenky, sborníky, knihy zaměřené na umění, přírodu, etnografii a mnohé další obory.
Off: Muzeum
Rajský dvůr a Galerie Ambit


8:30–10:45 Matinée Invisible lines, setkání autorů s nakladateli    
Profesní setkání evropských nakladatelů a komiksových kreslířů a ilustrátorů v rámci evropského projektu Invisible Lines.         
invisible lines
Obývák     
           

11:00–18:00 Archa světla – Marčíkovi    
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
Divadlo / family byznys    
před Střelnicí

10:00–11:00 Knihomrně    
Písničky, básničky, pohádka, hudební nástroje… České knihovny se přidaly k mezinárodnímu projektu Bookstart, který si klade za cíl přivést do knihoven děti už v miminkovském a batolecím věku. Lektorka z dobříšské knihovny pro vás připravila ukázku z programu Knihomrně pro děti a jejich rodiče. Těšte se na hraní s rytmy, melodiemi a říkadly, s různými hudebními nástroji, na pohádku i pohybové a společenské prvky. Lektorky: Kateřina Pechová, Jitka Skopcová.
Program trvá 30–60 minut podle počtu, věku a zájmu dětí (i jejich dospělých).
Pro děti 0–4 a jejich rodiče        
Dětem
Čtenářské hnízdo

10:00–11:00 Proměnlivá rovnováha    
Komentovaná prohlídka výstavy Františka Svátka a Barbory Blahutové a představení katalogu k této výstavě.    
Off: Muzeum    
Galerie Ambit a Rajský dvůr – Husitské muzeum

10:00–13:00 Domov a rodina v knížkách pro děti    
Účastníci semináře zažijí čtenářskou dílnu a čtenářské lekce na téma rodina a domov – prakticky využitelné ve škole i v knihovně. Ukázky budou základem pro diskusi na téma odraz „krize rodiny“ v literatuře pro děti.
Lektorka Nina Rutová vystudovala divadelní dramaturgii, vytváří a publikuje náměty ke čtenářským činnostem, které jsou vhodné pro děti mateřských, základních i středních škol. Od roku 1999 vede semináře programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení, je odbornou konzultantkou pro čtenářské kluby, působila jako šéfredaktorka časopisů Kritické listy, Rodina a škola a Kritická gramotnost. Metody práce s rozmanitými texty představila také ve čtrnáctidílném televizním seriálu Škola snů.
Seminář (pouze pro přihlášené, kapacita: 20 osob)
Přihlášky a bližší informace k semináři: Barbora Müllerová, Městská knihovna Tábor, barbora.mullerova@mkta.cz    
Workshop / knihovna    
Knihovna (přízemí)  

11:00–11:45 Zrození – Víťa Marčík st.
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
Divadlo / family byznys    
Archa světla – maringotka před Střelnicí

11:00–12:00 Kozí kraviny     
Jak tančí kráva? Inspirací inscenace je kráva Málina ilustrátorky Terezy Říčanové a touha Báry Látalové ocitnout se v jedné z Tereziných knížek. Kráva je obrovské zvíře, funící teplé tělo, kamarádka. Každodenní život s ní se stal pro Terezu natolik silným zážitkem, že jí už štěteček a papír přestaly stačit, a tak s Bárou začaly tančit divadlo o krávě a pro krávu. Vznikl tak duet autorek, dialog mezi zvířetem a člověkem, performerkami a publikem, výtvarnicí a tanečnicí. Věnováno Málině, která odešla do kravího nebe na podzim 2020.
Tvorba a účinkující: Tereza Říčanová, Barbora Látalová. Vizuální koncept: Tereza Říčanová.
Zvuk: Petr Zábrodský. Dramaturgie původní divadelní verze: Eva Rosemarijn. Producent: OSTRUŽINA, z. s. Produkce: Lucia Račková. Koproducent: Tanec Praha / Ponec – divadlo pro tanec. Za podpory: Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury ČR.
Divadlo / tanec    
Divadelní zahrada

11:00–12:00 Léopold Prudon a Mia Oberländer: Family affair
Soon after his father dies, the French comic book artist Léopold Prudon flies to Shanghai for a year. At the same time, a one-year stay in a foreign country became a long goodbye. The young man soothes his grief by watching the city for a long time, drawing skyscrapers, intricate intersections and Chinese characters that flash at night. Poetry, feelings of vanity and everyday life break between these pictures ...
German comic artist Mia Oberländer also works on her own family history. Her first graphic novel „ANNA“ is to be published in the fall. It’s a story of two unusually tall women growing up in the Alps and a meditation on how unresolved trauma can haunt different generations within the same family.
schola / invisible lines / francouzský institut
Divadlo kavárna 

11:30–12:30 Jonáš a Nenáš    
Jeden říká na všechno JO, druhý říká na všechno NE. Tyhle dva musíte poznat taky! Tak rozdílní, a přesto nejlepší kamarádi? Pojďme společně prožít jedno dobrodružství Jonáše a Nenáše. To se přece nedá odmítnout. Ve čtenářské dílně pro menší děti si budeme povídat, předvídat i tvořit.
Pro děti od 2 do 6 let a jejich rodiče
Lektorka: Marika Zadembská    
Dětem
Čtenářské hnízdo    

12:00–13:00 Oběd IL a Czech lit a nakladatelé
Pro zvané    
U zeleného stromu

12:00–12:45 Zrození – Víťa Marčík st.
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

13:00–13:45 O kohoutkovi a slepičce – Jarda a Eva ml. Marčíkovi    
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

13:30–14:30 Tábor 600 let, výstava, kniha    
Prezentace knihy Tábor 600 let s autory publikace, po které následuje prohlídka stejnojmenné výstavy v prostorách Husitského muzea na Žižkově náměstí.    
off: muzeum
Husitské muzeum

14:00–15:00 Picturebook: what a family! 
Titled « Tout sur la littérature jeunesse » (All about children and youth literature), the newest book of French critic Sophie Van der Linden makes a circular and complete approach of the field. What makes this literature so specific, and above all, how can we understand it as a complete and developed form of literature in its own right?
schola / gallimard / family byznys / francouzský institut
Divadlo kavárna

14:00–14:45 O kohoutkovi a slepičce – Jarda a Eva ml. Marčíkovi    
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

14:00–15:00 Ondřej Kundra, Vendulka: Útěk za svobodou
Když známý československý fotograf Jan Lukas zmáčkl spoušť aparátu, mělo Vendulce Voglové zbývat několik měsíců života. Fotografie, která později udělala z dvanáctiletého děvčete symbol holokaustu, přitom nemusela vůbec vzniknout.
Vendulka byla Židovka a Lukas se bál konspiračně pořízené snímky vyvolat. Kdyby u něj nacisté fotografii našli, skončil by stejně jako Vendulka a její rodina v koncentráku. Po téměř osmdesáti letech se novináři Ondřeji Kundrovi podařilo Vendulku Voglovou najít v USA, kam po válce emigrovala, a přesvědčit ji, aby o svém pohnutém životě a přátelství s fotografem Janem Lukasem vyprávěla.    
nakladatelský program / paseka
Knihovna

14:00–15:30 Eda Kriseová      
Po krátké kariéře v uvolněné atmosféře Listů a Mladého světa se novinářka Eda Kriseová rozhodla odejít pracovat do želivské psychiatrické léčebny. Osudy lidí, se kterými se tam setkala, ji, jak sama říká „otevřely“ pro schopnost fabulovat. Ve své poslední knize Mezi pannou a babou si hraje (možná autobiograficky) s celým rodokmenem žen, našlapuje mezi generacemi a propojuje je pouty křehkých souvislostí, rodových znaků, vlastností, rysů a zděděných příběhů. Próza Edy Kriseové je křehká a neokázalá, postrádá ambicióznost nekonečných románových kronik, přesto se v ní na nevelkém prostoru odehraje více než jedno století. O životě v minulém i našem století, o rodinných propletencích, jasnozřivých bláznech a přináležitosti k jistým kulturním kruhům v rozhovoru (přerušovaném autorským čtením) s Terezou Horváthovou.
z očí do očí
Truhlárna

14:30–15:30 Pan Král    
Daleko odtud, na břehu vzdáleného moře, stál podivuhodný dům a v něm bydlel malý bělovousý král. Vstupte spolu s námi do domu plného zvláštních místností, sálů se skleněnými kopulemi a velikou knihovnou. Přijměte pozvání pročíst se společně poetickou pohádkou o osamělém králi, kterému změnil život jeden promrzlý a hladový kocour jménem Tygr. Čtení prokládané otázkami, povídáním, malováním i dramatizací.
Pro děti od 4 let a jejich rodiče
Lektorka: Marika Zadembská / Mravenčí chůva    
dětem / hnízdo
Čtenářské hnízdo

15:00–15:45 Marka Míková uvedení Rýmovaček opičích a koncert
Koncert a čtení z nové knihy básniček spisovatelky, divadelnice a hudebnice Marky Míkové.
dětem    
Střelnice zahrada

15:00–15:45 O kohoutkovi a slepičce – Jarda a Eva ml. Marčíkovi    
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými Vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

15:00–16:00 Gérard Lo Monaco
Čemu se posledních pár let věnoval legendární grafický designér a tvůrce pop-up knížek pro děti? Přijďte se podívat na nové kousky a setkat se s jednou ze zásadních postav francouzské knižní scény... 

What has the legendary graphic designer and creator of pop-up children’s books been up to for the last few years? Come see his new work and meet one of the most important figures on the French book scene...
schola / invisible lines / francouzský  institut
Divadelní kavárna

15:30–17:30 Komiksová cesta do Indie s Jarmilem
Workshop s Markem Rubcem pro děti 6–99 let. Každý z účastníků vytvoří komiks o dopravních prostředcích. Z komiksů vznikne dlouhý řetězec aut, autobusů a vlaků s různými cestujícími. Max. 15 lidí.    
dětem / workshop
Střelnice sál

15:30–17:00 Sto básní od sta básníků: Helena Honcoopová
S japanistkou Helenou Honcoopovou o jedné prastaré antologii, o překládání japonské poezie, ponocování a pozorování vodopádu. A také o cyklu rozhovorů s překladatelkami poezie Průvodkyně mladých básníků, které pořádá kavárna Fra. S autorkou čte Petr Borkovec.    
family byznys / z očí do očí
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu

16:00–16:45 Malý princ – Vítek Marčík ml.
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro 1 až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!   
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

16:00–17:30 Nejprv práce, potom zábava
Zvířata v povolání (Koza zahradnice, tygr architekt atd.)
Vylosuj si zvíře a povolání a spoj je v obraze! Společné čtení a malování akvarelem vede Olga Yakubovskaya. Max. 20 osob.     
dětem    
Střelnice zahrada

16:00–18:30 Nové kořeny, nové plody
Nakladatelství Karolinum právě vydalo výbor povídek dvou klasiků vietnamské literatury Nguyễn Công Hoana a Nam Caa. Ačkoliv vrchol tvorby těchto realistických autorů spadá do třicátých a čtyřicátých let minulého století, kdy se formovala moderní vietnamská literatura, jsou jejich satirické a sociálněkritické povídky dodnes ve Vietnamu populární a hojně vydávané. Jedním z důvodů pro vydání byla i chuť editorů seznámit s nimi druhou generaci Vietnamců, kteří se už narodili v Čechách a jsou od své země i kultury odloučeni. Je mezi nimi celá řada zajímavých umělců: filmaři a filmařky, zpěvačka, divadelnice, slam básnířka, bloggeři, youtubeři, typograf… Některé z nich krátce představíme a potom pozveme k debatě o starých i nových kořenech, kulturní identitě a jejich práci. Vystoupí: Huyen Ví Tranová, Nhung Dang, Maia Tran, Barbora Nováková, Petr Komers…
family byznys
Divadlo jeviště

16:30–17:30 Hana Zahradníčková – Alma. Vítr se zvedá a Jefferson
bytové čtení / překladatelé    
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)


16:30–17:30 Malá encyklopedie nepatřičnosti
Václav Magid přečte výběr fragmentů ze svého knižního debutu Malá encyklopedie nepatřičnosti (ArtMap, 2019). Publikace představuje praktickou příručku, jejímž smyslem je ztížit čtenářům a čtenářkám orientaci v současném světě. Jednotlivá hesla se žánrově pohybují kdesi mezi poznámkami k nenapsanému manifestu, polemickými komentáři k četbě teorie a deníkovými záznamy o nedorozuměních a selháních. Jsou uspořádána do několika tematických okruhů, jako Budoucnost, Řeč, Štěstí, Tělo a duše, Péče a výchova nebo Společnost.
nakladatelský program    
Bečvárna (pod kaštany)

16:30–17:30 Milena Bartlová: Ženy, které nechtěly mlčet
Napsala jsem knížku o životech obou mých babiček a matky. Ukazuji v ní jeden z mnoha zvláštních pohledů na dvacáté století u nás. Snažím se o takové vyprávění dějin, v němž je více slyšet hlas žen, které byly veřejně činné, a také zkoumám, jak se z obvyklých vyprávění jejich hlas ztratil.
family byznys    
Obývák

16:30–17:30 Pierre Faedi
Gargarismes is a small publishing house and a printshop studio based in Strasbourg (France) founded in 2014 and run by Pierre Faedi. Gargarismes works with several contemporary authors, illustrators and musicians and is a committed member of Central Vapeur, a Strasbourg-based association that supports artists and authors.

Pierre Faedi is a printer, editor and illustrator who studied narrative art at Epinal (France) and Graphic design in Strasbourg where he currently lives and works. He created Gargarismes, a printing and publishing studio, where he also organizes riso printing workshops.
schola / invisible lines / francouzský institut
Divadlo kavárna

17:00–17:30 Terezie Palková    
Harmonika, ukulele a písně kabaretní!
hudba
Před Střelnicí

17:00–17:45 Iluminace – Vítek Marčík ml.    
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

17:00–18:00 Kozí kraviny
Jak tančí kráva? Inspirací inscenace je kráva Málina ilustrátorky Terezy Říčanové a touha Báry Látalové ocitnout se v jedné z Tereziných knížek. Kráva je obrovské zvíře, funící teplé tělo, kamarádka. Každodenní život s ní se stal pro Terezu natolik silným zážitkem, že jí už štěteček a papír přestaly stačit, a tak s Bárou začaly tančit divadlo o krávě a pro krávu. Vznikl tak duet autorek, dialog mezi zvířetem a člověkem, performerkami a publikem, výtvarnicí a tanečnicí. Věnováno Málině, která odešla do kravího nebe na podzim 2020. Tvorba a účinkující: Tereza Říčanová, Barbora Látalová. Vizuální koncept: Tereza Říčanová. Zvuk: Petr Zábrodský. Dramaturgie původní divadelní verze: Eva Rosemarijn. Producent: OSTRUŽINA, z. s. Produkce: Lucia Račková. Koproducent: Tanec Praha / Ponec – divadlo pro tanec. Za podpory: Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury ČR.    
divadlo
Divadlo zahrada


17:30–19:30 Elsa Aids, Přípravy na všechno a nové texty, Kristina Láníková, Úvahy nad zájmeny a jiné texty, úvod Petr Borkovec.    
Přípravy na všechno: milostný příběh z malé země, kde se život mění v nouzový stav, válečný deník z doby příměří, autoportrét zaostřený na nejbližší okolí. Klíčová slova: bulvár, děti, kolaps, láska, nuda, porno, samota, slevy, vzpomínky, zbytky.
Milostné básně Kristiny Láníkové se utvářejí jako shluky slov, těl a vztahů ve volném prostoru. Jejich forma je výsledkem mnohonásobného přeskupování. Identity zde vyvstávají jako dočasné pozice v hejnu a v transparentním prostředí snadno podléhají redukci. Od subjektů se přitom oddělují – podobně jako vnější skelety podmořských živočichů nebo bílé slupky po odpařené slané vodě – osobní zájmena. Za takové situace se milovaná těla podobají slovům v básni. I proto, že se nakonec dají nahradit jinými těly a jinými slovy.
nakladatelský program / fra    
Hatumoa

17:30–18:30 Zbytečná debata Pavla Kořínka a Jindřicha Janíčka
Jindřich Janíček představí novou knihu B jako Běžec, která vyšla společně v nakladatelstvích Take Take Take a Paseka. Jde o sebrané a doplněné vydání komiksů, které poslední čtyři roky vycházely sešitově, jako příloha časopisu B. Chronologické řazení a běh jsou jediná vodítka, jinak kniha skáče od rekordního běhu na mílové trati z roku 1954 přes rekonstrukci téměř ztraceného filmu o trailovém běhu v Kalifornii po Bernieho Sanderse a jeho běžecké výkony v mládí.
Janíček často pracuje na několika autorských projektech zároveň, proto může být zajímavé sledovat, jak se vzájemně ovlivňují, a v knize lze najít paralely s jeho edicí Zbytečných reportáží nebo připravovaným cestopisem ze států Washington, Oregon a Britská Kolumbie.
O otázky se postará dlouhodobý fanoušek Pavel Kořínek.
nakladatelský / take take take
Jednota

18:00–18:45 Iluminace – Vítek Marčík ml.
V malé maringotce jsme vytvořili divadelní prostor pro jednoho až 12 diváků. A v tomto miniaturním divadle s námi můžete prožít kratičké pohádky, příběhy a imaginace, kterými vás provedou jednotliví členové našeho rodinného divadla. Neváhejte a vstupte s námi do světa ticha i zvuků, do světa světla i tmy, do světa, který je kolem nás i v nás, do světa zázraků!    
divadlo / family byznys
Archa světla – maringotka před Střelnicí

18:00–19:00 Vernisáž Invisible Lines a Famille nombreuse    
Zahájení výstav v Trafačce: Výstava 12 comic pilgrims a uvedení stejnojmenné knížky. Kresby a komiksové příběhy vznikly v rámci projektu Invisible lines (www.invisiblelines.eu) během putování dvanácti současných komiksových kreslířů a ilustrátorů z šesti evropských zemí po broumovské krajině a jejich následném pobývání v broumovském klášteře. Výstava Famille nombreuse představuje nejnovější knižní projekty 15 současných nejen českých ilustrátorů. Co prostor, to malá nepřehlédnutelná expozice! Hraje Basta trio.
vernisáž / invisible lines
Trafačka

18:00–19:00 Ušlechtilý, dobrý, krásný a Kinobuch 1913
Národní filmový archiv představí dvě nové knihy, které se vztahují k historické recepci filmového média v první polovině 20. století. Monografie Petra Hasana Ušlechtilý, dobrý, krásný. Římskokatolická církev a kinematografie v českých zemích 1918–1948 objevně ukazuje, jak se k filmu, tomuto emblému modernosti, postavila výsostně tradicionalistická instituce katolické církve. Druhý titul, sbírka filmových libret uspořádaná v Lipsku před první světovou válkou Kurtem Pinthusem Kinobuch 1913. Spisovatelé píší pro film nás naopak přivádí do prostředí mladých středoevropských literátů, kteří filmové médium uchopili jako uměleckou výzvu. Nad oběma perspektivami povedou dialog autor unikátního počinu z oboru kinematografických i církevních dějin Petr Hasan a český editor Pinthusovy sbírky, filmový historik Ivan Klimeš.    
nakladatelský program / NFA
Obývák

18:00–19:30 Faust
Loutkářská pieta! Dobové svícení!! Pimprláčtina ve velkém!!! Sada velkých loutek (všechno podle starých loutkářů z rodu Karfiolů, MaIznerů a Nováků). Kompletní text Jindřich Veselý (z roku 1911) i s vartovačkou. Žádná zcizování, žádné aktualizace! Tradice pod patronací Mefistofela!!
Představení připravili: Smolík, Procházka, Dörner, Švábová, Skála, Mizerová, Mikeš, Horálek, Hybler, Svatoš, Brejcha. Produkce: Cavina, Jedefrau.org.
Představení vzniklo za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR a hlavního města Prahy.
divadlo / handa gote
Cesta

 
19:00–20:30 Trio Carlos Manouche 
Gypsy jazz. Django Reinhardt always!
hudba
Stánek
 
19:00–21:30 Josef Palivec: Sebrané spisy – Viktor Stoilov, Ladislav Čumba 
Třicet let editor Jiří Rambousek připravoval k vydání Spisy Josefa Palivce. Dva roky po profesorově úmrtí nakladatelství Torst vydáním tisícistránkového Listáře II projekt úspěšně završilo. Tým Rambouskových spolupracovníků to dokázal. Básník Palivec se vrátil do náruče české literatury.
Účinkuje: vydavatel Viktor Stoilov a hosté. 
Slovem provází Ladislav Čumba.
nakladatelský program / torst
Jednota
 
 
19:30–21:00 Pavel Büchler a Karel Haloun – Z očí do očí 
Chcete slyšet na vlastní uši to, čemu letošní hosté tohoto „formátu“, Pavel Büchler a Karel Haloun, říkají prndy starejch zbrojnošů? Přijďte si poslechnout jejich rozhovor! Řeč bude o studiích v době normalizace, o tom, proč první z nich zamířil od designu k volnému umění a druhý se vydal opačnou cestou, a o mnohém jiném, např. o jejich společné knize, monografii PB v dopisech s KH nazvané O umění, zjednodušeně řečeno. Společenský oděv není podmínkou.
z očí do očí / schola
 
Want to know what this year’s guests, Pavel Büchler a Karel Haloun,
mean by the “yakkin’ of old armor-bearers?” Come listen to them talk
about normalization-era studies, why the first of them decided to pursue
design and free art while the second set out in the opposite direction.
Or about the book they co-authored together, PB’s monograph of letters to
KH entitled On Art, Simply Put. Formal wear not required.
from Eye to Eye / schola
Osvěžovna 
 
19:30–20:30 5 a ½ scénáře Ester Krumbachové 
Scénické čtení fragmentů ze scénáře nedokončeného druhého dílu kultovních Sedmikrásek, který společně psaly v roce 1990 Věra Chytilová a Ester Krumbachová, proběhne u příležitosti vydání knihy 5 a ½ scénáře Ester Krumbachové (NAMU, 2021, ed. Jan Bernard). Čtou performerky Daniela Grohová a Bára Purmová. Čtení předchází úvod od editora knihy Jana Bernarda.
nakladatelský program / namu / scénické čtení
Divadlo jeviště 
 
20:00–21:00 Bytové čtení: ze svých překladů čte Petr Komers
Čtení z chystané knihy povídek současného vietnamského spisovatele Nguyen Huy Thiepa Když není král, kterou právě vydává nakladatelství Argo. 
Čte překladatel Petr Komers.
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
 
20:30–22:00 Romano špekulantos 
Vyprávění vždy patřilo k nejdůležitějším způsobům, kterým se celá staletí šířila romská kultura. Historky, pohádky i legendy se zachovaly právě díky znovu a znovu tradovaným, ústní tradicí cizelovaným příběhům. A dnes, ve 21. století, jako by vypravěčství povstávalo z popela. Není nic silnějšího než u ohně poslouchat dobrého vypravěče... Eva Danišová a Květoslava Podhradská tentokrát budou vyprávět rodinné historky a doprovodí je muzikanti Pavlína Matiová a Roman Zorba Horváth...
family byznys / slovo 21 / čtení / koncert
Farní zahrada
 
20:30–21:00 Laurent Barber 
Rap z Tábora. 
hudba
Cesta
 
21:00–22:00 Novičok nebo kulka: jak umírají Putinovi kritici
Výbuch muničního skladu ve Vrběticích a atentát na dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury má na svědomí stejná vojenská organizace – ruská rozvědka GRU. Případy patří k mnoha indiciím, které dokládají, že ruské tajné služby a jejich speciální vražedná komanda stále častěji operují na evropském území, včetně České republiky, a jejich sebevědomí i agresivita rostou. Investigativní reportér Ondřej Kundra rozkrývá pozadí těchto a dalších kauz, například otravy Alexeje Navalného, vraždy čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně, pokusu o puč v Černé Hoře v roce 2016 či dodávky českých zbraní určené ruským agentům. Z široce pojatých souvislostí vyplývá, že nejde o izolované události, ale o propracovaný systém zaměřený mimo jiné na likvidaci kritiků Putinova režimu. Autor však nabízí ještě mnohem víc než tato líčení. Obrací optiku do nitra novinářské kuchyně a líčí historii a fungování mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat, se kterou spolupracoval na odhalení jednoho z agentů v případech Skripal a Vrbětice. Je to zneklidňující a varovný pohled do temných zákoutí politických cílů Kremlu.
nakladatelský program / paseka
Jednota
 
21:00–22:00 Fvck_Kvlt
Raper, muzikant, pankáč? Od každého trošku. Denis Bango aka FVCK_KVLT pochází z Trnavy a možná ho znáte jako zpěváka, kytaristu a textaře punkové kapely The Wilderness. Zní syrově, upřímně a bez pózy. Všechna jeho hudba je 100% DIY. Od beatů přes nahrávání až po výsledný master. 
hudba
Cesta
 
21:00-22:00 S. d. Ch. – Tma milosrdenství 
Premiéra scénického čtení jediné možné hry o slavném dřevorytci.
Mistr knižního designu Josef Váchal nikdy žádnou pořádnou rodinu neměl ani nezaložil. Snad proto se chtěl v dalším životě narodit jako pes. Hru o jeho posmrtných osudech uvedeme v rozhlasové verzi, a přesto na jevišti… Postav jako na orloji, tvůrčí ztvárnění astrálních entit, nekorektní humor. A ještě něco… Největší slabinou životopisných děl bývá přítomnost hlavního protagonisty. To se nám stát nemůže...
Režie: S. d. Ch. Scéna: Antonín Antonín, Jan Klimeš, S. d. Ch. 
Zvuky a ruchy: Jan Klimeš, Patrik Trska
Účinkují: Tabook all stars
divadlo
Truhlárna
 
21:00–22:30 Petr Borkovec: Co je nového v oddělení hadů?
Čtení z knihy povídek a krátkých próz Sebrat klacek a z nových textů. Legendy o otci, jak je vyprávěla matka, zatímco babička seděla vedle. Vražda v japonském dřevořezu. O nejlepším místě ve zpustlé zahradě. A literární portrét paní Terezy. 
nakladatelský program / fra
Divadlo jeviště
 
21:00–23:00 Dingo 
Pět kovbojů, na které je vypsána odměna za šíření kvalitní country hudby. A nejsou to žádní zpropadení kotlíkáři – Dingo je jediná country kapela, která seznamuje banjo a balalajku s blackmetalovým growlem a seznámí s ním i vás.
hudba
Osvěžovna
 
22:00–00:00 Sweet Irie Vibez/SISTA MAJKA/Bratislava
Roots, dancehall, dub
hudba
Cesta
 

Sobota 4.9.2021

10:00–18:00 Knižní trh Pražská
65 nakladatelů, 65 způsobů, jak se dívat na svět!
Přijďte si nakoupit, listovat, povídat, rozkládat a zírat.
 
10:00–18:00 Tabook přístav: půjčovna lodiček
Půjčte si lodičku v tabookovém přístavu u Trafačky a udělejte si romantický výlet přes Jordán. 
Ve spolupráci s Fokus Tábor.
Přístav
 
 
10:00–18:00 TISK STAN
Sítotisková dílna pod vedením Tomáše Klepocha a jeho studentů a hostů.
Direkt sítotisku. Vytlač si svoj majsterštyk! Dílna bude rozdělena na dva bloky. Všechny instrukce dostanete na místě od organizátorů. Zápis vážných zájemců o sítotiskovou dílnu ve stanu před Trafačkou.
 
10:00–18:00 Hra po městě: Venku. Průvodce po tajemstvích přírody v režii Přírodní školy dle knižní předlohy
Co všechno se dá vidět VENKU? Jaké záhady nám připravila příroda? A kdo zanechal ty stopy v parku? Máš odvahu se s námi vydat na průzkumnou výpravu? Šest stanovišť na cestě za poznáním– hra VENKU 
Pro všechny zvědavé co už umí číst nebo s sebou mají toho velkého dvounožce co to udělá za ně. Tužka s sebou.
Začátek hry: Zahrada Střelnice
 
13:00 – 17:00 Školka aneb Hravé odkladiště
Dětský klub Janíček – Klokotská 116
 
po celý den Čtenářské hnízdo
Střelnice malý sál
 
po celý den Tabooková dílna 9 x 9 nonstop
Ach jo, mám strašně materiálu. Jo? A čeho? Dvoumilimetrové šedé lepenky velikosti 9 x 9 cm. To je super, z toho se dá dělat spousta věcí! Myslíš? Jo, třeba fotoalbum, momentky a příběhy z rodinného života, reklama na rodinný recept či neuskutečněné sny, všední život v 3D domečku, encyklopedie rodinných tajemství, kalendář na míru na celý rok, skládací metr, dlouhý podtácek pro celou rodinu…
Tak jo, to bychom mohli dělat i celý den. Tak přijď v pátek nebo v sobotu na střelnici.
 
____________________________________________________________
 
9:30–12:30 Kurz zbytečných reportáží s Jindřichem Janíčkem a Benjamínem Horváthem
Ze všeho se dá udělat kreslená reportáž. Každou situaci lze zaznamenat. Zachytit ji do skicáku a podat o ní zprávu. Od prezidentských voleb po objednání čočkové polévky ve školní kantýně.
Kresby jsou v takovém případě důležité, protože přitáhnou i čtenáře, které by téma jinak nezajímalo. Ale důkladné prokreslování není nutné. Stačí okamžik. Prodejci na festivalu nefunguje terminál na platební karty? Dvě rychlé kresby. Jdeme dál. Návštěvník si odloží nápoj na vystavené knihy? Jedna skica. Zákazník odmítl tašku a neví, jak zakoupené knížky nést – to možná bude vyžadovat delší sledování a více kreseb.
To jsou jen příklady. Teprve uvidíme, jaké situace letošní Tabook nabídne.
A hlavně je na každém samozvaném reportérovi, co se rozhodne zaznamenat do skicáku.
dílna / nakladatelský program / take take take
Dopolední kreslení po městě. Pro děti od 10 let. Maximálně 15 účastníků. Přihlaste se na tel. 777 119 838 
pohybující se
 
9:30–10:30 Doma: rodinná nakladatelství
Produkci ilustrovaných knih v Itálii dávají jedinečnost malá, často rodinná nakladatelství s jasnou představou, jak má současná kniha vypadat. Skrze příběhy a autory představíme některá z nich: Emme edizioni, Babalibri, Topipittori, Orecchio Acerbo, Corraini, Minibombo.
Účinkují: Hamelin – Giordana Piccinini, Ilaria Tontardini, Emilio Varrà.
 
Small, often family-owned publishing houses with a clear vision of what the contemporary book should look like give illustrated books in Italy their unique flavor. Through stories and authors, we present several of them to you: Emme edizioni, Babalibri, Topipittori, Orecchio Acerbo, Corraini, Minibombo.
Speakers: Hamelin – Giordana Piccinini, Ilaria Tontardini, Emilio Varrà.
schola / invisible lines
Kavárna divadlo
 
9:30–11:00 Debata: Literatura a knižní kultura v regionu
Jak může fungovat literární život mimo velká města? Může vůbec? Čím to, že v Táboře literatura žije na mnoha úrovních – knihovna, festival i knihkupectví? Diskuse s táborskými zástupkyněmi literárních institucí o tom, jak se jim podařilo a daří dostávat nezávislou literaturu k lidem, kteří nejsou ovlivňováni reklamou na knihy v metru.
diskuze / off knihovna
Knihovna
 
10:00–10:40 Mapy mých pocitů
Čtenářská lekce s knihou Mapy mých pocitů (B. Landmann). Nechte se vtáhnout do krajiny nálad a pocitů. Společně s poutníkem obeplujeme tajemnou zemi, navštívíme ostrovy a pevniny, překonáme hory a pouště, abychom nakonec objevili Ostrov lásky. Kouzelně ilustrovaný příběh beze slov uchvátí každého, kdo umí snít. Připravte se na cestu! 
Lektorka: Lucie Vrtalová
Pro děti od 5 let
dětem / čtení
Čtenářské hnízdo
 
 
10:00–11:00 Permacomix
Právě dnes, kdy kolem sebe vidíme důsledky probíhajících klimatických změn, poskytuje permakultura velkou naději a konkrétní vizi, jak žít vědomě skromně, odpovědně, a přitom i příjemně a kvalitně, protože si ujasníme, kde jsou v životě skutečné hodnoty. Permakultura se netýká zdaleka jen pěstování vlastního jídla, farem nebo zahrad ve stylu jedlého lesa; je to celý systém designu, včetně etiky, principů a různých postupů, který můžeme využívat pro všechny oblasti života, od celých krajinných partií po lidské komunity. Jak vidíme na příkladu hrdinů Permakomixu, nemusíme dokonce ani farmařit, ale můžeme permakulturně žít i v městském bytě. Beseda s odbornicí na permakulturu Evou Hauserovou o permakultuře, životním prostředí a alternativních způsobech života.
Debata navazuje na komiks Permacomix, jak žít permakulturně, návod k použití, který vypráví skutečný příběh dvojice, jež se rozhodla žít permakulturní život.
Účinkují: Eva Hauserová, Petr Himmel, Lumír Kolíbal.
nakladatelský program / garamond / dharmagaia
Výběr
 
10:00–11:00 Kiko a princezna z tundry Markéta Pilátová
Malá Japonka Kiko se opět musí stěhovat. Žije už třetí rok v České republice, protože její tatínek, restaurátor starých knih, pracuje ve starých knihovnách a archivech na českých hradech a zámcích. Tentokrát se s ním Kiko vydá na zámek v Javorníku. V blízkém dřevěném pavilonu známém jako Tančírna potkává mongolskou dívenku Alim i českého kluka a tak trochu sígra Milana. Trojice kamarádů najde poklad tajemného českého legionáře a pak společně stráví prázdniny v mongolské tundře.
dětem / čtení / dílna
Střelnice zahrada
 
10:00–11:30 Ivan Foletti: Idylka na prahu chaosu? Umění theodosiovské dynastie, pád říše a brána do nebe.
Na začátku pátého století vládne rozlehlé Římské říši rodinný klan Theodosiovců. Jejich moc sahá od východu na západ, jejich prostředky jsou zdánlivě neomezené. Umělecká díla, která si objednávají, jsou jednoduše dechberoucí. Stačí si vybavit ravennské mozaiky či mohutné hradby tehdejší Konstantinopole. Ve skutečnosti se však jejich říše otřásá v základech: v roce 410 je Řím po tisíci letech vypleněn. Vládnoucí dynastie je natolik slabá, že si „barbarský“ král Athaulf neváhá vzít za ženu mladičkou princeznu Gallu Placidii (388–450), která byla při plenění Říma zajata jako rukojmí.
Proti všem očekáváním se však římská princezna do svého manžela skutečně zamilovala. Když Athaulf o několik let později umírá, Galla se s jeho ztrátou jen těžce smiřuje. Uprostřed politického a společenského chaosu se pak tak velká žena postaví do čela svého rodu a stane se první císařovnou s exekutivní mocí v dějinách říše. Doba přeje silným ženám, které v theodosiovské dynastii (a soudobé společnosti) hrají klíčovou roli.
Tradičně je období počátku pátého století považováno za moment, kdy se „velkolepá“ římská kultura hroutí. Realita je však mnohem komplexnější. Ano, Západ se nenávratně mění, ale uprostřed těžké geopolitické krize se nadále žije. Ženy v čele s Gallou Placidií zažívají jedinečný moment emancipace a umění, které v té době vzniká, je potom vyjádřením nekonečné naděje v život za hranicemi tohoto světa
přednáška / nakladatelský program / centrum raně středověkých studií
Divadlo jeviště
 
10:00–12:00 Gerard Lo Monaco: Pop-up dílna
Prázdný papír, nůžky a fantazie: dvouhodinová pop-upová dílna pod vedením velmistra v oboru knižní architektury. Pouze pro přihlášené. (Ve spolupráci s projektem Invisible Lines.)
workshop / invisible lines / francouzský institut
Truhlárna
 
10:00–12:00 Creative character development and storytelling – workshop for young adults (12–18 years old)
Participants fill out basic information about an imagined person. All the information is then gathered and mixed together. Everyone randomly picks some facts and then draws a character based on the information they get. Then they think of situations that could happen to the character and some given objects. Finally, they choose some of the situations and make comics out of them. With Rebeka Lukošus and Jurijs Tatarkins.
In English / capacity 12 people
Tukan
 
11:00–11:30 Za dveřmi
Dobrodružná loutková pohádka s papírovými loutkami.
Uprostřed velkého města stojí velký dům, ve kterém žije mnoho různých lidí a zvířat. Někdy je v něm úplné ticho, jindy zase pořádný rozruch. Ticho tu bývá jen ve třetím, úplně posledním patře. Jáchym žije v prvním patře s maminkou a tatínkem. Má to tu moc rád, jen o prázdninách všichni kamarádi odjíždějí pryč a Jáchym se potlouká kolem domu sám, protože tatínek i maminka jsou každý den v práci. Naštěstí se objeví Ema, která přijíždí na návštěvu za tetičkou do bytu číslo dva hned v přízemí. Ema miluje tajemství a záhady a ty na sebe opravdu dlouho nenechají čekat... 
Tvůrci: Johana Bártová, Jakub Müller, Antonie Rašilovová, Jakub Šulík
Pro děti od 5 let
divadlo / dětem 
Divadlo zahrada
 
11:00–11:45 Andrea Antinori
Jak se žije italskému ilustrátorovi nejmladší generace? Daří se mu živit ilustrací, kolik knih už má za sebou a na co se těší? (possibility of english interpretation).
Schola
 
What is life like for a representative of the youngest generation of Italian illustrators? Can he live off his illustrations? How many books has he completed? And what is he looking forward to?
Schola /corraini
Divadlo kavárna
 
11:00–12:00 Reinaldo Arenas – Barva léta – Jiří Holub
Ukázky z překladu groteskně-satiricko-homosexuálně-karnevalového románu Barva léta kubánského spisovatele Reinalda Arenase čte Jiří Holub.
bytové čtení
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
11:00–12:00 Limity autonomie: subverzivní nakladatelské strategie v čase digitálního kapitalismu
Jaký význam dnes mají v souvislosti s knižní vydavatelskou činností termíny jako underground, samizdat, d.i.y. / d.i.t., nebo zin a jakým obsahem lze v současné době naplnit pojmy subverzivní či autonomní? Lze vydávat knihy v kvalitní knižní a grafické úpravě, pokud pracujete s nulovým rozpočtem a vaše nakladatelství sídlí uprostřed vřesoviště, kde není elektrická energie? Musí takovéto nakladatelství nutně rezignovat na kvalitní redakční práci? Proč pro nás slow publishing představuje základní a záměrný ideový pilíř a nikoliv nutnost? A může takové nakladatelství přežít, pokud vyznává slogan: Hospodářským cílem všech aktivit Mezinárodní konfederace pastevců je finanční ztráta, která, jak doufáme, podpoří příznivý ekonomický pokles?
nakladatelský program / mezinárodní konfederace pastevců
Cesta zahrada
 
11:00–12:00 Pavel a Hiromi: Jak zní svět
Japonská malířka Hiromi vytvořila originální knihu pro české čtenáře. Poutavé příběhy s kocourkem Kosmosem jsou plné tvoření a her se zvukomalebnými slovy, které vám otevřou nový svět. Na základě knihy si Hiromi spolu se svým českým manželem Pavlem připravila zvukomalebný workshop. Děti (i dospělí) se při něm naučí tvořit nová slova, hrát si s jazykem a inspirovat se zvukem, obrazem, pohybem i přírodou.
Vhodné pro všechny 0–122 let.
workshop / off: artmap
šachový altán na Šanci
 
11:00–12:30 Pavel Klusák: Dva otcové
„Skutečně není možný, aby zpěvák populární hudby, jehož popularita je pochopitelně ovlivňována drtivou většinou, a to jsou mladé dívky… Kdyby se dozvěděly, že jsem se jim oženil, už by tam byla tam taková zeď mezi námi…“ Pavel Klusák vybírá rodinné motivy z knihy o největší hvězdě československé popkultury Gott. Československý příběh (Host, podzim 2021). (Host, podzim 2021).
family Byznys
Osvěžovna
 
12:00–13:00 Illustratrici e illustratori 
Úvod do současné italské ilustrace: mimořádné knihy a autoři, kteří ovlivnili scénu svými knihami a výtvarnými experimenty. 
Přednášejí: Hamelin – Giordana Piccinini, Ilaria Tontardini, Emilio Varrà.
schola /invisible lines
 
An introduction to contemporary Italian illustration: outstanding books and authors that influenced the scene through their books and artistic experimentation.
Speakers: Hamelin – Giordana Piccinini, Ilaria Tontardini, Emilio Varrà.
schola / hamelin / invisible lines
Divadlo kavárna
 
12:00–13:30 Nakresli si svého superhrdinu
Nakresli si vlastní komiksovou postavu a vymysli krátký komiksový scénář. S autorem úspěšného komiksu Jarmil, který vychází v dětském časopisu Raketa, se ve zkratce seznámíš s typologií a charakterem komiksových postav a zjistíš, co všechno komiks nabízí.
dětem / dílna
Střelnice sál
 
12:00–13:30 Miroslav Petříček: Zrození kinematografického času
Jaká je povaha času, pokud jej chápeme jako proud i jako kvantovanou veličinu? Co se začalo odehrávat v prostoru mezi jednotlivými snímky, když z fotografie povstal film? Filozof Miroslav Petříček, laureát ceny Jaroslava Seiferta 2019 (Filosofie en noir), pohovoří o svém překladu knihy Zrození kinematografického času Američanky Mary Ann Doaneové, nejnovějším přírůstku edice Myšlení současnosti.
nakladatelský program / karolinum / přednáška 
Truhlárna
 
12:00–14:00 Komiks – žánr, ze kterého se rodí čtenáři
seminář (pouze pro přihlášené, kapacita: 20 osob)
Na interaktivním workshopu Mravenčí chůvy si ukážeme: co všechno děti zapojují a musí zvládnout, aby komiks mohly číst; proč právě komiksy jsou mezi dětmi tak úspěšné; jaké komiksy můžete doporučovat dětem, dětem, které se právě učí číst, i těm starším.
Těšíme se, až vám budeme moci ukázat náš kufřík plný knižních překvapení.
O lektorkách:
Mravenčí chůva – Marie Podvalová a Julie Dominika Zemanová
Pomáháme malým i velkým čtenářům otevírat bránu ke čtení.
Vydáváme Online magazín o knihách pro děti a pomáháme vám tak orientovat se v současné literatuře pro děti.
přihlášky a bližší informace k semináři: Barbora Müllerová, Městská knihovna Tábor, barbora.mullerova@mkta.cz
workshop/ off knihovna
Knihovna
 
 
13:00–14:00 Každý se počítá
Na počátku není nikdo. Nula. Na konci je skoro osm miliard lidí. Potkáváme se doma, v lese, na závodech, svatbách, v parku, v dopravní zácpě, na demonstraci, na pláži u vody a taky na TABOOKu. Pojďme tedy společně listovat knihou a vyprávět příběhy. Více než počítat budeme trénovat pozornost a rozvíjet fantazii.
Lektorka: Marika Zadembská / Mravenčí chůva
Pro děti od 4 let a rodiče
dětem
Čtenářské hnízdo
 
13:00–14:30 Jiří Pelán a Václav Jamek: Yves Bonnefoy a Philippe Jaccottet
Komentované čtení veršů dvou velkých francouzských básníků, jejichž dílo se před nedávnem uzavřelo a jejichž poezie, odmítající jakoukoli apriorní metafyziku a obracející pohled ke konkrétnímu vnímání světa prizmatem pomíjivosti a konečnosti jeho fenoménů, může vést k úvaze o směřování dnešní poezie vůbec.
family Byznys
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
13:00–14:30 PLAV
Let’s fuck each other instead of mother. Earth. Naše rodina je v krizi. Požár, který stravuje náš dům, nabírá na síle. Náš rod směřuje k vyhynutí. Je tohle konec? Anebo máme ještě naději na lásku? Představení čísla časopisu Plav „Život do katastrofy“, čtení a povídání o klimatické krizi.
čtení / nakladatelský program / plav
Osvěžovna
 
13:00–14:30 Co je vlastně design?
Jak dokáže design zprostředkovat informace, abychom jim ve správný čas rozuměli? A co je to vizuální komunikace? Na workshopu prozkoumáme design knih a časopisů. Jak ovlivňuje čtení a náš čtenářský zážitek? Proč nemůže učebnice češtiny vypadat jako sbírka poezie a co by se stalo, kdyby byla jako komiks? Lektorky Helena Šantavá (knižní designérka) a Kateřina Přidalová (teoretička designu) přiblíží hravou a interaktivní formou téma vizuální komunikace. Na příkladu mnoha knih a časopisů se společně zamyslíme nad vztahem verbálního a vizuálního jazyka s ohledem na rozmanité slovesné žánry. Pro návštěvníky Tabooku ve věku od 10–14 let.
Kapacita 12 osob.
dětem / workshop
Tukan
 
13:30–14:30 Odsunuté děti
Když skončila druhá světová válka, byli dětmi. Dnes jsou v pokročilém věku a žijí v Německu. Pětice německých pamětníků vypráví českému dokumentaristovi o svém odsunu z Československa. Jejich příběhy ožívají v komiksové formě skrze představivost českého spisovatele a pěti českých výtvarnic a výtvarníků.
Filmové promítání, debata o knížce s dokumentaristou Janem Blažkem a s výtvarníky.
nakladatelský program / postebellum
Obývák
 
13:30–14:45 Ukradený déšť: Šárka Grauová
Kniha amazonských mýtů, kterou zde uvádíme, vznikla jako společné dílo absolventů portugalistky pod vedením Šárky Grauové a studentů ateliéru ilustrace UMPRUM pod vedením Juraje Horvátha. „Přišli jsme o svou kulturu a o hodnoty, na kterých nám záleželo, jako je čistá voda a vzduch, kouzlo přírody či rozmanitost živočišných a rostlinných druhů, takže jsme napříště všichni indiáni, děláme sami sobě to, co jsme udělali jim.“ Claude Lévi–Strauss
nakladatelský program / umprum
Divadlo zahrada
 
14:00–15:00 Nedráždi bráchu bosou nohou – Irena Hejdová
„Marek má strašnýho bráchu. Fakt strašnýho. A tak ho shodil do WC. To jako do záchodu. A začaly se dít věci!“
Taky máte sourozence? Taky máte rodiče? A taky jsou tak strašní? Pojďte si o tom popovídat. Zážitkový workshop ke knize Nedráždi bráchu bosou nohou z nakladatelství Host povede autorka knihy Irena Hejdová. Kniha pojednává o sourozeneckých a rodinných vztazích, a tak si o nich popovídáme během dobrodružství s jejími hrdiny. S pomocí pracovních listů, které budou na místě k dispozici, také děti vytvoří obří potrubní labyrint jako z knížky. Pomůžeme bráchům najít z něj cestu ven?
Pro děti od 5 let. Přítomnost rodičů je možná, ale není nutná (jsou přece strašní!).
dětem / workshop
Střelnice zahrada
 
14:00–15:00 Musíme všichni někam na poušť – Reynek – Franz
V životě básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka patřilo přátelství s Janem Franzem mezi ta nejintenzivnější a nejniternější. Přestože byl Jan Franz, náročný literární kritik, překladatel a esejista, o osmnáct let mladší, vzniklo mezi nimi silné pouto, které přelomila až předčasná Franzova smrt v roce 1946. Oba spolu od počátku 30. let vedli korespondenční dialog, navzájem si hodnotili tvorbu a podporovali se v nelehkých chvílích. Navíc oba dva silně spojovalo jejich vysočinské venkovanství. Kniha Musíme všichni někam na poušť představuje příběh jejich neobyčejného přátelství, zpřístupňuje vzájemnou korespondenci, včetně dosud neznámých fotografií a archivních dokumentů.
U příležitosti 50. výročí smrti Bohuslava Reynka 28. září.
Představí editor knihy Miloš Doležal společně s malířem Vítem Ondráčkem.
nakladatelský program / nezávislý podmelechovský spolek
Truhlárna
 
14:30–15:30 Alice Koubová
Těhotenství, porod a mateřství jsou zkoumány ve společensko-humanitních vědách často v rámci feministických teorií v souvislosti s otázkou biomoci, normativity genderových rolí či politiky reprodukce. Druhé relevantní hledisko přináší vývojová psychologie soustředící se na ontogenezi dítěte ze vztahu s pečující osobou, na utváření a strukturaci jeho subjektivity. V obou případech je častým tématem moc – kdo komu pomáhá a k čemu, kdo se o koho stará, kdo koho kontroluje, kdo od koho co očekává, kdo má jakou svobodu k čemu a od čeho. Pak se však může stát, že člověk otěhotní, že já otěhotním, a všechny mocenské vztahy jsou přehlušeny mohutnou autoritou vlastní a zároveň na mě nezávislé živelnosti. Zkoušela jsem ji řídit, ale skončilo to fiaskem: byla jsem prostě šťastná. Byli/y jsme šťastné soutělo v mezisvětě a trvalo to dlouho. Stalo se to navíc dvakrát a pokaždé dost rozdílně. Jak takové singulární události dostát? Smím se jí jako filosofka poddat? Budu ochotná přemýšlet a jednat z něčeho, co jsem si nevymyslela sama? Může se taková zkušenost nakonec filosoficky uplatnit? 
přednáška / family byznys
Výběr
 
14:30–15:30 Sophie Van der Linden
Picture books are a child’s first peek at the world. They show him different people and they challenge him to travel or visit museums... But what if books for youngsters could become actual members of the family? Sophie Van der Linden, author and critic.
schola / gallimard / francouzský institut
Divadlo kavárna
 
14:30–16:00 Pavla Melková: Architektura reciprocity a Vnitřní čas
Neptejme se, jaká architektura je, ale především, co způsobuje. Architektka Pavla Melková nás ve své přednášce, na kterou naváže veřejná debata, seznámí s knihou Architektura reciprocity. Ta ukazuje důležitost vztahů vzájemnosti nejen ve vztazích architektury vůči lidem a prostředí, ale také v životě společnosti obecně, a je tak aktuálním příspěvkem k hledání odpovědí na otázky, kterým naše společnost bude v nadcházející době čelit. Jednotlivé typy vztahů reciprocity – respektu, sounáležitosti, komunikace, inspirace, empatie, zodpovědnosti, radosti, paměti, lásky, úspornosti, velkorysosti, pravdy, podpory, otevřenosti, poetičnosti, propojení, vyváženosti a vzdělávání – jsou představeny skrze příklady v životě lidí i společnosti, v různých vědeckých či uměleckých oborech a nakonec také v architektuře samotné.
Na představení knihy naváže čtení ze sbírky poezie Pavly Melkové, Vnitřní čas. Sbírka je propojena s autorskými deníky výtvarníka Michala Škody. Autoři nás společně provádějí cestou skrze obrazy vnímání prostředí našeho života. Procházíme časem a prostorem každodennosti. Pocit, který v nás prostředí vyvolává, vytváří obraz v naší hlavě. Není to už obraz reálného místa, ale prožitku z něj. Ten se stává součástí našeho vnitřního prostoru a propojuje se s krajinou duše.
nakladatelský program / off / architektura / poezie
Knihovna (poté přesun do Botanické zahrady)
 
14:30–16:30 Procházka po výstavách s autory
start Divadlo
 
15:00–16:00 Létající kapři
Krása z recyklovaného materiálu. Dílna s Veronikou Richterovou.
workshop
Střelnice zahrada
15:00–16:00 Těsto
Dámský vokální oktet vznikl u stolu na jaře 2020 z potřeby animace neznámých, ze sušilovských sborníků dolovaných lidových písní. Postupně se dala dohromady skupina osmi zpěvaček, které se scházely na různých místech a při různých příležitostech. Vystupování na veřejnosti je podobné jako naše „zkoušky“ – snažíme se nepředvádět, ale sdílet. Interpretace, ladění i skladba písní, které stále objevujeme, je pokaždé jiná, osvobozující, překvapující – pro publikum i pro nás.
koncert
Farní zahrada
 
15:00–16:00 Bytové čtení s Lucií Koryntovou: Raoul Bopp, Had Noratu
„Jdu krok sun krok soukám se dál a dál / Hroužím se do lůna pralesa hryžu kořeny,“ čteme v úvodu knihy Had Norato brazilského spisovatele Raula Boppa. Tato básnická skladba napsaná na počátku minulého století pod dojmem z návštěvy amazonského pralesa je jedním z ikonických textů brazilského modernismu hledajícího ryze národní kořeny literatury. Poezie, jejíž materií jsou amazonská příroda a folklor, překypuje vizuálními metaforami a zvukomalebností. Hrdina v kůži hada zdolává nástrahy pralesa, aby dosáhl vytouženého cíle, vzal si za ženu dceru královny Luzie. Lucie Koryntová bude číst ze svého překladu této básnické skladby a komentovat její specifika, s nimiž se při převodu z portugalštiny do češtiny vyrovnává.
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
15:00–16:30 Lydia Tischlerová: Se žlutou hvězdou v prázdném kupé 
Příběh jedné z posledních žijících pamětnic Osvětimi, která po válce odešla do Velké Británie, kde absolvovala psychoterapeutický výcvik u Anny Freudové a celý profesní život se věnovala dětské psychiatrii. Kniha postupuje chronologicky od Lydiina dětství stráveného v předválečné Ostravě přes neúspěšný pokus o útěk do Polska, pobyt v Terezíně, v koncentračním táboře Osvětim, osvobození a odchod do Británie. Lydia Tischlerová (*1929) žije v Londýně. S autorkou v živém rozhovoru Petr Vizina.
z očí do očí
Obývák
 
15:00–16:00 Marcela Linhartová: Vyjměte kost 
Texty Marcely Linhartové, dříve Pátkové, se už od první vydané knihy vyznačovaly erudovanou prací s jazykem, zakotvením v až filozofickém typu přemýšlení nad stavem věcí a zároveň metafyzickými přesahy. To vše nalézáme i v knize Vyjměte kost, v níž ale přibylo každodenní metafyziky a sbírka je též výrazně osobnější než knihy předchozí. A vztah k víře je tady více pociťován jako vztah ke Druhému.
Provází Josef Straka
nakladatelský program / protimluv
Hatumoa
 
15:30–16:30 Marilyn & Pablo: Vdávalo se Motovidlo
Rozverný příběh na téma známé písně. Pro mladší děti a jejich rodiče. 
dětem / divadlo
Divadlo zahrada
 
 
15:30–17:00 Irena Brežná: Nevděčná cizinka
Irena Brežná, světová novinářka nejnověji ověnčená cenou Hermanna Kestena, emigrovala s rodiči do Švýcarska. Tato zásadní zkušenost tvoří skrytý i zřejmý základ jejích reportáží, esejů i próz. Román Nevděčná cizinka, který právě vychází v češtině, představuje zralé, originální a humorné literární dílo. O tom, jak vidí a chápe současnou situaci a svět, o tom, jak dnešek poměřuje se skutečností, ve které byla přinucena žít, o přistěhovalectví, vykořeněnosti a samozřejmě i hrdinství.
nakladatelský program / baobab
Truhlárna
 
 
16:00–17:00 Sydney (My dva z B.)
Jak daleko je to z Tábora do Sydney? Jaké dobrodružství může zažít dvanáctiletý kluk Tonda z městečka B., který nemá zrovna „na růžích ustláno“? Čtení, předvídání a vyprávění nad knihou Terezy Horváthové.
Pro čtenáře od 9 let
Lektorka: Marika Zadembská
dětem / hnízdo
Čtenářské hnízdo
 
16:00–17:00 Obří dílna
Výtvarná dílna vtáhne návštěvníky do prostředí obří knihy a pomůže představit si, jaké to je, být obrem. Obkreslování a dokreslování lidí jako obrů v různých situacích na velké formáty papíru.
Hlavní hrdina naší knihy je pomalý obr. Začíná den prací, pokračuje procházkou a končí odpočinkem stejně jako my, lidé. Je tu jen malý rozdíl: během obrova dne se totiž vystřídá čtvero ročních období. Vstává na jaře a ke spánku uléhá v zimě. Obr se pohybuje tak pomalu, že ho lidé nejsou schopni postřehnout, a to ani když je těsně za okny jejich kanceláří. Možná právě proto je nejradši v přírodě. Žije si úplně jinak než celé to uspěchané, do sebe zahleděné město. Co takhle spolu s obrem na chvíli zpomalit, zaostřit a vychutnat si život? Možná se nám svět kolem začne zdát trochu větší a zábavnější!
dětem / čtení / dílna
Střelnice zahrada (parket)
 
16:00–17:00 David Drábek: Ochechule
Dlouho očekávaný prozaický debut dramatika a režiséra Davida Drábka (* 1970) se vzpírá jakékoli definici. Příběh života po životě v krajině podivného a fatálního časoprostoru postupně graduje a sklene se v krasosmutně humanistické vyprávění. Dobrodružství necelé desítky postav, jež je s existenciální ne-logikou a ne-výběrem vržena do situace „po smrti“, provede čtenáře zábavnou i přemýšlivou formou pomyslným labyrintem světa a popem srdce, tak jak tyto vlastnosti známe z nejlepších dramatikových her (Akvabely, trilogie Jedlíků čokolády ad.). Příběh Davida, Obry, Gabriela, manželů Fenkových, biblických Adama a Evy i eponymní Stařeny a lehce hororové Emílie Dřevojánkové pobaví i pozuráží čtenáře malé i velké, včetně nečtenářů. 
nakladatelský program / akropolis / autorské čtení
Cesta
 
16:00–18:00 Balla je mrtvý / KK Bagala 30 let
Ballovu poslední knížku povídek v překladu Michala Šandy uvádí nakladatelství Větrné mlýny a KK Bagala za účasti autora. Kultovní slovenské nakladatelství KK Bagala oslavuje letos 30 let existence. Při té příležitosti představí jednoho ze svých kmenových autorů. Balla je mrtvý je mozaika víceméně bizarních povídek, jejichž postavy navenek působí jako krutá, nenávistná individua. Jedna z nich říká? Dobrý aforismus je víc než špatný román.
nakladatelský program / větrné mlýny / literarnyklub.sk
Osvěžovna
 
16:30–18:00 Jiří Holub a Jiří Pelán – Andalusanka
Nad překlady z románských literatur obecně a nad překladem Delicadovy Pěkné Andalusanky zvláště. Příběh prostitutky a dohazovačky Losány může otevřít řadu otázek týkajících se kultury 16. století, především otázku vztahu mezi renesančním idealismem a naturalismem. Překvapivě moderní vyprávění o andaluské prostitutce, léčitelce, kosmetičce, dohazovačce a věštkyni Losáně, která působila v Římě za časů medicejských papežů, představuje jedno z nejzáhadnějších, nejerotičtějších a nejhravějších děl starší španělské literatury. Ukázky z něj čte, komentuje ho a diskutuje o něm Jiří Holub.
z očí do očí / nakladatelský program / rubato
Divadlo kavárna
 
16:30–18:00 Romani Family Byznys
Divoké devadesátky v příbězích trojice romských autorů narozených těsně po roce 1980. Jak se nuselští Romové popasovali s příležitostmi a nástrahami raného kapitalismu? Co obnáší být členem hudebnické rodiny Bangovců? Jaké to je, dát všemu známému sbohem a odjet za štěstím do Kanady? Romani family byznys v povídkách Reny Horváthové, Marii Sivákové a Patrika Bangy.
nakladatelský program / family byznys
Jednota
 
16:30–18:00 koncert Mazookas
Mazookas je skupina ilustrátorů a grafických designérů z Berlína hrající lidovou hudbu z celého světa – od východní Evropy až po západní Ameriku. K volbě názvu ji inspiroval newyorský jazzový pianista, který mazurku vyslovoval „mazooka“.
hudba
Divadlo jeviště
 
17:00–18:00 Medvěd 1420
Slavná táborská historie i současnost pohledem loutkového souboru Drak 'n' roses ze Soběslavi.
divadlo / drak 'n' roses
Farní zahrada
 
17:00–18:30 Čemu se haiku říká, chtěl bys to udělat? 
Česká haiku aneb Mnoho povolaných, málo vyvolených!
Tereza Říčanová, Jan Frolík a Jakub Zeman čtou svá trojverší. A odpovídají na otázku, proč nepíší pětiverší. Uvádí Petr Borkovec 
family byznys
Čajovna
 
18:30–19:00 Předávání stipendií Miroslava Šaška
Divadlo jeviště
 
18:30–19:30 Básník Ticho: Firemní návrh na dabing
Ve sbírce Firemní návrh na dabing je básnické vidění postaveno na rovině osobní, civilní, vymezené místopisem básníkovy krajiny. V tom se nová sbírka výrazně liší od autorových předchozích knih. Vzniká text, který je „míchán“ z prvků osobních, referenčních, milostných, technických, ale také narkotizujících i historických atd. Ticho tímto postupem vytvořil rozsáhlou sbírku, která obsahuje na devadesát básní většího rozsahu a navazuje na předešlou básnickou knihu s názvem Play off z roku 2016.
nakladatelský program / protimluv
Hatumoa
 
18:30–20:00 Václav Jamek
Rodina není instituce bezchybná a vždy spolehlivá. Rodinný podnik se může zadrhnout, může i zkrachovat. Václav Jamek bude číst ze svých publikovaných i dosud nepublikovaných (mladistvých) textů o tom, jak takové selhání rodiny může vypadat. Zanedbána nebude ani hospodářská stránka věci, včetně ceníků potravin a domácích potřeb.
family byznys
Truhlárna
 
19:30–20:30 Ilustrátorské klání Tak i Tak
Tak i tak!
 
Číslo 1 je nestíhající šuftič.
Číslo 2 začíná pořád znovu.
Číslo 3 se nevejde do formátu.
Číslo 4 už se chce jen válet.
Číslo 5 bez výsledku experimentuje.
Číslo 6 kopíruje instagram.
Číslo 7 potřebuje pravítko.
Číslo 8 nakonec nedorazí.
Číslo 9 rozmýšlí varianty.
Číslo 10 smaže geniální dílo.
Číslo 11 ignoruje zadání.
Číslo 12 upadá do deprese.
 
Neopakovatelná show 12 kreslířů a kreslířek nezvyklých na publikum. Přijďte se podívat!
Moderuje Horváth, předkresluje Rutová.
Performance
Divadlo jeviště
 
19:30–20:30 Antonin Artaud inspirativní
"Ladislav Šerý představí reedici prvních dvou dílů textů Antonina Artauda, které vyšly v polovině 90. let v nakladatelství Herrmann & synové a mnoho let byly nedostupné. 
Artaud je naprosto unikátní postava francouzské literatury 20. století, jeho dílo mělo nezanedbatelný vliv na řadu postmoderních filosofů a ani dnes neztrácí na své aktuálnosti."
nakladatelský / Hermann a synové
Divadlo kavárna
 
19:30–20:30 Protější svahy Mořice Kleina s úvodním slovem od Miloše Doležala
O „knize v tisku“ Protější svahy Miloš Doležal napsal: „Jak název evokuje, autor v textu propojuje zdánlivě protilehlé polohy a žánry, verše, zápisky, sny, cestopisné črty a povídky v jeden celek. Ústředním tématem celého textu je krajina, chůze a fenomén času; paměť míst, návraty a ohledávání vlastní minulosti a v neposlední řadě konfrontace malých i velkých dějin se vzpomínkami. Básně jsou zabydleny i zalidněny postavami s krevnatou historií, krajina má zcela originální podobu. Klein je totiž autorem, jehož tvorba vyrůstá z jedné lokace, je ukotvena do okolí dvojměsta Sedlec–Prčice, a v jehož textech vystupují na scénu zcela konkrétní jména vsí, měst, hospod, lidí, knih. Není však milec sentimentálních regionalistických piruet. Svůj domov, region a okrsek způsobem uchopení překračuje, dotýká se základních lidských dramat a jako trpělivý pozorovatel proniká pod povrch geologických i paměťových desek.“
čtení 
Bečvárna
 
19:30–21:00 Katarína Kucbelová: Čepec 
Čepec – emblém folklorní minulosti, který chrání před nevítanými pohledy mužů nebo závistivých žen. Na obálce knihy je zase náprstek, ochraňující prst při šití před píchnutím. Proč? Katarína Kucbelová chodila dva roky po folklorní oblasti Šumiac pod Kráľovou hoľou, kde se chtěla naučit šít čepec, a přitom se dozvěděla o mnoho víc: o životě v odlehlé horské vsi v postupně se vylidňujícím regionu, o sobě, o lidové kultuře o soužití s Romy, o stereotypech, včetně těch, ve kterých sama žila a žije. Autorka představí český překlad knihy, který právě vychází. 
z očí do očí
Jednota
 
20:00–21:00 Peter Kolárčik
Kytarový rap o životě.
hudba
Cesta
 
20:00–21:00 Bytové čtení s Šárkou Grauovou: Clarice Lispectorová
"Clarice Lispectorová je po Kafkovi největší židovská spisovatelka," napsal Benjamin Moser. Jeho obsáhlý životopis brazilské spisovatelky, od jejíhož narození nedávno uplynulo sto let, vyvolal vlnu světového zájmu o její dílo. Překladatelka Šárka Grauová bude číst z autorčiných dosud česky nepublikovaných krátkých próz.
(kapacita 15 osob, pro rezervaci pište na tel. 777 119 838 a čekejte na potvrzení a adresu)
 
 
20:00–21:00 Ondřej Horák, Pohlavní styky, úvod Martin Lukáš
Román Pohlavní styky má sice světové parametry, přesto se rozhodl ctít trend používání lokálních surovin. Díky typicky českým ingrediencím – žvanivost, závist, křiváctví, slavomam, nenažranost, zbabělost, mindrák či lakota – totiž vznikl hustý boršč plný řídkých nýmandů. Srdcervoucí konkurz na největšího Čecháčka může začít. Zvítězí některý z ministrů kultury?
nakladatelský program / fra
Vinotéka U Černého kocoura a zeleného stromu
 
 
20:30–21:00 Čas na Žas
Dnes otvíráme úŽASný bar (jedná se mimochodem o rodinný podnik) s ochutnávkou hudebních čísel ze soudku lidových písní i autorské tvorby. V nabídce máme opojné nápěvy tuzemského původu i cizokrajné importované produkty. Namícháme vám zcela nové, chuťově překvapivé experimenty a vzápětí vás nalijeme písněmi tradičními a ověřenými. Na výběr bude hudba archivní s přívlastkem i melodie z lidovější cenové kategorie.
Ženský Amatérský Sbor z Tábora, který z neznámých důvodů stále mění svá jména (tak třeba na Štare Kachně, Spiženy, Bobaně, Z neznámých důvodů atd…), aby se nakonec zase vrátil k tomu původnímu, vám za úŽASným barem namíchá nápoje, které nezpůsobí kocovinu, pouze lehkou rozjitřenost a povznesenou náladu.
hudba
Truhlárna
 
 
21:00–22:00 Cermaque
Běsné, politické i intimní písně Jakuba Čermáka získaly v posledních letech nominace na cenu Anděl (v kategoriích alternativa a folk). Jakub má na kontě deset studiových alb, několik sbírek poezie a knížku pro děti Do Vesmíru!, kterou vydalo táborské nakladatelství Baobab. Živelné provedení textově vybroušených skladeb v kapelním provedení doprovází violistka Julie Goetzová, bubeník/kytarista Martin Barinec a zpěvačka/basistka Zuzana Barincová. Folk s příměsí punku i rapu. Folk pro 21. století.
hudba
Osvěžovna
 
21:00–22:00 Banana Split a Jeho Moralisté
Netřeba anotovat!
hudba
Pivnice U Lva
 
21:30–22:30 Severní nástupiště
Folk, country, písničkářství, romantika starých trampských songů, přátelství a solidarita.
hudba
Cesta
 
22:00–23:00 Občanská společnost
Scénické čtení ve formě inscenovaných dialogů představuje dramatické texty z nové autorské knihy Občanská společnost. Autorská kniha vznikla v omezeném nákladu tří kusů, byla napsána kompletně na psacím stroji přes kopírovací papíry a obsahuje originální ilustrace. Demonstruje iniciativu nazvanou Za zdrženlivost autorství, proto na ní není uvedeno jméno autora.
scénické čtení
Truhlárna

 

<22:30 až do rána Djky z Brna
Zuzana Fuksová. Marie Butula Cichá. Brno!    
Hudba
Cesta

Neděle 5.9.2021

11:00–12:30 Procházka s po výstavách s Ladislavem Čumbou

Sraz v 11:00 před Divadlem Oskara Nedbala.

12:00 Komentovaná prohlídka Bílkovy vily s komentářem v angličtině
Guided tour in František Bílekʼs House in english

On Sunday 5th September 2021 you can explore the František Bílekʼs village house in Chýnov near Tábor. This guided visit will introduce you the life and work of František Bílek (1872−1941), who occupies the foremost position in Czech art of the Symbolism era, not only as an architect but also an author of applied arts, graphic artist, illustrator and religious thinker. During the visit we will focus on works displayed in the permanent exhibition, Bílek’s sources of inspiration or his contribution to book culture.
The guided visit will start at 12.00 and will take approximately 1 hour.
Tour is organised by GHMP and guided by Jindřiška Čížková Havlicová.
Dům Františka Bílka v Chýnově / František Bílekʼs House in Chýnov
Údolní 133, Chýnov u Tábora

Změna v programu vyhrazena!

Délka trvání programů se může měnit.